Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 7. 2014,
19.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zoran Janković

Sreda, 2. 7. 2014, 19.29

7 let, 12 mesecev

Zoran Janković: Zaradi mene so prišli v vlado, zdaj so proti meni (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vse, kar delam, delam s polno močjo. Dejansko delam pošteno, delam veliko in moj motiv je še vedno uspeh, je v pogovoru za Planet Siol.net povedal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković.

"Pošteno je moj način življenja. Ni pošteno, da o tem sodijo ulica, mediji in gostilniške debate. Ta slogan je odraz mojega načina dela. Vabim bralce, da mi povedo, kaj pri mojem delu ni bilo pošteno. Izzivam vse, naj pride samo eden in pove, kje mi je kdo dal en sam evro. Politični konkurenti očitajo dve točki. Na gospodarskem področju mi težko kaj očitajo. V Mercatorju smo dokazali, da smo dobri, prav tako na MOL-u, čeprav nam vsaka vlada jemlje denar," je povedal ljubljanski župan.

Janković zanika, da bi zrušil svojo vlado: "Mnogi člani, ki so bili v parlamentu in so šli z Alenko Bratušek, so bili v parlamentu zaradi mene. To je dejstvo." Kot pravi, ni on sklical kongresa in ni šel na teren med člane. "Napisal sem le pismo, da bi pojasnil, zakaj sem kandidiral."

In še: "Kandidiral sem, ker ni pošteno do naših volivcev, da so v vladi pozabili na naš program. Alenka Bratušek je kmalu po tem, ko je prevzela vlado, začela izvajati program Janeza Janše."

Kot razlog za kandidaturo je Janković navedel tudi ustanovitev slabe banke.

Zakaj nizke napovedi stranki pred volitvami? Janković odgovarja, da je odhod Bratuškove in nekaterih poslancev iz stranke vplival na nizke napovedi. "Življenje pokaže, kdo je imel prav," pravi predsednik PS in dodaja, da se vsako jutro mirno brije.

Sicer pa je njegova želja biti župan Ljubljane, parlament ga ne zanima, glede mesta predsednika vlade pa pravi: "Če bomo zmagali, da."

Privatizacija: da ali ne? "Zame je šokantno, da je minister za finance Uroš Čufer rekel, da imamo v prodaji 15 podjetij in da ima seznam 82 podjetij," pravi Janković, ki je "proti prodaji, proti razprodaji". Po njegovih besedah je zdaj najslabši čas za prodajo.

"Trdim, da so podjetja lahko dobra, če je lastnik država. Vse je v dobrem vodstvu in socialnem kapitalu. Še vedno verjamem v geslo delu čast in oblast," dodaja. Prepričan je sicer, da kar je Bruselj naredil z Grčijo, se ne bo več ponovilo, saj Evropska unija ne more preživeti, če jih bo od 28 članic 22 v slabem stanju, šest pa v dobrem.

Kakšna je rešitev? "Odgovor je, da se popravi poslovanje, popravi gospodarska rast, ki bo prinesla delavna mesta, tudi finančni trg bo potem pozitivno odreagiral. Če vse prodamo, kje bomo pa zaposlovali mlade? Treba je imeti pogum, da včasih rečeš ne. Sicer pa vlade ne potrebujemo, saj bo Bruselj vse povedal."

Mercator? Janković pravi, da je zaradi ljubezni do Mercatorja vztrajal, da delnic ne prodajo. Zato so štirje predsedniki uprave izgubili okoli osem milijonov evrov.

"Tisti, ki ne plačujejo prispevkov, morajo biti kaznovani" Zoran Janković pravi, da ne ve, ali je finančna nedisciplina res tako velika težava: "Mislim, da smo zgrešili v konceptu." Zagovarja prepričanje, da morajo biti tisti, ki ne plačujejo prispevkov in delavcem ne zagotavljajo socialne varnosti, kaznovani, kazni pa morajo biti zelo visoke. "Niso krivi delavci, krivo je vodstvo, to mora zagotoviti delo."

Nekaj vprašanj Zoranu Jankoviću Zakaj slogan Pošteno? Vse, kar delam, delam s polno močjo. Dejansko delam pošteno, delam veliko in moj motiv je še vedno uspeh.

Kaj boste po volitvah, če boste neuspešni? Iz državne politike se bom gotovo umaknil. Ne glede na ankete gremo na zmago.

Katero stranko bi volili, če sami ne bi kandidirali? Ne najdem prave stranke. Edina stranka, s katero absolutno ne morem sodelovati, je SDS, ki ima popolnoma drugačen program."

Časa vas je najbolj strah? Dobro spim. Pri mojih letih bi moral biti odgovor zdravje oziroma bolezen.

Kaj je vaš največji uspeh? Največji uspehi so Mercator, Mestna občina Ljubljana in to, da smo dobili mednarodna priznanja.

Koliko je zadolžen vsak Ljubljančan? Ne bom razlagal, koliko so nam vlade vzele, ker nočem biti Kalimero. Ljubljančan je zadolžen za 400 evrov, v državi pa 14 tisoč evrov. Po kakšnem kriteriju je Ljubljana prezadolžena?

Katera vaša lastnost je precenjena? Nihče mi ne očita delavnosti, nihče mi ne očita odnosa do otrok, starejših, do partizanov. Edino, kar mi očitajo, je, da sem v vseh teh preiskavah.

Ne spreglejte