SiolNET. Novice Slovenija
5,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Župan Kranja zavrača očitke o nepravilnostih pri gradnji hiše

5,60

termometer

Hiša na Primskovem, ki si jo gradi župan Matjaž Rakovec
Foto: Fotografija, ki smo jo prejeli v uredništvu Siol.net

Govorice o domnevnih nepravilnostih pri gradnji nove hiše kranjskega župana Matjaža Rakovca zavračata tako kranjska upravna enota, ki je gradbeno dovoljenje izdala, kot tudi župan.

Nepremičnine Stara Ljubljana Posel danes Kje v Ljubljani lahko kupite najcenejše stanovanje

Matjaž Rakovec, ki je bil leta 2018 za kranjskega župana izvoljen na listi Socialnih demokratov, skupaj z zakonsko partnerico gradi novo družinsko hišo v Kranju. Nič nenavadnega, če se ne bi v javnosti pojavila namigovanja o sumih nepravilnosti pri izdanem gradbenem dovoljenju. Preverili smo, kaj mu očitajo in kako na očitke odgovarja nekdanji šef Zavarovalnice Triglav in aktualni predsednik Hokejske zveze Slovenije.

Gradbeno dovoljenje izdano v povprečnem času

Kot investitorica enodružinske hiše na Primskovem je sicer uradno navedena županova žena Urša Manček, ki naj bi do gradbenega dovoljenja prišla hitreje kot preostali meščani Kranja.

Vlogo za izdajo gradbenega dovoljenja je namreč oddala 18. novembra lani, po eni zahtevani dopolnitvi pa ji je bilo izdano 4. marca letos. Torej v treh mesecih in pol oziroma v 107 dneh, kar pa je po trditvah Upravne enote Kranj v okviru časovnega povprečja. "V letu 2019 smo izdali 222 gradbenih dovoljenj, za njihovo rešitev smo v povprečju porabili 109 dni," so pojasnili.

Hiša na Primskovem, ki si jo gradi župan Matjaž Rakovec Foto: Fotografija, ki smo jo prejeli v uredništvu Siol.net

Sumi o nepravilnosti postopka izdaje gradbene dokumentacije se pojavljajo tudi pri primernosti 610 kvadratnih metrov velikega zemljišča, ki naj bi deloma segalo v varovalni pas. Ta je že več desetletij predviden za gradnjo kranjske vpadnice, v njem pa nikomur v tem obdobju še ni uspelo postaviti novogradnje.

Dovoljene so sicer rekonstrukcije obstoječih objektov oziroma njihova rušitev in nadomestna gradnja, ki po prostorskem aktu Mestne občine Kranj (MOK) dovoljuje le 10-odstotno povečanje legalno zgrajenega objekta na istem mestu.

Stanovanjski bloki Posel danes Dobra stran koronavirusa: najemnine upadajo

Objekt po zatrjevanju pristojnih ne stoji v varovalnem pasu

Na Upravni enoti pojasnjujejo, da nekateri deli Rakovčevih zemljišč deloma res stojijo znotraj varovalnega pasu, ki je namenjen gradnji vpadnice. Vendar pa obravnavana gradbena parcela, na kateri bo zgrajena nova stavba, upošteva namensko rabo prostora in v celoti leži na območju, ki je namenjeno stanovanjskim površinam eno- in dvostanovanjskih stavb.

"Predvideni objekt se torej na podlagi izdanega gradbenega dovoljenja v koridorju, rezerviranem za cesto (obvoznico), ne bo gradil," zatrjujejo na kranjski upravni enoti.

Stanovanjski bloki Posel danes Poglejte, kje v Sloveniji so stanovanja najdražja in kje najcenejša

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin