Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2024,
14.12

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

promet promet gradnja Alenka Bratušek

Petek, 8. 3. 2024, 14.12

1 mesec, 2 tedna

Župan Prevalj: Gradnja tretje razvojne osi teče prepočasi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Matic Tasič | "Postopki za nas na Koroškem tečejo prepočasi. Tudi gradnja na posameznih odsekih teče prepočasi glede na to, da se že dolga leta borimo za tretjo razvojno os," je po sestanku, na katerem so bili prisotni tudi nekateri drugi koroški župani, dejal Tasič. Napovedal je vztrajanje pri pospešitvi vseh postopkov in hitrejši gradnji. | Foto STA

"Postopki za nas na Koroškem tečejo prepočasi. Tudi gradnja na posameznih odsekih teče prepočasi glede na to, da se že dolga leta borimo za tretjo razvojno os," je po sestanku, na katerem so bili prisotni tudi nekateri drugi koroški župani, dejal Tasič. Napovedal je vztrajanje pri pospešitvi vseh postopkov in hitrejši gradnji.

Foto: STA

Poplave so nekoliko zaustavile dinamiko aktivnosti na severnem delu tretje razvojne osi, a za naprej so cilji optimistični, je po sestanku s koroškimi župani, predstavniki Darsa ter ministrstva za naravne vire in prostor dejala infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek. Blizu javne razgrnitve so načrti za cesto naprej od Slovenj Gradca.

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je današnji sestanek v Ljubljani opisala kot zelo operativen. Na njem so govorili predvsem o pripravah dveh državnih prostorskih načrtov (DPN) za tretjo razvojno os od Slovenj Gradca proti Dravogradu ter od tam proti Prevaljam in Avstriji. Po njenih besedah so se dogovorili za nekatere konkretne zadeve in roke, predvsem pa, kako bodo zadeve pospešili za naprej.

Upa, da bodo pospešili postopke

Župan Občine Prevalje Matic Tasič je v izjavi po sestanku uvodoma izrazil nezadovoljstvo, ker so zaradi "objektivnih in subjektivnih razlogov" zamudili prvotno zastavljene roke za lansko sprejetje omenjenih dveh DPN, a je hkrati izrazil zadovoljstvo zaradi operativnosti današnjega sestanka in zaradi načina, kako je zastavljeno nadaljnje delo.

Upa, da bodo pospešili postopke in da bo letos sprejet vsaj DPN od Slovenj Gradca do Dravograda, morda pa tudi DPN naprej do Holmca, saj je to po njegovih besedah pomembno, da se lahko tudi preostali postopki nadaljujejo.

načrti za 3. razvojno os - jug
Avtomoto Nova tožba: za koliko se bo zamaknila gradnja tretje osi?

"Postopki za nas na Koroškem tečejo prepočasi. Tudi gradnja na posameznih odsekih teče prepočasi glede na to, da se že dolga leta borimo za tretjo razvojno os," je po sestanku, na katerem so bili prisotni tudi nekateri drugi koroški župani, dejal Tasič. Napovedal je vztrajanje pri pospešitvi vseh postopkov in hitrejši gradnji.

"Iščemo sinergijo"

Po sestanku pa je bil zadovoljen minister za naravne vire in prostor Jože Novak. Med drugim je sodelovanje obeh ministrstev in vseh drugih opisal kot plodno. "Drug drugemu ne postajamo več ovira, ampak iščemo sinergijo in skupne rešitve," je dodal.

Glede priprave in sprejema omenjenih dveh DPN za hitro cesto severno od Slovenj Gradca je minister dejal, da je dokumentacija pri Darsu v veliki meri izdelana, da pa je treba v vsebinskem delu rešitve preveriti zaradi lanskih poplav. "Po tem dogodku zahtevamo, da so vse rešitve odporne tudi na podnebne spremembe, tudi na tako močne poplave, ki so se zgodile," je dejal minister.

tretja razvojna os jug NM
Novice Za prvi odsek južnega dela tretje razvojne osi 35 milijonov evrov sredstev

Pričakuje, da bo še pred poletjem javno razgrnjen DPN za vsaj enega od dveh odsekov, za drugega pa nato verjetno tudi kmalu. Dejal je tudi, da so prakso malo obrnili in da zdaj ministrstvo nekoliko priganja investitorja, to je Dars, in tudi vse preostale udeležence v postopku, ki podajajo mnenje. Izpostavil je še aktivnosti Darsa pri pridobivanju gradbenih dovoljenj in v zvezi s tem izrazil optimizem.

Da sodelavci Darsa delajo intenzivno, je poudaril tudi predsednik uprave Darsa

Da sodelavci Darsa delajo intenzivno, je poudaril tudi predsednik uprave Darsa David Skornšek, imajo tudi že veliko za pokazati, je dodal. V povezavi z lansko ujmo je priznal, da je povzročila nekaj težav, in poudaril, da je treba iskati strokovne rešitve, ki zdržijo na dolgi rok. Med drugim je povedal še, da se posamična gradbena dovoljenja pospešeno pridobivajo in da so za to, da bi že potekajoča gradnja potekala v zastavljenih rokih, tudi posamezne sklope razdelili na več delov.

Alenka Bratušek
Novice Alenka Bratušek: Časovnico smo skrajšali za pol leta

Ministrica Bratušek pa je v zvezi z dokončanjem gradnje hitre ceste na dveh odsekih tretje razvojne osi od Šentruperta do Slovenj Gradca dejala, da postopki potekajo v skladu z zastavljeno časovnico, in ponovila, da je konec gradnje predviden sredi leta 2028.

Trenutno, kot je znano, gradnja poteka na treh sklopih 17,5-kilometrskega odseka hitre ceste Velenje–Slovenj Gradec, na sklopu Gaberke pa je že končana. Za gradnjo na posamičnih delih oziroma etapah 14-kilometrskega odseka hitre ceste Šentrupert–Velenje pa tečejo prvi postopki za izbiro gradbincev.

Ne spreglejte