Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 5. 2021,
9.59

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

čebele Arboretum Volčji Potok PR članek Eta Kamnik

Četrtek, 20. 5. 2021, 9.59

2 leti, 11 mesecev

Živi spomenik, ki podarja življenje: "Hvala, čebele"

Oglasno sporočilo

Eta Kamnik je v sodelovanju z Arboretumom Volčji Potok za letošnjo zaznamovanje svetovnega dneva čebel zasadila živi spomenik.

Živi spomenik iz medovitih rastlin v poklon čebelam. Foto: Studio Boutique | Foto: Živi spomenik iz medovitih rastlin v poklon čebelam. Foto: Studio Boutique

Živi spomenik, ki jemlje dih in podarja nektar

Kolikokrat v življenju ste se na sprehodu že ustavili ob živem spomeniku? Eta Kamnik vam zdaj omogoča ogled živega spomenika, ki je v nasprotju s preostalimi postavljen živim čebelam. Ideja projekta je izhajala iz Naturetine hvaležnosti do narave in tako so se v Eti z željo po sodelovanju obrnili na akterje v kamniški regiji, da bi skupaj proslavljali svetovni dan čebel. S pomočjo Arboretuma Volčji Potok je z novo zasaditvijo v tem parku nastal živi spomenik. V obliki čebele je sestavljen iz medovitih rastlin, ki pridnim delavkam omogočajo nabiranje nektarja in opraševanje. Od zdaj je na voljo za ogled tudi vsem obiskovalcem arboretuma, ki bodo lahko na tabli ob živem spomeniku prebrali uporabne informacije o pomembnosti opraševanja in delovanju čebel. Eta Kamnik si prizadeva za premišljen odnos do obvarovanja okolja in kot eno izmed vodilnih slovenskih podjetij živilske industrije o tem odgovorno ozavešča širšo množico ljudi.

Vedno bolj ogrožena vrsta insektov

V času, ko smo priča velikim podnebnim spremembam, svetovnim problemom onesnaževanja in uporabe umetnih pesticidov v naravnem ekosistemu, postajajo čebele vedno bolj ogrožena vrsta insektov. Čeprav predstavljajo največji del opraševalcev, je njihovo delo iz leta v leto bolj oteženo. S praznovanjem svetovnega dneva čebel, za katerega je zaslužna ravno Slovenija, opozarjamo na njihovo pomembnost in na to, da skrbijo za naše vsakodnevne pridelke hrane. Dvajsetega maja jim javno izkazujemo hvaležnost za opravljanje poslanstva, ki vpliva na kakovost našega življenja.

Zaradi njihovega nežnega karakterja je čebele mogoče delno udomačiti in obdržati. S kratkimi dosegi ostanejo leta v sadovnjakih, njihova marljivost pa je zaslužna za učinkovito zbiranje in razdeljevanje cvetnega prahu. Z uspešnim opozarjanjem na njihovo pomembnost se povečuje tudi zanimanje za njihovo ohranjanje.

Živi spomenik iz medovitih rastlin v poklon čebelam. Foto: Studio Boutique | Foto: Živi spomenik iz medovitih rastlin v poklon čebelam. Foto: Studio Boutique

Vsaka tretja žlica, ki jo zaužijemo, je odvisna od opraševanja

Eta Kamnik želi z gesto poklona opozoriti na pomembnost opraševalcev in njihov prispevek k načinu življenja, kot ga poznamo: "Pomembno je, da se zavedamo pomena opraševalcev in zanje poskrbimo po svojih najboljših močeh. Spremenljivo vreme jim ne omogoča opraševanja in otežuje njihovo delo. Če se sprašujete, kako jim lahko priskočite na pomoč tudi vi, vas pozivamo k sejanju in sajenju medovitih rastlin, k uporabi čebelam neškodljivih škropiv, h kasnejši košnji trave po slabših vremenskih razmerah in k nastavljanju sladke vode ob nenadnem mrazu, od koder čebele črpajo energijo za opravljanje svojega poslanstva in preživetje." Kot odgovorno podjetje si prizadevamo za ohranjanje narave in okolice tako, da jim ta omogoča delovanje in proizvodnjo zdrave hrane. Podarimo jim življenje za življenje, ki ga one podarjajo nam!


Naročnik oglasnega sporočila je Eta Kamnik.

Ne spreglejte