SiolNET. Novice Slovenija
3,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zorčič se je odločil, LIDE ne gre na volitve

3,61

termometer

Igor Zorčič | Svet LIDE naj bi se tako odločil, ker je ugotovil, da med strankami, s katerimi so se pogovarjali o sodelovanju na volitvah, prevladuje želja po samostojnih nastopih. | Foto: Ana Kovač
Svet LIDE naj bi se tako odločil, ker je ugotovil, da med strankami, s katerimi so se pogovarjali o sodelovanju na volitvah, prevladuje želja po samostojnih nastopih. Foto: Ana Kovač

Svet nedavno oblikovane stranke LIDE, ki jo vodi predsednik DZ Igor Zorčič, se je odločil, da na aprilskih volitvah v DZ stranka ne bo nastopila, so potrdili v stranki. Listo so sicer želeli oblikovati z DeSUS, ki se bo o nadaljnjih korakih odločila v torek.

Svet LIDE naj bi se tako odločil, ker je ugotovil, da med strankami, s katerimi so se pogovarjali o sodelovanju na volitvah, prevladuje želja po samostojnih nastopih. Tudi na zadnjih pogovorih s stranko DeSUS niso dosegli soglasja o modelu skupnega nastopa na volitvah, so pojasnili v LIDE. Sami pa ne bodo nastopili na volitvah, saj ne želijo dodatno drobiti političnega prostora.

Osredotočili se bodo na predsedniške in lokalne volitve 

Tako bodo volitve v DZ "preskočili" in se osredotočili na predsedniške in lokalne volitve, ki bodo jeseni. Več naj bi bilo znanega v torek.

Stranke, s katerimi so nameravali sodelovati v LIDE 

Zorčič je sicer o morebitnem sodelovanju in oblikovanju skupne kandidatne liste vodil pogovore še z Neodvisno stranko Pomurja in LDS. Opravil je tudi več pogovorov s predsednikom stranke Gibanje Svoboda Robertom Golobom, a se ta s stranko na volitve odpravlja samostojno. V Gibanju Svoboda naj bi sicer predlagali, da lahko LIDE predlaga nekaj kandidatov, ki bi kandidirali na listi stranke, nato pa bi organi stranke odločali, ali bi predlagane kandidate nanjo sploh uvrstili. Zorčič je takšno ponudbo označil za nedostojno in za LIDE nesprejemljivo.

V torek se bo sestal tudi izvršni odbor DeSUS, na katerem bodo tekli pogovori glede kandidatne liste in volilnega programa. Predsednik stranke Ljubo Jasnič je sicer potrdil, da DeSUS ni želela širiti nabora strank, vključenih na skupno kandidatno listo, kar naj bi predlagali v LIDE. DeSUS tako ni pristal na sporazum, ki so ga pripravili v LIDE, posledično pa so že v soboto dobili namig, da je možno, da LIDE v tem primeru ne bo sodelovala na državnozborskih volitvah.

Igor Zorčič Novice Zorčiča pooblastili za oblikovanje skupne liste kandidatov na volitvah Golob, Zorčič Novice Nespodobna Golobova ponudba Zorčiču, da bi bil kot Lubej SD Igor Zorčič Novice DeSUS in LIDE na volitve s skupno kandidatno listo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin