Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2024,
12.08

Osveženo pred

3 tedne, 6 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

Natisni članek

Robert Golob Urška Klakočar Zupančič Valentina Prevolnik Rupel zdravniki Fides slovenščina zakoni Državni zbor

Torek, 2. 4. 2024, 12.08

3 tedne, 6 dni

Razprava in odločanje o noveli zakona o zdravniški službi na eni od prihodnjih sej DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31
Državni zbor | Prestavitev obravnave novele zakona o zdravniški službi naj po besedah vodje poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica in ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel ne bi bila povezana z mediacijo med vlado in Fidesom. | Foto STA

Prestavitev obravnave novele zakona o zdravniški službi naj po besedah vodje poslanske skupine Svoboda Boruta Sajovica in ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel ne bi bila povezana z mediacijo med vlado in Fidesom.

Foto: STA

Poslanci bodo z obravnavo več zakonskih predlogov danes sklenili redno marčno sejo DZ. Na dnevnem redu bi moral biti med drugim predlog novele zakona o zdravniški službi – ta širi nabor storitev, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke. A so poslanci s 45 glasovi za in nobenim proti razpravo in odločanje o predlogu novele zakona o zdravniški službi prestavili na eno od prihodnjih sej. Za prestavitev so glasovali poslanci koalicijskih strank Svoboda, SD in Levica, ki so jo tudi predlagali. Poslanci opozicijskih SDS in NSi pa so se pri glasovanju vzdržali oziroma bili odsotni.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je na seji pojasnil, da so poslanci koalicije prestavitev razprave in odločanja o predlogu novele predlagali, da bi lahko proučili vse podane pripombe za vlaganje morebitnih dodatnih dopolnil. V izjavi za medije pa je na vprašanje novinarjev, ali je prestavitev kakorkoli povezana z mediacijo med vlado in zdravniškim sindikatom Fides, odgovoril, da neposredne medsebojne vzročne povezave zagotovo ni.

Da bi bila predstavitev povezana z mediacijo, je v izjavi zanikala tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. "Res želimo proučiti pripombe, ki smo jih dobili v postopku, da bomo iz tega naredili kak koristen amandma," je napovedala.

Poslanci SDS in NSi so se pri glasovanju vzdržali oziroma bili odsotni. Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je pred glasovanjem kot razlog, da poslanci največje opozicijske stranke o predlogu prestavitve ne bodo glasovali, navedla stališče SDS, da bi bilo treba zakon na glasovanju zavrniti, ne pa preložiti odločanja o njem.

Ob tem je bila kritična do vlade Roberta Goloba, ki da od začetka mandata na področju zdravstva ni naredila popolnoma ničesar. Predlog novele zakona po mnenju SDS spet kaže na "neko neodločenost oziroma nedorečenost na področju zdravstva".

Tudi po oceni NSi bi moral biti zakon umaknjen. Menijo namreč, da je škodljiv, je na seji povedal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj. "Ta zakon je napad na zdravnike. Namesto da bi se vlada v svojem dosedanjem mandatu posvetila bolnikom, uporabnikom in zaposlenim v zdravstvenem sistemu, se ukvarja predvsem sama s sabo, z menjavanjem ministrov in tako naprej," je bil kritičen.

"V življenju velja, da roka, ki pomaga in išče rešitve, naredi več dobrega kot usta, ki politizirajo in kritizirajo," pa je na očitke opozicije odgovoril Sajovic. Ob tem je dejal, da je nenavadno, da "stavke, predvsem najdaljše, potekajo le v času levosredinskih vlad".

Rok za konec mediacije se izteče v četrtek

Spremembe, ki jih je v noveli zakona o zdravniški službi predlagala vlada, sicer večinoma sledijo vladnemu odloku, ki ga Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides izpodbija na ustavnem sodišču. Po predlogu bi morali zdravniki med stavko med drugim opravljati tudi triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti, pa tudi vse zdravstvene storitve s stopnjo zelo hitro.

Fides sicer danes vstopa v 12. teden stavke. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Mediacija med stranema se je začela prejšnji teden. Ministrica Prevolnik Rupel je danes potrdila, da se rok za konec mediacije izteče v četrtek.

