Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2023,
14.10

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21

Natisni članek

projekti DARS gradnja Tretja razvojna os Alenka Bratušek

Ponedeljek, 29. 5. 2023, 14.10

10 mesecev, 3 tedne

Alenka Bratušek: Časovnico smo skrajšali za pol leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,21
Alenka Bratušek | "Na podlagi Pipenbaherjevih ugotovitev smo lahko časovnico skrajšali za pol leta," je dejala Alenka Bratušek. | Foto STA

"Na podlagi Pipenbaherjevih ugotovitev smo lahko časovnico skrajšali za pol leta," je dejala Alenka Bratušek.

Foto: STA

Severni del tretje razvojne osi bodo po načrtih zgradili do junija 2028 oziroma pol leta prej, kot je predvidevala prejšnja časovnica, je danes napovedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak je poudaril, da zamud pri pridobivanju dovoljenj ne morejo nadoknaditi pri gradnji.

Osvežena časovnica sledi dodatni zunanji strokovni recenziji tehnološko najzahtevnejših odsekov. To je Dars opravil v sodelovanju s priznanim projektantom Marjanom Pipenbaherjem, je na novinarski konferenci po sestanku z župani občin na območju severnega dela tretje razvojne osi pojasnila Alenka Bratušek

Pritožbe lahko upočasnijo projekt 

Poudarila je, da na določene vidike projekta ne morejo vplivati: "Vse lahko izpeljemo skladno s časovnico, a če denimo pride do pritožbe na izdano gradbeno dovoljenje, lahko to celoten projekt močno upočasni."

Na to je opozoril tudi Hajdinjak. Kot je dejal, je projektiranje ves čas pod nadzorom Darsa in v tem delu ne prihaja do zamud. Te so po njegovih besedah nastale med pridobivanjem dovoljenj, na te postopke pa Dars ali infrastrukturno ministrstvo nista mogla vplivati.

"Zamud, ki so bile pridelane v času pridobivanja gradbenih in drugih dovoljenj, Dars ne bo skrajševal na račun krajšanja rokov gradnje, saj bi to lahko pomenilo nižjo kakovost gradnje, s tem pa manjšo varnost objektov. Prišlo bi seveda tudi do bistvenih sprememb vrednosti investicij," je poudaril.

tretja razvojna os
Novice Gradnja severnega dela tretje razvojne osi se zamika

Odgovornost za slednje časovnici lahko torej prevzamejo le v fazi od pravnomočnosti gradbenega dovoljenja naprej. Dodatna strokovna recenzija je po njegovih besedah pokazala, da so gradbeni roki postavljeni realno. Zagotovil je, da bodo od pogodbenih partnerjev še naprej zahtevali dosledno spoštovanje rokov. Če bo prihajalo do neupravičenih zamud, bodo od njih zahtevali odškodnine.

"S takšnim terminskim načrtom nismo zadovoljni, a dejstvo je, da ne moremo hitreje nadoknaditi vsega za nazaj," je ocenil župan Občine Prevalje in predsednik odbora za gradnjo tretje razvojne osi Matic Tasič. Strokovnemu mnenju ne morejo oporekati, bodo pa pozorno spremljali, ali pri delih morda prihaja do zamud, je napovedal. Izkušnje namreč kažejo, da je težko zaupati rokom, ki jih napovejo gradbena podjetja, je poudaril.

Kot je še povedal Hajdinjak, so na odseku Velenje−Slovenj Gradec dela na sklopu Gaberke že končana, potekajo pa na sklopih Jenina, Škalsko jezero in Konovo. Za sklope Škale, Velunja, Podgorje so v postopku pridobivanja gradbenih dovoljenj. Za sklop Velenje nameravajo zahteve za gradbeno dovoljenje vložiti avgusta.

tretja razvojna os Velenje - Šentrupert
Novice Računsko sodišče: Projekt tretje osi med letoma 2015 in 2020 vodili neučinkovito
tretja razvojna os Dars
Novice Začenja se gradnja severnega dela tretje razvojne osi
Ne spreglejte