Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
19.30

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76

Natisni članek

Zvezdan Martić odstop RTV Slovenija

Torek, 28. 5. 2024, 19.30

3 tedne, 1 dan

Zvezdan Martić odstopil z mesta predsednika uprave RTVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,76
Zvezdan Martić | Zvezdan Martić je odstopil z mesta predsednika uprave RTV Slovenija. | Foto Daniel Novaković/STA

Zvezdan Martić je odstopil z mesta predsednika uprave RTV Slovenija.

Foto: Daniel Novaković/STA

Zvezdan Martić je odstopil z mesta predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je sporočila TV Slovenija. Do odstopa je prišlo po številnih kritikah na njegov račun na današnji izredni seji sveta RTVS. Martić je v odstopni izjavi zapisal, da je po seji jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS.

Med razlogi za odstop je predsednik uprave RTVS Zvezdan Martić med drugim navedel izgubo zaupanja med svetniki, poroča portal MMC.

Martić je pojasnil, da v takšnih razmerah svojega dela v korist RTV, kar je bil edini razlog, da je za predsednika uprave sploh kandidiral, ne more nadaljevati. Da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta, po njegovih besedah sicer opaža že dlje časa.

"Že dlje časa ugotavljam, da obstajajo razhajanja med upravo in nekaterimi člani sveta RTVS. Čeprav svoje delo izvajam v skladu z zakonom, je po današnji izredni seji sveta RTVS jasno, da med večino svetnikov nimam več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS. Ker je bil moj edini razlog pri kandidaturi za predsednika uprave delo v korist RTVS, v takšnih razmerah svojega dela ne morem nadaljevati in zato odstopam s funkcije predsednika uprave," je zapisal v izjavi, ki jo je posredoval svetu RTVS in tudi STA.

V odstopni izjavi je Martić pojasnil, da so razmere na RTV zaradi nezadostnega financiranja s strani ustanovitelja še vedno izredno težke. "Kljub temu pa je v zadnjih devetih mesecih upravi, direktorjem, vodjem in vsem ostalim na RTV uspelo vzpostaviti stanje, ki je bistveno boljše kot ob odhodu prejšnjega vodstva. RTV je likvidna, programsko-poslovni načrt se realizira v celoti, vzpostavljen je socialni dialog, zaključena je stavka novinarskih sindikatov, ugled RTV v javnosti se dviga," je zapisal.

Kot je dodal, delovanje v tako težkih razmerah zahteva številne nepriljubljene poteze in ukrepe, tudi odrekanje, zato je razumljivo, da prihaja do nezadovoljstva in frustracij, je še zapisal v svoji odstopni izjavi.

RTV Slovenija
Novice Alenka Vodončnik umaknila prijavo za članico uprave RTV Slovenija

Nov razpis za člana uprave bodo po Martićevih besedah objavili takoj

Člani sveta RTVS bi morali na današnji izredni seji odločati o imenovanju Alenke Vodončnik za članico uprave, a je ta prijavo na razpis umaknila, predlog imenovanja pa je Martić zato umaknil. Na seji sveta so kljub temu opravili razpravo.

Martić je pojasnil, da sta na javni razpis prispeli dve prijavi, ena nepopolna in neveljavna, druga pa je izpolnjevala vse zakonsko zahtevane pogoje. "Kot predlagatelj nisem imel nobene zakonske osnove, da to prijavo zavrnem. Znan je primer, da je kandidat, ki se je na dosedanje razpise za predsednika ali člane uprave neuspešno prijavil, že vložil tožbo," je povedal. Danes pa je po elektronski pošti prejel njeno izjavo, da umika prijavo, zato je predlog umaknil.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je v razpravi poudaril, da zakon ne nalaga javnega razpisa, kakor tudi ne, da mora predsednik uprave predlagati kandidata ali kandidatko, ki izpolnjuje pogoje. Tudi po mnenju članice sveta Gaje Brecelj je bila kandidatka popolnoma neprimerna za to funkcijo, zato Martić predloga sploh ne bi smel posredovati svetu.

Član sveta Aleš Novak je dejal, da ne verjame, da bi bilo mogoče upravo izpopolniti z javnim razpisom, če ob tem ne poteka aktivno iskanje kandidatov. Martić pa je odgovoril, da je aktivno iskal novega člana uprave in govoril z več kot 20 kandidati, a da vodilna delovna mesta na RTVS niso privlačna. Nov razpis za člana uprave bodo po njegovih besedah objavili takoj.

Uprava RTVS nepopolna že pet mesecev

Da je uprava RTVS nepopolna že pet mesecev, je opozorilo več svetnikov, Martićeva dolžnost in naloga pa sta, da zapolni prazno mesto. Zato je dobro, da se o tem pogovarjajo in zahtevajo odgovore, do kdaj bo mesto v upravi še prazno.

Nekateri svetniki so dejali, da Martić več ne uživa njihovega zaupanja. "Mislim, da bomo mi prej našli novega predsednika ali predsednico uprave, kot se bo ta uprava pod tem predsednikom popolnila," je dejal član sveta Igor Prassel. "Predsednika uprave bi vprašal, ali je samokritično začutil, da je po enem letu minil ta čas, da je obul prevelike čevlje in da se naj sam umakne. Drugače bom podal predlog sklepa za naslednjo sejo, kjer bomo morda glasovali, da bi želeli zamenjati predsednika uprave," je nadaljeval.

Martić pa je odgovoril, da so razlogi za razrešitev predsednika uprave zakonsko predpisani. "Po tistih alinejah ne vidim nobenega razloga, da bi bil jaz razrešen, kaj šele, da bi sam odstopal," je povedal na seji.

Članica sveta Ilinka Todorovski pa je opozorila, da svet RTVS z ničemer ni zadovoljen in da člani sveta večkrat niso konstruktivni. Temu so nasprotovali nekateri svetniki in povedali, da večino sklepov zavrnejo, ker so slabi.

Svetnik Gregor Drnovšek pa je svetu predlagal, naj predlagajo sklep in glasujejo o zaupnici predsedniku uprave ter tako prevzamejo odgovornost, če niso zadovoljni s predsednikom uprave. Takega sklepa nato ni predlagal nihče.

Štiričlanska uprava v skladu z novelo zakona o RTVS vodi zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Martića je julija lani na mesto predsednika uprave imenoval svet RTVS. Dva člana uprave je Martić nato izbral sam, in sicer nekdanjega direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma, ki je medtem decembra odstopil, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Član uprave je tudi delavski direktor Franci Pavšer.

RTV Slovenija
Novice Stavkajoči sindikati in uprava RTVS podpisali stavkovni sporazum
Ne spreglejte