Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2024,
15.51

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80

Natisni članek

Državna volilna komisija Evropska unija evropske volitve evropske volitve

Torek, 14. 5. 2024, 15.51

1 mesec

Znan je vrstni red kandidatnih list na glasovnicah za evropske volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,80
Evropske volitve, EU volitve | 9. junija bomo odšli na volišča in izbirali predstavnike, ki nas bodo naslednjih pet let zastopali v Evropskem parlamentu. | Foto Shutterstock

9. junija bomo odšli na volišča in izbirali predstavnike, ki nas bodo naslednjih pet let zastopali v Evropskem parlamentu.

Foto: Shutterstock

Državna volilna komisija (DVK) je danes z žrebom določila seznam potrjenih kandidatnih list na evropskih volitvah. Tako je znano, po kakšnem vrstnem redu bo na glasovnicah zapisanih 11 kandidatnih list, ki se bodo 9. junija potegovale za sedeže v Evropskem parlamentu.

Vrstni red kandidatnih list si lahko preberete spodaj:

1. Gibanje Svoboda
2. Slovenska demokratska stranka (SDS)
3. Vesna – zelena stranka
4. Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) in Dobra država (DD)
5. Slovenska ljudska stranka (SLS)
6. Nova Slovenija – krščanski demokrati (NSi)
7. Levica
8. Zeleni Slovenije (Zeleni)
9. Socialni demokrati (SD)
10. Državljansko gibanje Resni.ca
11. Nič od tega

evropski parlament
Novice "Vsi so imeli stare starše. Jaz nisem imel nikogar." #video

Določen vrstni red ugotavljanja izida glasovanja

DVK je na današnji seji določila, da bodo volilni odbori po zaprtju volišč najprej ugotavljali izid glasovanja v Evropski parlament, kasneje pa še izide glasovanja za vse tri posvetovalne referendume.

Volilni odbori bodo v skladu z navodilom, ki ga je sprejela DVK, na dan glasovanj o volitvah v Evropski parlament in treh posvetovalnih referendumih ugotavljali volilno udeležbo posebej za evropske volitve in posebej za vsak referendum.

Volilna udeležba do 11. in do 16. ure se bo javnosti sporočala samo za udeležbo na volitvah v Evropski parlament, po 19. uri pa bodo sporočali tudi udeležbo na posvetovalnih referendumih. Statistični podatki o udeležbi volivcev po spolu in starosti, ki jih morajo zabeležiti volilni odbori, se bodo zbirali za udeležbo na evropskih volitvah in za udeležbo na posvetovalnem referendumu o pomoči pri prostovoljnemu končanju življenja.

Po zaprtju volišč bodo najprej ugotavljali izid glasovanja v Evropski parlament. Nato bodo ugotavljali izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o ureditvi pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v DZ in na koncu izid glasovanja na posvetovalnem referendumu o gojenju in predelovanju konoplje v medicinske namene in gojenju in posedovanju konoplje za omejeno osebno rabo.

Volilni odbori bodo izid glasovanja na volitvah v Evropski parlament lahko razglasili šele po 23. uri, ko se bodo zaprla vsa volišča v državah članicah EU. Izide glasovanj na posvetovalnih referendumih pa bodo lahko razglasili že prej, takoj po končanem ugotavljanju referendumskih izidov. Pri ugotavljanju izida glasovanj mora sodelovati celoten volilni odbor, torej vsi člani volilnega odbora štejejo vse glasovnice, dela si ne smejo razdeliti.

evropski parlament
Novice "To sem dolga leta skrivala, nisem govorila o tem" #video

Sprememba v zvezi s plačilom članom volilnih odborov in tajnikom

Zaradi izdatno povečanega obsega dela ob sočasni izvedbi evropskih volitev in posvetovalnih referendumov je DVK sprejela spremembo pravilnika, ki določa višino nadomestil in povračila stroškov članom volilnih organov in tajnikom. V skladu s to spremembo bodo nadomestila za delo volilnih organov zaradi sočasne izvedbe volitev in referendumov za vsake nadaljnje referendume višja za 20 odstotkov.

Člani volilnih odborov in njihovi namestniki bodo prejeli nadomestilo v višini 90 evrov, predsedniki volilnih odborov in njihovi namestniki pa nadomestilo v višini 106,37 evra. Tajniki in predsedniki volilnih komisij ter njihovi namestniki bodo prejeli nadomestilo v višini 2045,52 evra, člani volilnih komisij in njihovi namestniki pa nadomestilo v višini 779,25 evra, so po seji sporočili iz DVK.

Na vsakem volišču bosta dva volilna imenika, in sicer se bo v enega volivec podpisal za glasovanje na evropskih volitvah, v drugega pa za glasovanje na posvetovalnih referendumih, torej skupaj štirikrat. Volivec, ki bo dal vse štiri podpise, bo prejel pet glasovnic in sicer eno za evropske volitve in štiri glasovnice za glasovanje o štirih referendumskih vprašanjih.

Glasovnica za vsako referendumsko vprašanje bo v različnih barvah. Glasovnica za referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bo vijolične barve za preferenčen glas pa modre barve. Prvo vprašanje na referendumu o konoplji bo rumene barve drugo pa bo rdeče barve.

Stranka Vesna
Novice Stranka Vesna bi prestopila parlamentarni prag, podpora zrasla tudi Levici
Borut Pahor zidar
Mnenja Majda Širca: "Bi rada spremenila svet? Spremeni mojega!"
Maša
Novice Mladi in volitve: Na vse, kar je "fake", ne pristajajo #video
Evropske volitve
Novice Referendumi bodo na volišča pripeljali precej več ljudi
Ne spreglejte