Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 1. 2018,
10.55

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

gasilci stavka

Sreda, 3. 1. 2018, 10.55

6 let, 3 mesece

Gasilci pripravljeni podpisati, stavke ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Gasilci protest | Foto STA

Foto: STA

V Sindikatu poklicnih gasilcev Slovenije so sklenili, da so zadovoljni z vladnim predlogom stavkovnega sporazuma, in so vladno stran že obvestili, da so ga pripravljeni podpisati, je pojasnil sekretar sindikata David Švarc. To bi pomenilo, da dvodnevne stavke, napovedane za 10. januar, ne bo.

Sindikat poklicnih gasilcev se je po nedavnem podpisu aneksa h kolektivni pogodbi v javnem sektorju, ki je za en plačni razred zvišal eno od orientacijskih delovnih mest v gasilstvu, z vlado pogajal še o zvišanju uvrstitve 16 drugih delovnih mest. Kot je pojasnil Švarc, so svoje zahteve skoraj v celoti dosegli. Deset od omenjenih 16 delovnih mest se bo zvišalo za dva plačna razreda, dve delovni mesti za tri plačne razrede, dve delovni mesti za en razred, dve delovni mesti pa se ne bosta zvišali. Pri zadnjih po Švarčevih besedah ne gre za operativni delovni mesti, zato so na to tudi pristali.

Poleg omenjenega zvišanja uvrstitev delovnih mest, v skladu s katerim naj bi podpisali aneks h kolektivni pogodbi na področju gasilstva, pa po Švarčevih pojasnilih stavkovni sporazum predvideva tudi, da se uredi dodatek za stalnost, do katerega bi bili gasilci upravičeni od 1. januarja letos.

Vlada bo odločala jutri

Švarc je pojasnil še, da so vladno stran že obvestili, da so pripravljeni podpisati predlagani stavkovni sporazum in aneks h kolektivni pogodbi. Dogovoriti pa se morajo, kdaj bi podpis lahko izpeljali. V sindikatu predlagajo, da bi bilo to še ta teden. Za ponedeljek imajo namreč sklicano sejo stavkovnega odbora, na kateri bodo odločali o nadaljevanju napovedanih stavkovnih aktivnosti. Če bo stavkovnih sporazum podpisan, bodo stavko za prihodnji teden preklicali.

Vlada bo o tem predvidoma odločala na četrtkovi seji, ko naj bi ministrico za obrambo Andrejo Katič pooblastila za podpis stavkovnega sporazuma, so pojasnili na ministrstvu za obrambo.

Stavko so v sindikatu gasilcev napovedali sredi decembra, začela pa naj bi se 10. januarja ob 6. uri in se končala 12. januarja ob 7. uri. Za stavko so se odločili, ker so ocenili, da vlada nima resnega namena, da se odpravijo plačne anomalije v njihovi dejavnosti.

Kaj so zahtevali gasilci?

Med stavkovnimi zahtevami je bil dvig uvrstitve za tri plačne razrede, za ostale pa za dva razreda. Med stavkovne zahteve so zapisali tudi vzpostavitev oziroma ohranitev plačnih razmerij znotraj dejavnosti in z drugimi primerljivimi poklici ter ureditev pravice do položajnega dodatka in dodatka za stalnost, kot ga imajo primerljivi poklici.

Pogajanja med vladno in sindikalno stranjo so sadove obrodila konec decembra, ko so pogajalci močno zbližali stališča, niso pa se še povsem uskladili. Tedaj so v sindikatu posredovali svoj odziv na zadnji vladni predlog ter izrazili pričakovanje, da vlada stavkovni sporazum pripravi najpozneje do 5. januarja.

Ne spreglejte