Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 1. 2015,
18.58

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kongres SD Dejan Židan Matjaž Han Dejan Levanič Janko Veber Bojan Kontič Igor Lukšič Luka Mesec Miro Cerar

Četrtek, 8. 1. 2015, 18.58

5 let, 7 mesecev

Židanovi socialdemokrati se hočejo prebuditi v nov začetek (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prenova, prebujenje, boj proti neoliberalizmu desnice in levemu populizmu Luke Mesca, pritegnitev urbanih volivcev. To so cilji vladnih Socialnih demokratov, ki bodo v soboto volili novo vodstvo.

Predsedujoči SD in kmetijski minister Dejan Židan, ki je po odstopu Igorja Lukšiča po porazu na evropskih volitvah maja lani prevzel vodenje stranke, kongres v Celju vidi kot nov začetek.

Slovenija tava, SD ve, kako naprej Židan je na novinarski konferenci priznal slabe rezultate na evropskih in parlamentarnih volitvah, a rezultate lokalnih volitev, na katerih je SD utrdila drugo mesto med strankami, vidi kot preobrat. "Hočemo odločno naprej, prvi korak bo izvolitev novega vodstva."

Cilj SD je gospodarsko uspešna država, ki bo prijazna do vseh ljudi. Slovenija že nekaj let tava, ker "nimamo skupnega cilja", je prepričan Židan, ki napoveduje strankino klavzuro takoj po kongresu, po kateri bodo ponudil "operativne odgovore" in tudi skupne cilje države.

Stabilnost vlade prinese vzpon SD Poudaril je, da SD v vladi skrbi za stabilnost in da bodo naredili vse za dokončanje štiriletnega mandata, ker država potrebuje stabilno vlado. Židan je prepričan, da bodo na prihodnjih parlamentarnih volitvah "pomembno izboljšali rezultat" in dosegli vsaj tistega iz leta 2011. Želijo izboljšati podporo v treh največjih mestih, Ljubljani, Mariboru in Kopru.

Kdo ne najde orožja proti neoliberalizmu in levemu populizmu? Vodja poslancev SD Matjaž Han od kongresa pričakuje, da bo dal odgovor na politiko neoliberalizma in levega populizma v Sloveniji. S tem je mislil na Združeno levico, ki je dosegala skoraj enak rezultat kot SD, pooseblja pa jo poslanec Luka Mesec. A Han še nima odgovora, kako ponuditi odgovore na omenjeni politični opciji.

Kaj se zgodi po tretji svetovni vojni "Težko se bojujemo proti populizmu, ki se ga gre Združena levica. Vse to je lepo slišati, vse to bi tudi radi živeli, a živimo v realnem svetu. Mogoče bomo lahko stvari, o katerih razmišljajo oni, izpeljali po tretji svetovni vojni," je bil slikovit Han, ki meni, da je SD vodila napačno politiko pri privatizaciji. Vodja poslancev sicer za podpredsednika podpira velenjskega župana Bojana Kontiča.

Tista prava leva stranka Kontič poudarja pomen analize slabših rezultatov SD v zadnjih letih, programske razprave o strategiji nadaljnjega delovanja stranke ter vrnitve v urbana okolja, kjer je imela stabilno volilno telo. SD bi morala biti prepoznana kot "tista prava stranka na levici" in najresnejša alternativa neoliberalni politiki, pravi nekdanji poslanec Socialnih demokratov.

Janko Veber ne bo razprodajal Nekdanji predsednik državnega zbora Janko Veber, ki je v vladi Mira Cerarja obrambni minister, je enako kot njegov protikandidat za podpredsedniško mesto Kontič poudaril, da lahko Socialni demokrati postanejo alternativa neoliberalni politiki. Vztrajal bo pri svojih negativnih stališčih do "razprodaje premoženja".

Prebujenje reformske stranke Kandidat za glavnega tajnika in državni sekretar na ministrstvu za delo Dejan Levanič govori o prebujenju SD in novem začetku. Socialni demokrati se lahko vrnejo na vrh, morajo pa se "ponovno pozicionirati" kot moderna in napredna stranka, ki bo pritegnila tudi civilno družbo. Razlog za neuspeh SD vidi tudi v dejstvu, da je bila v zadnjih letih stranka večino časa v vladi, kjer ni mogla do konca izpeljati vseh reform, pričakovanja volivcev pa so bila velika.

Njegov protikandidat iz celjske SD Branko Verdev poudarja tradicijo stranke in močno lokalno mrežo. Če bodo povečali zaupanje v SD in izpolnjevali obljube, se lahko vrnejo k odstotkom, ki so jih imeli.

Kdaj je Igorju Lukšiču prenehal mandat? Glavni tajnik SD Uroš Jauševec, ki se po desetih letih poslavlja s te funkcije, je odgovarjal tudi na naša vprašanja o zadregi v stranki s predsednikom v odstopu, Lukšičem. Ta nam je namreč dejal, da je stranka nanj pozabila, čeprav je formalno še predsednik, ki bo mandat sklenil na kongresu. "Nekateri so mi celo predlagali, da bi bil na kongresu delegat Mladega foruma Ljubljana. Pozabili so, da sem predsednik stranke, ampak to bodo odpravili in teh nesporazumov ne bo več." Lukšič bo imel sicer na kongresu tudi enega od uvodnih govorov. Jauševec je dejal, da statut res določa, da mora odstop predsednika obravnavati organ, ki ga je izvolili, torej kongres. Ta razprava bo v okviru kongresne točke o delu stranke v mandatu 2012–2015, pravi glavni tajnik. Hkrati poudarja, da je njegova osebna interpretacija takšna, da je Lukšiču mandat prenehal z odstopom, ki se je zgodil pred šestimi meseci. Jauševec tudi zato meni, da Lukšič ne more biti delegat kongresa, zato je bil nanj povabljen kot gost. V zvezi s tem sicer na kongresu ne pričakuje zapletov.

Ne spreglejte