Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 3. 2019,
13.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

odstop Ministrstvo za zdravje Samo Fakin zdravstvo

Petek, 8. 3. 2019, 13.51

5 let, 1 mesec

Zdravstvena zbornica: Z urejanjem položaja v zdravstveni negi se zelo mudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
zdravstvena zbornica | Foto STA

Foto: STA

Po današnjem odstopu zdravstvenega ministra Sama Fakina se vrstijo prvi odzivi, odzvala se je tudi Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije. Predsednica zbornice Monika Ažman ministrov odstop obžaluje predvsem zato, ker so v velikem pričakovanju ureditve položaja zdravstvene nege.

zdravniki zdravstvo stavka UKC KC
Novice Zdravniška zbornica usmerja moči v srčno kirurgijo

V izjavi za STA je izrazila upanje, da menjava ministra ne bo povzročila prostega teka pri uvajanju nujnih sprememb.

Ažmanova je prepričana, da za takojšnje ukrepanje ni več odloga

Monika Ažman je ob robu portoroškega zdravstvenega foruma opozorila, da se z urejanjem položaja v zdravstveni negi zelo mudi, saj so razmere kritične. "Za takojšnje ukrepanje ni več odloga, z vsakim dnevom izgubljamo," je dejala. Dodala je, da je za zbornico ena od prednostnih nalog sprejetje dokumenta o poklicnih aktivnostih in kompetencah.

Monika Anžman | Foto: STA , Foto: STA ,

"Začete dejavnosti zaradi zamenjave ministra ne smejo zastati. Pomanjkanje kadra v zdravstveni in babiški negi je več kot skrb vzbujajoče. Potrebujemo neprestani dialog tako o kratkoročnih kot sistemskih ukrepih," je poudarila. Izrazila je še upanje, da iskanje Fakinovega naslednika ne bo znova ustvarilo "vakuuma" v celotnem zdravstvu.

Zdravnik
Novice UKC Ljubljana: na otroški srčni kirurgiji odredili izredni nadzor #video

V zdravstveni negi si želijo ministra, ki se bo boril za zaposlene

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije razumejo, da bo odstop Fakina najverjetneje pomenil zamik v reševanju aktualnih problemov. Ob tem pa so na podlagi izkušenj s Fakinom navedli, da si želijo ministra, ki se bo boril za svoj resor in zaposlene.

"Potrebujemo ministra, ki bo spoštoval stroko in njene argumente, ki ne bo govoril le o statističnih podatkih oziroma številkah, ki si bo vzel čas za socialne partnerje, ki bo znal poslušati in slišati, takšnega, ki se bo boril za svoj resor in zaposlene, ki pod resor ministrstva za zdravje sodijo ... Velike želje, ki pa izhajajo zgolj iz izkušenj, ki smo jih imeli s Fakinom," so zapisali v sindikatu delavcev v zdravstveni negi.

Čebašek-Travnikova: Brez močne podpore zdravnikov ne bo mogoče izvesti reforme

Predsednica zdravniške zbornice Zdenka Čebašek Travnik, ki jo je novica o Fakinovem odstopu presenetila, politikom in javnosti ob iskanju novega kandidata za ministra sporoča, da je zdravstvo zelo zahteven resor, ki potrebuje temeljite spremembe v najkrajšem času. Novi minister mora dobro poznati zdravstveni sistem, meni.

Prav tako bo moral novi minister sprejeti dejstvo, da brez močne podpore zdravnikov in drugih zaposlenih v zdravstvu ne bo mogoče niti izvesti zdravstvene reforme niti reševati nakopičenih težav iz preteklosti, je opozorila.

Ob tem bo po njenih besedah potrebna odkrita podpora celotne koalicije. "Z odkrito podporo mislim na odsotnost fig v žepih," je sklenila.

V zdravstvenih zavodih pričakujejo kontinuiteto zdravstvene politike

Iz javnih zdravstvenih zavodov prihajajo izrazi obžalovanja, ker je minister Fakin predčasno zapustil položaj. Predsednik Združenja direktorjev slovenskih bolnišnic Janez Poklukar je poudaril, da si želijo kontinuiteto zdravstvene politike, ki edina pripelje do sistemskih sprememb.

Poklukar je zato ob robu portoroškega zdravstvenega foruma pozval k nadaljevanju prizadevanj na področjih skrajševanja čakalnih dob, potrebnih zakonskih sprememb in ureditve načina financiranja zdravstva. Kot posebej pomembno je navedel spremembo zakona o upravljanju in vodenju zdravstvenih zavodov.

"Zdajšnji zakon namreč drži zdravstvo v primežu. Odgovornost vodilnega menedžmenta v javnih zdravstvenih zavodih je treba razpršiti tudi na druge deležnike, na srednji menedžment in nadzornike," je opozoril Poklukar, ki je tudi direktor jeseniške splošne bolnišnice.

Ne spreglejte