SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Židanova SD ostaja v vladni koaliciji

3

termometer

SD bo še naprej koalicijska stranka. Predsedstvo stranke je namreč soglasno potrdilo predlog predsednika Dejana Židana, da stranka kljub razrešitvi ministra za obrambo Janka Vebra ostane v koaliciji.

Kot je v izjavi za medije poudaril Dejan Židan, je stranka pomembna za nadaljnje projekte vlade, med drugim za usklajevanje nacionalnega reformnega programa. "Počutimo se kot nepogrešljivi del te koalicije," je dejal.

"Koalicija brez Socialnih demokratov ni mogoča" Prvak najmanjše koalicijske stranke je dejal, da ima koalicijska pogodba izrazito socialdemokratsko noto, ki jo varuje njihova stranka. Dodal je, da v teh "turbulentnih časih" ni mogoče razmišljati o koaliciji, ki bi imela v DZ le 45 ali 46 glasov. "Verjamemo, da koalicija brez Socialnih demokratov ni mogoča."

Na kaj se bodo zdaj osredotočili v SD? Poudaril je, da se bo v prihodnjih dneh in tednih odločalo o načinu življenja v državi v prihodnjih letih. Končujejo namreč priprave na sprejem nacionalnega reformnega programa, ki ga bo vlada obravnavala v soboto in ga kot osnutek predvidoma tudi sprejela, je pojasnil Židan.

Težji del naloge pa bo po njegovi napovedi priprava izhodišč za proračun za leto 2016. Ker država dosega gospodarsko rast, bodo v SD izhajali iz izhodišča, da naj se ta pozna tudi na standardu ljudi, je poudaril Židan. Med prednostnimi nalogami stranke je opozoril na izboljšanje statusa upokojencev, mladih in trajno brezposelnih. Omenil pa je tudi prihodnje projekte ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki bi zagotovili izboljšanje statusa srednjega sloja.

Pozorno bodo spremljali, kaj počnejo druge stranke Židan je še povedal, da je razrešitev ministra Vebra stranko "dodatno poenotila" in da so bile vse odločitve v zadnjih tednih sprejete soglasno. Bodo pa – tako predsednik SD – v prihodnje še bolj pozorni na izpolnjevanje koalicijskega sporazuma koalicijskih partnerjev. Ob tem ni izključil potrebe po nadgradnji 25. člena sporazuma, ki je bil v razpravah o ministrovi razrešitvi predmet spora med Cerarjem in vodstvom SD.

"Prodaja državnega premoženja ne more biti cilj sama po sebi" V SD sicer računajo, da se bo proces preverjanja posledic prodaje državnega premoženja nadaljeval. Rezultate procesa tega preverjanja pa je po besedah Židana treba tudi upoštevati pri odločitvah v zvezi s tem. "Prodaja državnega premoženja ne more biti cilj sama po sebi. Cilj je dobro upravljanje državnega premoženja," je prepričan Židan, ki napoveduje, da se bodo v teh okvirih pogovarjali v prihodnje.

Kaj pa novi minister? Ob tem je predsednik SD še napovedal, da bodo s primerno organizacijo dela na obrambnem ministrstvu zagotovili, da kandidatov za prihodnjega obrambnega ministra ne bi izbirali v ihti. Vzeli si bodo čas, morda tudi tri tedne, in opravili pogovore z morebitnimi kandidati za Vebrovega naslednika oziroma naslednico.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin