Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 10. 2020,
13.02

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

12

Natisni članek

Institut Jožef Stefan COVID-19 epidemija Slovenija

Četrtek, 8. 10. 2020, 13.02

3 leta, 6 mesecev

Slovenski znanstveniki: s tako dinamiko do konca meseca 400 bolnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,07

12

Koronavirus. | S tako dinamiko epidemije bomo imeli do konca meseca 400 hospitaliziranih bolnikov s covid-19, opozarjajo na Institutu Jožef Stefan. | Foto Getty Images

S tako dinamiko epidemije bomo imeli do konca meseca 400 hospitaliziranih bolnikov s covid-19, opozarjajo na Institutu Jožef Stefan.

Foto: Getty Images

Na Institutu Jožef Stefan (IJS) ocenjujejo, da epidemija bolezni covid-19 narašča s podvojitvenim časom 13,3 dneva, reprodukcijsko število je naraslo na 1,43. "To ne pomeni nič dobrega, še posebej, ker so številke že velike," opozarjajo raziskovalci. Vzroki za takšno rast bi lahko bili začetek študijskega leta, jesensko vreme oziroma presežene kapacitete epidemiološke zajezitve, pravijo na IJS.

"Presežene kapacitete epidemiološke zajezitve bi pomenile pozitivno povratno zanko razmaha epidemije, kar bi močno povečalo reprodukcijsko število," navajajo na IJS. Negotovost podanih napovedi bo velika, dokler se reprodukcijsko število, ki kaže, koliko ljudi v povprečju okuži vsak okuženi, ne bo ustalilo, so zapisali v novi oceni stanja, ki so jo objavili v sredo.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus
Novice Nov rekord: v sredo skoraj 400 okužb #video

"Če epidemije ne bomo ustavili, nas bo ustavila ona"

V njej predvidevajo naslednje: če bi bilo dnevno število pozitivnih testov manjše od 225, bi reprodukcijsko število nekoliko upadlo, podvojitveni čas pa bi nekoliko narasel, v nasprotnem primeru pa bo ravno obratno. Kot kaže, se je zgodilo ravno zadnje, saj so v sredo potrdili 387 novih okužb. V torek je sicer dnevni prirastek okužb prvič presegel 300.

"Če družbi kot celoti ne bo uspelo bistveno zmanjšati širjenja novega koronavirusa z odgovornim ravnanjem vseh, ne vidimo razloga, zakaj razvoj epidemije ne bi sledil predstavljenim neugodnim krivuljam. Če nam epidemije ne bo uspelo pravočasno ustaviti, nas bo ustavila ona, kajti naraščajoče eksponentne funkcije ni mogoče premagati," napovedujejo raziskovalci pri IJS.

Hrvaška, koronavirus
Novice Porast okužb: na Hrvaškem padel nov rekord #video

Smrtnost približno za 50 odstotkov manjša kot v prvem valu

Epidemija bo začela pojenjati, če bo reprodukcijsko število manjše od 0,95, kar bi lahko predvidoma dosegli že z doslednim izvajanjem preprostih samozaščitnih ukrepov. "Varujte se, kajti verjetnost, da srečate kužno osebo, je že znatna," so dodali raziskovalci. Ob trenutni dinamiki epidemije z reprodukcijskim številom 1,43 se bo število dnevnih pozitivnih testov v prihodnjem obdobju gibalo od 50 do 450, število hospitaliziranih bo že ob koncu meseca preseglo 400, ob koncu meseca bo tudi več kot 50 bolnikov na oddelku za intenzivno terapijo.

Skupno število umrlih bolnikov z boleznijo covidom-19 pa bi v dobrem mesecu naraslo na več kot 250, kaže projekcija IJS. Ob tem na IJS sicer ugotavljajo, da je smrtnost v drugem valu epidemije glede na pozitivne teste za okoli 50 odstotkov manjša kot v prvem valu epidemije, predvidoma zaradi boljšega zdravljenja.

Ne spreglejte