Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2016,
8.51

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Fakulteta za management

Natisni članek

advertorial menedžment Univerza na Primorskem Fakulteta za management

Torek, 19. 1. 2016, 8.51

2 meseca, 2 tedna

Znaki, ki kažejo, da bomo že med študijem na pravi karierni poti

Fakulteta za management

Zakaj je nekaterim študij menedžmenta pisan na kožo, tudi zagon in vodenje podjetja jim uspe, nekaterim pa nič od tega? Gre res le za srečo ali je treba biti ob pravem trenutku na pravem mestu?

Preden se odločimo za študij menedžmenta, je modro preveriti, kakšne osebnostne lastnosti nam bodo pri študiju koristile, da bomo lahko izkoristili vse, kar nam študij ponuja. Tako bomo lahko postali odlični podjetniki v pravem pomenu besede.

A le osebnostne lastnosti niso dovolj, nujno je tudi vrhunsko znanje, ki ga ponuja dodiplomski študij menedžmenta (visokošolski strokovni študijski program Management in univerzitetni študijski program Management) na Fakulteti za management Univerze na Primorskem.

Med študijem bomo svoj značaj in znanje prepletli v učinkovito kombinacijo, s katero bomo blesteli na svoji karierni poti.

Osebnostne lastnosti za uspešen študij menedžmenta

Če želimo, da nam bo na naši podjetniški poti uspelo, moramo tudi za študij menedžmenta imeti določene lastnosti, le tako bomo med študijem uživali in v polni meri izkoristili vse, kar ponuja.

Psihologi namigujejo, da na to, da nekdo postane uspešen podjetnik, v veliki meri vplivajo določene značajske lastnosti. Osebe z visokim vodstvenim potencialom se dobro znajdejo v okoljih, kjer je tempo dogajanja zelo hiter in kjer so spremembe stalnica. Taka oseba se bo veliko laže povzpela do menedžerskega položaja v podjetju.

Kako vemo, da bo nekdo postal uspešen študent menedžmenta in pozneje tudi uspešen podjetnik oziroma menedžer?

1. Odlikuje ga strateški pogled v prihodnost in ima sposobnost načrtovanja.

2. Pri sebi in drugih zna spodbujati željo po doseganju zahtevnih ciljev.

3. Je pripravljen prevzeti odgovornost.

4. Ima izrazito željo vplivati na druge ljudi.

5. Dobro sprejme spremembe in se udobno počuti v okolju, ki zahteva hitre odzive.

6. Obožuje inovacije.

7. Vedno je pripravljen preseči ustaljeno stanje.

8. V veselje mu je izraziti svoje mnenje, tudi če ni v skladu z mnenjem avtoritete.

Psihična vzdržljivost je obvezna

Postati podjetnik je ena težjih nalog, kar si jih lahko zamislimo. Če se odločimo za podjetniško pot, so pred nami dolge ure študija in dela, pričakujemo pa lahko pravi vrtiljak čustvenih in fizičnih naporov.

Za nekoga, ki se vidi na podjetniškem stolčku, je psihična vzdržljivost obvezna. Podjetništvo in menedžersko delo ni za prenežna srca, čeprav je tudi tenkočutnost nujna za uspešno delo na vodstvenih položajih.

Z napori med študijem menedžmenta in med delovnimi obveznostmi na poznejši poklicni poti se bomo laže spopadali, če bomo upoštevali naslednje nasvete:

- Ohraniti moramo pozitiven pogled na svet. Podjetniki postanejo uspešni deloma tudi zato, ker je z optimizmom prežeto vse njihovo življenje. Vsakodnevni dogodki, čeprav so težavni, jih ne zmotijo.

Moto uspešnih podjetnikov: Težave se tako ali tako dogajajo vsak dan in so del polnega življenja.

- Brez trdega dela ne bo uspeha. To še posebej velja za prve faze podjetniške poti. Naučiti se moramo dodeljevati delo zaposlenim. Za najzahtevnejše naloge zadolžimo najsposobnejše delavce.

Moto uspešnih podjetnikov: Treba je biti bolj zavzet od vse konkurence.

- Postavimo si uresničljive cilje. Urediti moramo tudi svoja pričakovanja. Naj se ne vrti vse samo okrog denarja.

Moto uspešnih podjetnikov: Prva misel naj bo, kaj vse je treba narediti za določen cilj, in ne, koliko denarja bo določen posel prinesel.

- Uživajmo v delu. Če ne obožujemo svojega dela, bomo nesrečni. Svojih uspehov se ne bomo veselili, če sovražimo svojo kariero oziroma študij. Poiščimo način, da bo delo oziroma študij za nas tudi zabava.

Moto uspešnih podjetnikov: Ko se le da, si napolnimo baterije s prijetno dejavnostjo.

- Sprejmimo vse pritiske. Svojo miselnost moramo naravnati na uspeh in ne le na to, da bomo že nekako zmogli. Če bomo dovolili, da zaradi pritiskov postanemo preobremenjeni, bomo hitro postali tudi nesrečni.

Moto uspešnih podjetnikov: Ostati osredotočen na sredstva za dosego cilja – na vsakodnevno garanje za doseganje uspeha.

- Ostanimo pristni. Ostanimo oseba, na katero se stranke in partnerji vedno lahko zanesejo.

Moto uspešnih podjetnikov: Pri nas drugi vedno lahko poiščejo pomoč ali nasvet.

Ne spreglejte