SiolNET. Novice Slovenija
1,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znana je udeležba na prvem dnevu predčasnega glasovanja o referendumih

1,05

termometer

Referendum | Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih je na voliščih en volilni imenik, pri čemer se mora volivec oz. volivka v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej (torej trikrat, če želi glasovati o vseh treh referendumih). V skladu s tem, za katerega od referendumov se volivec podpiše v volilni imenik, nato prejme ustrezno glasovnico oz. dve glasovnici ali tri glasovnice. | Foto: Ana Kovač
Na glasovanju o treh zakonodajnih referendumih je na voliščih en volilni imenik, pri čemer se mora volivec oz. volivka v volilni imenik podpisati za vsak referendum posebej (torej trikrat, če želi glasovati o vseh treh referendumih). V skladu s tem, za katerega od referendumov se volivec podpiše v volilni imenik, nato prejme ustrezno glasovnico oz. dve glasovnici ali tri glasovnice. Foto: Ana Kovač

Predčasnega glasovanja o treh zakonodajnih referendumih sta se po podatkih okrajnih volilnih komisij v torek udeležila 15.202 volivca oziroma nekaj manj kot 0,9 odstotka vse volilnih upravičencev. 

Okrajne volilne komisije za zdaj sporočajo zgolj podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi. V nedeljo po zaprtju volišč pa se bodo podatki o volilni udeležbi objavljali za vsak referendum posebej.

Na referendumu o noveli zakona o vodah julija 2021 je prvi dan predčasnega glasovanja svoj glas oddalo 24.707 volivcev oziroma 1,45 odstotka volilnih upravičencev, drugi dan 30.113 oz. 1,77 odstotka, zadnji dan pa 29.376 oz. 1,73 odstotka volivk in volivcev. Skupaj je takrat na referendumu predčasno glasovalo 84.196 volivk in volivcev oz. 4,96 odstotka volilnih upravičencev. Končna volilna udeležba na omenjenem referendumu leta 2021 pa je bila 46,46-odstotna (glasovalo je 789.192 volivk in volivcev).

Četrtek je zadnji dan predčasnega glasovanja 

Predčasno glasovanje sicer poteka še danes in jutri (od 7. do 19. ure). Volivec za glasovanje potrebuje osebni dokument, s katerim lahko izkaže svojo identiteto. Obvestilo volivcu je informativne narave in tudi pripomoček, da lahko volilni odbor hitreje poišče volivca v volilnem imeniku.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo samo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča z nekaterimi izjemami (v Ljubljani je 14 volišč za predčasno glasovanje na eni lokaciji, in sicer na Gospodarskem razstavišču). To pomeni, da ni mogoče predčasno glasovati zunaj okraja stalnega prebivališča, so še sporočili iz Državne volilne komisije.

Seznam volišč za predčasno glasovanje je objavljen na spletni strani DVK: 
https://www.dvk-rs.si/volitve-in-referendumi/referendumi/volitve-referenduma/referendumi-2022/

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin