Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2023,
12.32

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

preiskava nadzor potrošniki ZPS Umetna inteligenca

Torek, 20. 6. 2023, 12.32

2 meseca, 2 tedna

ZPS: Generativna umetna inteligenca - bomo še vedeli, kaj je res in kaj ni?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
umetna inteligenca digitalizacija | "Na žalost pa nam je zgodovina že pokazala, da ne moremo zaupati velikim tehnološkim podjetjem, da bi tovrstne stvari popravila sama", so v ZPS citirali direktorja digitalne politike pri Norveškem potrošniškem svetu Finda Myrstada. | Foto Getty Images

"Na žalost pa nam je zgodovina že pokazala, da ne moremo zaupati velikim tehnološkim podjetjem, da bi tovrstne stvari popravila sama", so v ZPS citirali direktorja digitalne politike pri Norveškem potrošniškem svetu Finda Myrstada.

Foto: Getty Images

V zadnjih mesecih se je zgodila bliskovita rast ponudbe storitev, ki jih poganja generativna umetna inteligenca, ta pa ogroža pravice potrošnikov in briše meje med resnično in umetno vsebino, v sporočilu za javnost opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Danes so na pristojna ministrstva naslovili tudi poziv k preiskavi te tehnologije.

Generativna umetna inteligenca, primer je aplikacija Chat GPT, ob vseh prednostih prinaša tudi negativne posledice - kršenje zasebnosti in osebne integritete ter goljufije in dezinformacije, so poudarili v ZPS.

"Zavedati se moramo, da generativna umetna inteligenca lahko razširja popolnoma ponarejene vsebine, kar lahko vodi do krize zaupanja, saj ljudje ne bodo mogli vedeti, ali je slika, besedilo, zvok ali video resničen ali sintetičen," so podčrtali. Problematizirali so tudi veliko porabo energije in drugih virov ob uporabi ali ustvarjanju te inteligence, kar ima resne posledice za podnebje in okolje.

Vera Jourova, Asta Vrečko
Novice Jourova poziva spletne platforme: Označujte z umetno inteligenco ustvarjene vsebine

Potrošnikove pravice naj ohranijo prednost

Potrošniške organizacije v EU in ZDA zato po njihovih navedbah poudarjajo, da morajo biti pravice potrošnikov v središču tako razvoja kot tudi izvajanja generativne umetne inteligence.

"Na žalost pa nam je zgodovina že pokazala, da ne moremo zaupati velikim tehnološkim podjetjem, da bi tovrstne stvari popravila sama," so v ZPS citirali direktorja digitalne politike pri Norveškem potrošniškem svetu Finda Myrstada.

Namestnica generalnega direktorja Evropske potrošniške organizacije Ursula Pachl je medtem poudarila, da potrebujemo zakonodajo o umetni inteligenci, ki bo čim bolj učinkovita v smislu zaščite potrošnikov pred škodljivo uporabo te tehnologije: "Institucije EU pozivamo, naj se uprejo močnemu lobiranju velikih tehnoloških podjetij, ki si prizadevajo, da bi ublažila zaščito v nastajajočem zakonu."

Trenutno je treba vse moči usmeriti v ozaveščanje

V času, ko še čakamo na oblikovanje zakonskih predpisov, je bistvenega pomena, da se osredotočimo na ozaveščanje in opolnomočenje potrošnikov, pa verjame Petra Lovišček iz ZPS.

"Stvari lahko rešujemo le z roko v roki, a zato morajo imeti ustrezni organi pregona vsa potrebna sredstva in pristojnosti za spremljanje tehnološkega razvoja in za ukrepanje proti podjetjem, ki uporabljajo generativno umetno inteligenco brez upoštevanja zakonodaje," so v tej luči zapisali v ZPS.

Smernice uporabe naj bodo stroge in odločne

Različne potrošniške organizacije v takšnih okoliščinah pozivajo k okrepljeni zaščiti potrošnikov - vzpostavitvi splošne strategije pri uveljavljanju umetne inteligence, ki bi upoštevala najnovejša spoznanja in bila osredotočena na temeljne pravice ter ponujala stroge smernice za uporabo generativne umetne inteligence v javnem sektorju - ter k ustreznim predpisom, ki bi tudi v prihodnosti urejali podrobnosti v primerih, ko veljavni zakoni ne zadostujejo.

V ZPS se zavedajo, da bo, preden bomo dobili kakovosten mednarodni pravni okvir za zaščito potrošnikov na tem področju, preteklo več let, v tem času pa morajo po njihovem mnenju odločno ukrepati nacionalni organi.

Danes so zato na ministrstva za digitalno preobrazbo, za visoko šolstvo znanost in inovacije ter za gospodarstvo, turizem in šport poslali poziv k preiskavi generativne umetne inteligence, v vednost so ga posredovali tudi informacijskemu pooblaščencu.

Umetna Inteligenca
Novice EU še korak bližje sprejetju zgodovinskega zakona
Evropski parlament
Novice Evropski poslanci o umetni inteligenci in uničenju jezu v Ukrajini
plaža morje dopust romantika
Novice Ali lahko umetna inteligenca dobro svetuje pri izbiri idealne počitniške destinacije?
The Beatles
Trendi S pomočjo umetne inteligence bo izšel zadnji posnetek Beatlov
Ne spreglejte