Zaradi referendumske pobude še ne bodo glasovali o predlogu zakona o kulturnih pravicah narodov nekdanje SFRJ

DZ je v tretji obravnavi razpravljal o koalicijskem predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije, vendar o predlogu še ne bo glasoval. Pred končnim glasovanjem o zakonskem predlogu mora namreč odločiti še o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma, ki so ga marca vložili v NSi.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je na seji DZ pojasnila, da o predlogu zakona ne bodo glasovali na današnji seji, saj je koalicijski predlog zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije vsebinsko povezan s predlogom za posvetovalni referendum, ki ga je NSi vložila marca. Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi pa po njenih navedbah določa, da mora DZ o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma odločiti, preden končno odloči o predlogu zakona.

Koalicija je v predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji predlagala, da bi kulturne programe za pripadnike teh narodnih skupnosti financiralo ministrstvo za kulturo namesto javni sklad za kulturne dejavnosti, kot velja zdaj. Prav tako so predlagali preoblikovanje zdajšnjega sveta vlade za vprašanja narodnih skupnosti pripadnikov narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji v stalno posvetovalno telo vlade, ki bi mu predsedoval minister za kulturo.

Predlog SDS za uvedbo dvojnega statusa upokojencev ni primeren za nadaljnjo obravnavo

DZ je odločil, da predlog pokojninske novele, ki so ga vložili v SDS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Da je primeren, meni 25 poslancev, nasprotno pa 46. Po predlogu bi upokojenci lahko delali za polno plačo, pri čemer bi prejemali polno pokojnino. A po navedbah koalicije se pripravlja pokojninska reforma in delni ukrepi niso na mestu.

Številni upokojenci so ob upokojitvi še vitalni in bi lahko delali naprej, je v predstavitvi predloga SDS danes popoldne dejal poslanec SDS Jože Tanko. Po njegovih besedah bi bili ti delavci veliko bolj koristni od delavcev iz drugih držav in drugačnega kulturnega okolja. Poleg tega imajo rešen stanovanjski problem, otroških dodatkov in dodatkov za ločene družine pa jim ne bi bilo treba plačevati, je dodal.

Zaposlenemu bi z dnem izpolnitve upokojitvenih pogojev samodejno prenehala veljati pogodba o zaposlitvi, potem pa bi z delodajalcem sklenil novo pogodbo, če bi želel delati še naprej, predvideva predlog. DZ je predlog SDS s takšno vsebino sicer obravnaval že septembra lani in ga tedaj prav tako ni spustil v nadaljnjo obravnavo.

Vlada tudi tokrat nasprotuje predlogu. Še zlasti mu ni naklonjena v delu, ki določa obvezno soglasje delodajalca, če želi upokojenec še naprej delati, je povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Igor Feketija. Po njegovem opozorilu namreč v skladu z zdajšnjo zakonodajo upokojitev tisti dan, ko so izpolnjeni upokojitveni pogoji, ni obvezna. Posameznik se sam odloči, ali bo zapustil trg dela in se upokojil ali pa bo še naprej delal.

Več ustavnih odločb ugotavlja, da bi bila predlagana ureditev protiustavna, je spomnil. Delovno razmerje se po njegovih besedah ne more končati, če za to ni resnega razloga. Zavarovanec, ki mu delodajalec ne bi podal soglasja za nadaljevanje dela, bi bil prisiljen v upokojitev, tudi če tega ne bi želel. Torej bi šlo za obliko prisile, kar pa bi kršilo naš ustavni red, je dodal.

Po drugi strani je pokojnina po njegovem opozorilu v skladu z ureditvijo pokojninskega zavarovanja namenjena tistim, ki ne morejo več delati. Kdor pa lahko dela, ne more dobivati pokojnine.

Državni zbor
Novice Posvetovalnega referenduma o energetskem zakonu ne bo
Ministrstvo za zdravje
Novice Predloga zakona o paliativni oskrbi ne podpirajo v Svobodi in Levici
Izredna seja DZ
Novice Poslanci za spremembo enotni: soglasno za omejitve pri tobačnih izdelkih
Begunci, Ukrajina
Novice Matični odbor DZ zavrnil poziv vladi k razveljavitvi sklepa o organizaciji izpostav azilnega doma #video
Državni zbor
Novice Izredna seja DZ glede priznanja Palestine 6. aprila
Ne spreglejte