Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2024,
17.27

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Tina Heferle EMŠO poslanci

Torek, 2. 4. 2024, 17.27

3 tedne, 6 dni

Zelena luč predlogu novele zakona o centralnem registru prebivalstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Poslanci DZ | Gre za tehnično spremembo zakona. | Foto STA

Gre za tehnično spremembo zakona.

Foto: STA

Poslanci so s 53 glasovi za in nobenim proti podprli vladni predlog novele zakona o centralnem registru prebivalstva. S tem so v osebni identifikacijski številki EMŠO omogočili uporabo šifer registra od 50 do 59, ne le 50, kot velja trenutno. Vlada je spremembo zakona predlagala, saj v šifri registra 50 ni več mogoče zagotoviti novih številk EMŠO.

Državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle je na seji dejala, da predlog novele obravnavajo po skrajšanem postopku, saj gre za zelo nezahtevno spremembo zakona, ki je tehnične narave.

Pojasnila je, da se EMŠO določa tako slovenskim državljanom kot tujcem, ki imajo v Sloveniji urejen status ali pravice in obveznosti, med drugim na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja ter davkov. Nekateri tujci, ki jim je določena številka EMŠO, pa prihajajo iz držav, kjer ne beležijo rojstnega datuma kot v Sloveniji. Tem osebam določijo EMŠO na 1. januar, zato se ta dan za določena leta hitro polni. "Zaradi tega je verjetno, da bi se v prihodnje določene kombinacije izčrpale, kar bi bilo z vidika obravnave posameznika nedopustno," je poudarila.

V SDS in NSi predlogu niso nasprotovali

Poslanec SDS Andrej Kosi je pred glasovanjem dejal, da spremembi ne bodo nasprotovali, saj vlada z novelo zakon popravlja tehnično. Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič je dejala, da predlogu ne bodo nasprotovali, saj je Heferletova v imenu predlagatelja korektno odgovorila na vsa vprašanja poslanske skupine. Med drugim je na odboru 13. marca pojasnila, da za zdaj še niso zapolnili nobene letnice.

Poslanec SD Predrag Baković je dejal, da bodo predlog zakona podprli, saj "nezanemarljivo prispeva k nemotenemu delovanju države". Poslanski skupini Svoboda in Levica danes nista predstavili svojih stališč.

Poslanci k predlogu zakona niso vložili nobenega dopolnila. Zakon bo začel veljati 15. dan po objavi v uradnem listu, uporabljati pa se bo začel 30. dan od uveljavitve.

Državni zbor
Novice Razprava in odločanje o noveli zakona o zdravniški službi na eni od prihodnjih sej DZ

 

Ne spreglejte