Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2018,
12.43

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

gasilci stavka vlada pogajanja Slovenija

Četrtek, 4. 1. 2018, 12.43

6 let, 3 mesece

Zelena luč vlade za podpis sporazuma z gasilci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Gasilci protest | Foto STA

Foto: STA

Vlada je dala zeleno luč za podpis stavkovnega sporazuma s Sindikatom poklicnih gasilcev Slovenije. Kot so zapisali na Twitterju, se je vlada seznanila s predlogom aneksa št. 2 h kolektivni pogodbi za dejavnost poklicnega gasilstva in z vsebino stavkovnega sporazuma z gasilci. Za podpis sporazuma je vlada pooblastila obrambno ministrico Andrejo Katič.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je na novinarski konferenci po seji vladi izrazila zadovoljstvo z odločitvijo vlade ter napovedala, da bodo aneks in stavkovni sporazum s sindikatom gasilcev podpisali v petek.

Spomnila je, da sta se vladna in sindikalna stran na zadnjem sestanku 22. decembra dogovorili, da se odpravijo plačne anomalije na področju gasilstva na tistih delovnih mestih, ki opravljajo operativne naloge, in sicer primerljivo s preostalimi pooblaščenimi uradnimi osebami. Anomalije do 26. plačnega razreda se odpravljajo s 1. julijem 2017, nad 26. plačnim razredom pa od 1. oktobra lani.

Sindikat poklicnih gasilcev svoje zahteve dosegel skoraj v celoti

V stavkovnem sporazumu so se dogovorili tudi, da se bo ministrstvo lotilo spremembam zakona o gasilstvu, in sicer v tistem delu, ki ureja dodatek za stalnost. Gasilci namreč po veljavni ureditvi dobijo ta dodatek po desetih letih dela, preostali primerljivi poklici pa po petih. Do jeseni bodo opravili tudi pregled vseh delovnih mest na področju gasilstva in predlagali ustrezne spremembe, je še napovedala ministrica.

Po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki je za en plačni razred zvišal eno od orientacijskih delovnih mest v gasilstvu, se je namreč sindikat z vlado pogajal še o zvišanju uvrstitve 16 drugih delovnih mest. Kot so v sredo pojasnili v sindikatu, so svoje zahteve skoraj v celoti dosegli, zato so s predlogom stavkovnega sporazuma zadovoljni. V sredo so potrdili, da so ga pripravljeni podpisati.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je napovedala, da bo aneks in stavkovni sporazum z gasilci podpisala v petek. | Foto: Matej Leskovšek Ministrica za obrambo Andreja Katič je napovedala, da bo aneks in stavkovni sporazum z gasilci podpisala v petek. Foto: Matej Leskovšek

Sporazum predvideva tudi ureditev dodatka za stalnost

Deset od omenjenih 16 delovnih mest se bo zvišalo za dva plačna razreda, dve delovni mesti za tri plačne razrede, dve delovni mesti za en razred, dve delovni mesti pa se ne bosta zvišali. Ob tem sporazum predvideva, da se uredi dodatek za stalnost, do katerega bi bili gasilci upravičeni od 1. januarja letos, so navedli.

Za zahteve preostalih sindikatov javnega sektorja je pooblaščen minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki bo po besedah Katičeve do naslednje seje vlade pripravil pregled vseh zahtev.

Še pred sejo vlade je Koprivnikar o stanju zahtev in pričakovanj sindikatov javnega sektorja poročal vodjem koalicijskih poslanskih skupin na rednem srečanju pri predsedniku vlade Miru Cerarju.

Kustec Lipicerjeva: Potrebna je umiritev strasti

Kot je pojasnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, so se strinjali, da je treba številne zahteve sindikatov najprej pregledati ter narediti poročilo in oceno, koliko so vsebinsko, strokovno, delovnopravno in finančno razumne ter kaj lahko vlada v nadaljnjem pogajalskem procesu naredi.

Ključen je po njenih besedah poziv k umiritvi strasti. Treba je namreč sesti za pogajalsko mizo ter v mejah razumnega in pričakovanega nadaljevati dialog in doseči končni dogovor, je dodala Kustec Lipicerjeva.

Tako so vlado še enkrat pozvali, da pripravi pregled vseh stavkovnih zahtev vseh sindikatov in nato nadaljuje svoje pogajalsko delo. Minister Koprivnikar jih je spomnil, da se je s 1. januarjem sprostilo dodatnih 46 milijonov evrov za odpravo plačnih anomalij, kar je posledica že sklenjenih pogajalskih procesov. Poleg tega se Koprivnikar dogovarja za sprostitev nadaljnjih skoraj desetih milijonov evrov za odpravo anomalij.

Ne spreglejte