Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
10.12

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

minister interpelacija

Četrtek, 21. 2. 2013, 10.12

5 let, 9 mesecev

Žiga Turk: Delajo poskuse na ljudeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Pri interpelaciji gre za "izkrivljeno rabo" tega instrumenta, napoved podpore interpelaciji Karla Erjavca, ki je na vladi podpiral vse Turkove predloge, pa je brezsramna, ocenjuje minister Žiga Turk.

"Predlagatelji potrjujejo to, kar sem napisal v svojem prvem odzivu - da so me izbrali za poskusnega zajca, s katerim preverjajo zaupanje vlade v državnem zboru. Gospa Potrata je sicer ob predstavitvi interpelacije izjavila, da ne opravljajo poskusov na živalih, delajo pa jih na ljudeh. Morda je to za gospo Potrata olajševalna okoliščina, ampak jaz imam o tem drugačno mnenje," je v izjavi novinarjem dejal minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk. Ker noče, da mešajo meglo, zahteva glasovanje že marca Minister je napovedal, da bo odgovor na interpelacijo napisal najpozneje v tednu dni, predlagal pa bo tudi, da bo bi o njej razpravljali že na februarski seji DZ, ki se začne 4. marca. "Ne bom alibi za dvomesečno zavlačevanje. Stanje v državi je preveč resno, da bi lahko uporabljali interpelacijo za dodatno mešanje megle. Zagotavljam svojo popolno odgovornost in upam, da bom deležen enake odgovornosti tudi pri poslancih, ko bo šlo za skrajšanje roka za obravnavo mojega odgovora in glasovanje o interpelaciji." Brezsramni Erjavec in SD, ki si ne upa interpelirati vlade Da gre zgolj za politično dejanje proti vladi, je potrdil tudi predsednik stranke DeSUS-a in zunanji minister Karl Erjavec, ki je danes še sestavni del vlade, jutri pa ne bo več, pravi Turk. "Na televiziji je brezsramno napovedal, da bo glasoval za interpelacijo, čeprav na vladi ni nasprotoval niti enemu od ukrepov, ki sem jih v letu dni predlagal v skladu s koalicijsko pogodbo, češ da ne gre za ministra. Če ne gre za ministra, obstajajo druga politična sredstva. Med drugim ustava določa tudi interpelacijo celotne vlade, a je poslanci SD niso hoteli, znali ali upali uporabiti." Potratno preteklo vladanje SD, ki hoče, da Janša ostane Turk meni, da Socialni demokrati želijo, da vlada ostane in da jo izčrpavajo. "Obenem pa ji prepuščajo delo za sanacijo stanja, v katerega so v treh letih potratnega in neodgovornega vladanja pahnili državo in državljane." Psovanje, stavke na zalogo in zimske počitnice "Kulturniki so me opsovali, še preden sem nastopil mandat. Šolniki so stavkali, preden se je spremenil en sam normativ. Obe univerzi, ki ju vodita rektorja z levo politično preteklostjo, nista zamudila nobene priložnosti, da ne bi ministra potegnila v kakšen spor. Sindikati so stavkali na zalogo." Turk še opozarja, da je v šolah vse tako, kot je bilo pred letom dni, in da se noben normativ še ni spremenil. "Še največja sprememba je, da so zimske počitnice v dveh delih."

Zakaj mora pojasnjevati nujne in neizbežne zadeve? "Namesto da bi si priznali, da denarja ni toliko, kot bi si ga mi vsi želeli, in se lotili vsebinskih vprašanj modernizacije slovenskih institucij znanja, smo bili potegnjeni v pojasnjevanje nujnih in neizbežnih zadev," je dejal Turk in dodal, da bi se morali s sindikati lani poleti dogovorili za nekoliko višje normative v šolstvu, tem pa bi bil potem prilagojen proračun.

Obramba samoupravljanja Edino, kar naj bi minister lahko vprašal, je, ali imajo dovolj denarja, vse preostalo pa je nedopusten poseg v avtonomijo, je svoj položaj opisal minister. "Obramba samoupravljanja v izobraževanju, znanosti, kulturi in športu je šla tako daleč, da so časopisne stolpce polnile čisto rutinske odločitve ministrstva, kakršne so šle v drugih časih mirno mimo."

Ekspresna izpolnitev pričakovanj Klemenčičevega KPK-ja Glede očitkov v interpelaciji o postopkih protikorupcijske komisije je Turk dejal, da je prejel dopisa s priporočilom, da bi lahko pri dveh zaposlenih lahko prišlo do navzkrižja interesov, kar je "v najkrajšem možnem času izpolnil". Tretji primer je sporočilo komisije, da je prejela prijavo v zvezi z razpisom, ki pa "ne daje podlage za resen sum kršitve iz pristojnosti KPK-ja".

Ne spreglejte