Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 9. 2014,
14.41

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

migranti delavci ZSSS nepravilnosti

Petek, 5. 9. 2014, 14.41

7 let, 12 mesecev

ZSSS: Zaradi odnosa do delavcev migrantov ogrožen ugled Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so opozorili na luknjičast sistem pri napotitvi delavcev v tujino. Moč podjetij je v imenu proste gospodarske pobude popolnoma nesorazmerna z močjo teh delavcev.

Na ZSSS so predstavili tekoče delo svetovalnice za migrante, ki je del izvajanja storitev in ukrepov pravnega svetovanja in informiranja za najbolj ranljive ciljne skupine delavcev migrantov, beguncev in prosilcev za azil za njihov lažji vstop na slovenski trg dela.

Kot je uvodoma pojasnil izvršni sekretar zveze Goran Lukić, so opazili hude nepravilnosti pri napotitvi delavcev v tujino.

Podjetja iščejo delavce, čeprav imajo blokirane račune Težava je, ker delavce za napotitev uspešno zaposlujejo tudi delodajalci, ki imajo neplačane obveznosti do Finančne uprave RS, posledično pa celo po več let blokirane račune, ter podjetja, ki imajo v Sloveniji le poštni nabiralnik, ne pa sedeža.

Prav zdaj so zasledili podjetje SC Lars, ki prek spletnih strani Zavoda RS za zaposlovanje za delo v tujini išče 10 ključavničarjev, četudi ima račune blokirane že 423 dni.

Vodja svetovalnice za migrante Marko Tanasi se je vprašal, kako nikogar ne zanima, ali zaposleni v teh podjetjih prejemajo plačo ali ne, in če jo, kako se jih ob blokiranih računih sploh plačuje.

Primeri kršenja pravic delavcev migrantov Zagovornika pravic migrantov sta nato predstavila nekatere primere kršenja pravic delavcev migrantov z razmeroma srečnim koncem. Goran Zrnić je orisal primer delavcev migrantov v podjetju Roteks projekt, tem so, potem ko se je poskušala delodajalka s postopki za odvzem njihovih dovoljenj izogniti njihovemu poplačilu, s pritiski pomagali do zunajsodne poravnave in delnega poplačila ter pravice do pridobitve osebnega delovnega dovoljenja.

Sonja Šarac je medtem spregovorila o delavki migrantki, ki so ji kot prvi v Sloveniji v dolgoletnem boju z državnimi institucijami na sodišču pomagali do statusa žrtve nezakonitega zaposlovanja. S tem je dobila dovoljenje za prebivanje v Sloveniji.

Vodja projekta DGB migranti Ana Jakopič pa je predstavila sodelovanje z nemško sindikalno centralo. Skupaj so pomagali 40 delavcem, iz Slovenije napotenim v Nemčijo, kjer so ob hudem šikaniranju ostali brez plač. Nemški sindikalisti so pritisnili na glavnega izvajalca projekta, pri katerem so delali, ki jih je takoj poplačal, tako da so se lahko vrnili v Slovenijo.

Ne spreglejte