SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Židan: Podoben dogovor kot pri pšenici želimo vpeljati tudi pri vrtninah, mleku, živinoreji

2

termometer

 | Foto:
Podoben dogovor kot pri pšenici želimo vpeljati tudi pri vrtninarstvu, mleku in posameznih živinorejskih proizvodnjah, je poudaril kmetijski minister Dejan Židan.

"Tu je vprašanje, ali delamo zadosti hitro. Ali lahko v kratkem času napake, ki smo jih delali zadnjih 20, ali celo 40 let popravimo. Vedno si želimo, da bi delali hitreje, a pomembno je, da delamo korake v pravo smer," je dan pred sestankom o pomoči vrtninarstvu in sadjarstvu ob obisku veletržnice v Ljubljani izpostavil Židan. Dogovor o pogojih sodelovanja vsaj leto dni prej Po t.i. pšeničnem dogovoru deležniki sklenejo dogovore o pogojih sodelovanja vsaj leto dni prej. Dogovorijo se o parametrih sodelovanja, o namenski proizvodnji, o oblikovanju cene. "Ta dogovor je eden izmed korakov pri kodeksu dobrega sodelovanja med slovenskim kmetom, industrijo, trgovino in potrošnikom," je dodal Židan. "Slovenija veletržnico potrebuje" Židan si je veletržnico ogledal dan pred sestankom na temo, kako pomagati razvoju vrtninarstva in sadjarstva v Sloveniji. Tokrat pa si je ogledal, kako poteka neposredna prodaja slovenskih pridelovalcev. Del te prodaje poteka tudi preko veletržnice. "Prihodnost veletržnice bo takšna, kot jo bodo dogovorili. Slovenija veletržnico potrebuje, ker proizvodnja sadja potrebuje tudi veleprodajo. Prodaja na domu trenutno zelo dobro poteka, kmetje so zadovoljni, saj prodaja narašča, tudi na samih mestnih tržnicah se prodaja veča," je dejal Židan, ki meni, da slovenski potrošniki vse bolj iščejo slovensko sadje in vrtnine, kar je prav in v interesu Slovenije.

Minister je ob vprašanju preverjanja dejanskega porekla vrtnin in sadja izpostavil, da inšpekcijske službe pogosto, tudi čez konce tedna, preverjajo poreklo sadja in vrtnin. Poudaril je, da ima potrošnik pravico vedeti in da mora tudi sam preverjati poreklo. Ima pa tudi pravico zahtevati dokumente o poreklu.

"Sankcije so premajhne, par sto evrov" "Kadarkoli obstaja sum o poreklu, je treba inšpekcijske službe obvestiti," je poudaril minister. Če inšpektorji ugotovijo zavajanje s poreklom, bodo ustrezno kaznovali. "Sankcije so premajhne, par sto evrov. Zakon o kmetijstvu v tem trenutku spreminjamo in bodo potem bistveno višje," je dejal.

Židan: Kot potrošniku mi je pomembno, da imam možnost izbire Židan je prepričan, da mora biti cena zelenjave in sadja takšna, da omogoča kmetu, da preživi. "Kot potrošniku mi je pomembno, da imam možnost izbire. Me ne moti, če je slovensko nekoliko dražje in kljub vsemu mislim, da vedno več ljudi posega po slovenskem sadju in vrtninah. So pa cene zelo nizke," je dodal minister, ki prisega na slovensko sadje in vrtnine. "Če pridem v trgovski sistem in ne najdem slovenskih vrtnin, grem v drug trgovski sistem ali na tržnico," je poudaril.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin