SiolNET. Novice Slovenija
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zunanji ministri s sankcijami odločno proti zatiranju v Belorusiji

0,16

termometer

Belorusija protest
Ministri, med njimi vodja slovenske diplomacije Anže Logar, se bodo dotaknili še vrste tem, na primer odnosov z Rusijo in Turčijo v luči vrha unije ta konec tedna, ki bo to obravnaval, ter dialoga Srbije in Kosova pod okriljem Evropske unije. Foto: Reuters

Zunanji ministri Evropske unije bodo danes v Luksemburgu predvidoma potrdili nove sankcije proti posameznikom in pravnim osebam, odgovornim za zatiranje v Belorusiji in za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku ter aretacijo opozicijskega novinarja Romana Protaseviča. Pričakuje se tudi politična podpora gospodarskim sankcijam.

Ministri, ki se bodo pred zasedanjem na zajtrku pogovorili z vodjo beloruske opozicije Svetlano Tihanovsko, bodo predvidoma potrdili sankcije proti 78 posameznikom in sedmim pravnim osebam, odgovornim za zatiranje v Belorusiji, in tudi za za prisilni pristanek Ryanairovega letala in aretacijo Romana Protaseviča.

Za posameznike to pomeni prepoved potovanja v Unijo in zamrznitev premoženja, za pravne osebe pa zamrznitev premoženja. To bo četrti sveženj takšnih sankcij zaradi zatiranja prebivalstva v Belorusiji. Na kazenskem seznamu je že 88 posameznikov in sedem pravnih oseb.

V načrtu tudi številne gospodarske sankcije 

Poleg tega se od ministrov danes pričakuje politična podpora gospodarskim sankcijam v finančnem, energetskem in kemičnem sektorju. Dogovor na tehnični ravni naj bi bil že dosežen, a vsi pravni postopki naj do danes ne bi bili končani. Se pa formalno potrditev pričakuje v času vrha Unije ta konec tedna.

Druga osrednja tema bo Irak. Ministri bodo med drugim razpravljali o možnosti napotitve opazovalne misije na oktobrske volitve v tej državi in se pogovorili z iraškim kolegom. Tretja osrednja tema zasedanja bodo odnosi z Latinsko Ameriko.

Janez Škrabec Novice Janez Škrabec obžaluje, da ni več častni konzul Belorusije letalo nebo Novice EU zapira zračni prostor za beloruska letala nemška policija Novice Nemčija blokira vstop ruskih letal Ryanair Belorusija Novice Beloruske oblasti objavile zapis pogovora s pilotom Ryanairovega letala letalo nebo Avtomoto Uradno: slovenska letala ne smejo čez Belorusijo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin