Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 3. 2020,
9.00

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

3

Natisni članek

Koronavirus občina

Torek, 31. 3. 2020, 9.00

4 leta

Že dva tedna so na samem. Morajo nazaj v Ljubljano?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,27

3

Koronavirus | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Da bi zajezili širjenje novega koronavirusa, so v Sloveniji začela veljati strožja pravila o gibanju. Po novem je gibanje z nekaj izjemami dovoljeno le v občini, kjer imate prijavljeno prebivališče. A nekateri so se že pred 14 dnevi preselili v svojo počitniško hišo na deželo ali domov k staršem. Se morajo zdaj vrniti, če imajo stalno prebivališče prijavljeno drugje? To ni potrebno, morajo pa urediti (začasno) prebivališče, da se lahko gibajo po občini. To je mogoče urediti tudi na daljavo, obisk upravne enote ni potreben.

Po "turistični soboti", kot jo je označil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega bivališča prepovedano. Dovoljene so le nekatere izjeme, na primer odhod na delo ali obisk trgovine in lekarne, če v domači občini teh storitev ni. Podrobneje o izjemah v članku Strožje prepovedi: kje in kako se lahko giba posameznik?.

Številni so se umaknili na samo ali na deželo

Ko so v začetku marca v veljavo stopili prvi ukrepi, s katerimi je želela vlada zajeziti hitro širjenje okužbe in preprečiti preveliko obremenitev zdravstvenega sistema, so številne družine in posamezniki zapustili kraj svojega stalnega prebivališča in se za to obdobje "preselili" v svojo počitniško hišo na podeželju ali k staršem. Ker novi odlok tovrstne selitve ne predvideva, bi lahko bili ti državljani zdaj v prekršku.

Iz Ljubljane začasno k staršem na deželo

Na nas se je obrnila bralka, ki se je v petek, 13. marca, še preden so v veljavo stopili najstrožji ukrepi, z družino iz Ljubljane začasno preselila na Štajersko k svojim staršem, kjer nima prijavljenega začasnega prebivališča.

maske razkužilo koronavirus blago
Novice Maske so obvezne! Iz česa in kako jih izdelati?

Iz večstanovanjske stavbe v  Ljubljani so se odselili v hišo na podeželju. Ker tam zdaj nimajo stikov z nikomer, se sprašujejo, ali so v prekršku, saj bi imeli ob selitvi nazaj v Ljubljano več stika z ljudmi. Hkrati prek spleta ne morejo podati vloge za začasno prebivališče, saj nimajo digitalnega potrdila, ne želijo pa fizično obiskati matičnega urada, saj se ne želijo izpostavljati morebitni okužbi.

Že dva tedna na samem. Morajo zdaj nazaj v Ljubljano?

Podobna vprašanja si zastavljajo tudi številni drugi. Slikar Arjan Pregl je na Twitterju na primer zapisal, da je z družino že dva tedna v počitniški hiši na samem. "Nobenih stikov s komerkoli. Gremo na travnik, kjer se ne srečamo z nikomer. Zdaj moramo po vladnem odloku nazaj v Ljubljano, v večstanovanjsko hišo, kjer je v isti stavbi še približno 20 ljudi. Prav razumem? Nora odločitev," je zapisal. 

Italija koronavirus
Novice Novi podatki: v Sloveniji 756 potrjenih okužb, 118 hospitaliziranih #video

Oglasila se je tudi uporabnica, ki je že tri tedne zaprta v stanovanju pri fantu v Ljubljani, čeprav ima prebivališče v Kopru. Tja se sicer ne namerava vrniti, saj se je umaknila ravno zato, da ne ogroža bolnega očeta.

Na upravni enoti je treba urediti prijavo prebivališča

Na vlado smo zato naslovili vprašanje, ali so državljani, ki so se pred koronavirusom umaknili v svoje počitniške hiše ali pa k staršem na podeželje, v prekršku in kaj sprejeti odlog predvideva v tem primeru. Z notranjega ministrstva so nam odgovorili, da "če se ljudje nahajajo na vikendih, kjer niso (stalno ali začasno) prijavljeni, potem lahko na vikendu ostanejo, na upravni enoti pa naj uredijo (stalno ali začasno) prijavo prebivališča".

Posamezniki, ki morajo urediti prijavno-odjavno obveznost, to lahko storijo prek portala e-uprava, neposredno na elektronski naslov upravne enote, na območju katere se prijavljajo, ali s poštno pošiljko. | Foto: Getty Images Posamezniki, ki morajo urediti prijavno-odjavno obveznost, to lahko storijo prek portala e-uprava, neposredno na elektronski naslov upravne enote, na območju katere se prijavljajo, ali s poštno pošiljko. Foto: Getty Images

Z uveljavitvijo zakona o začasnih ukrepih so začele veljati tudi nekatere spremembe na področju prijave prebivališča. Kot odgovarjajo na ministrstvu, zakon o prijavi prebivališča posameznikom nalaga obveznost ter roke za prijavo stalnega in začasnega prebivališča.

Ker roki v upravnih zadevah za opravljanje procesnih dejanj strank, za izpolnitev njihovih materialnih obveznosti ter roki za opravljanje procesnih dejanj upravnih organov ne tečejo, posameznikom, ki se bodo preselili na drug stalni ali začasni naslov, tega v času izvajanja zakona o začasnih ukrepih ni treba prijaviti.

7. člen zakona o interventnih ukrepih določa tudi, da se v upravnih zadevah ne omogoča vlaganja pisnih in ustnih vlog pri organu, razen vloge za uveljavitev pravic, ki se obravnava v skrajšanem upravnem postopku. Pisne vloge se lahko vlagajo tudi po elektronski poti brez varnega elektronskega podpisa, če je identiteto vložnika mogoče ugotoviti na drug zanesljiv način.

Obisk upravne enote ni obvezen

Posamezniki, ki bi morali urediti prijavno obveznost, saj jim to omogoča gibanje na območju občine stalnega ali začasnega prebivališča, lahko vlogo vložijo elektronsko na dva načina:

  • prek portala eUprava na povezavi https://e-uprava.gov.si/,
  • neposredno na elektronski naslov upravne enote, na območju katere se prijavljajo. Elektronski naslovi upravnih enot so dosegljivi tukaj

ali

  • s poštno pošiljko, posredovano na naslov upravne enote.

Ob tem so še dodali, da je ministrstvo za javno upravo na portalu e-uprava omogočilo tudi oddajo vloge za prijavo začasnega prebivališča brez uporabe e-identitete.

Vloge za prijavo prebivališč, ki se oddajajo po elektronski poti, morajo vsebovati:

  • navedbo osebnih podatkov tistega, ki se prijavlja,
  • navedbo podatka, na kateri naslov se posameznik prijavlja, in vrsto prebivališča (stalno ali začasno prebivališče),
  • dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, kamor se prijavlja (skenirano dokazilo ali izjava o lastništvu oziroma najemna ali podnajemna pogodba oziroma soglasje lastnika oziroma solastnika),
  • če se prebivališče prijavlja za drugo osebo, lastnoročno pooblastilo te osebe za izvedbo prijave,
  • če se prebivališče prijavlja otroku, lastnoročno podpisano soglasje drugega od staršev, razen v primerih, ko na podlagi petega odstavka 5. člena Zakona o prijavi prebivališča to ni potrebno.

Če posameznik prijavlja začasno prebivališče, se mora v vlogi opredeliti tudi, ali bo začasno prebivališče hkrati naslov za vročanje. Vloga mora biti lastnoročno ali enakovredno elektronsko podpisana.

Priporočajo tudi navedbo kontaktnih podatkov (elektronske pošte ali telefonske številke) za komunikacijo s pristojnim organom, če bi bila vloga pomanjkljiva ali nejasna.

Na upravno enoto le, če je to nujno potrebno

Upravna enota Ljubljana | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Državljanom, ki jim v tem obdobju poteče veljavnost potnega lista ali osebne izkaznice, te ni treba predložiti v uničenje. Tudi vloga za izdajo novega dokumenta ali naznanitev pogrešitve, kraje ali izgube dokumenta praviloma ni mogoča, saj zakon o začasnih ukrepih določa, da se v upravnih zadevah procesna dejanja, kjer so uradna oseba, stranka ali drug udeleženec lahko v neposrednem stiku, ne izvajajo, razen v nujnih zadevah.

Posameznike zato prosijo, da zaradi urejanja prijavno-odjavne obveznosti ali urejanja identifikacijskih dokumentov ne obiskujejo upravnih enot, razen če je to nujno. Kot nujno se šteje urejanje zadev, če obstaja nevarnost za življenje in zdravje ljudi, za javni red in mir, za javno varnost, za premoženje večje vrednosti, če je od odločitve v zadevi odvisno preživljanje stranke, če je od odločitve odvisno uveljavljanje drugih pravic ali če je to nujno za učinkovito izvajanje oblasti za doseg namena zakona.

Prek portala e-Uprava oziroma na elektronski predal posamezne upravne enote je mogoče naznaniti tudi pogrešitev, krajo ali izgubo identifikacijskega dokumenta.   

Navedeni ukrepi, kot ji določa novi zakon, so začasne narave in bodo veljali ter se izvajali do preklica, vendar najdlje do 1. julija 2020. Posamezniki bodo morali svoje obveznosti, ki so začasno ustavljene, izvesti v osmih dneh od dneva prenehanja izvajanja ukrepov. Prijava prebivališča se bo lahko ob tem izvedla tudi za nazaj.  

Ne spreglejte