Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
19.09

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

6

Natisni članek

nadzor smrt UKC Ljubljana otroška srčna kirurgija

Sreda, 6. 3. 2019, 19.09

5 let, 2 meseca

UKC Ljubljana: na otroški srčni kirurgiji odredili izredni nadzor #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,41

6

Dogajanje na otroški srčni kirurgiji v ljubljanskem kliničnem centru je znova pod drobnogledom javnosti. Operacijo srčne zaklopke pri 14-letni deklici v začetku februarja naj bi namreč spremljali zapleti. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana očitke zanikajo, so pa odredili izredni interni nadzor, ki še ni končan.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi se 1. februarja ob operaciji srčne zaklopke pri omenjeni deklici v UKC Ljubljana pojavila zračna embolija, zaradi česar naj bi bili hudo prizadeti možgani bolnice. Tega naj ne bi mogla povsem popraviti nobena rehabilitacija. Deklica naj bi od rojstva, ko so ji operirali prirojeno srčno napako, do zdaj, ko ji je začela popuščati srčna zaklopka, živela normalno.

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da zaradi varstva pacientovih pravic konkretnega primera ne morejo komentirati, lahko pa zatrdijo, da objavljeni podatki niso pravi: "Kot vedno v podobnih primerih smo odredili izredni interni strokovni nadzor, ki še poteka. Ko bomo dobili poročilo, bomo o tem obvestili ministrstvo za zdravje."

Novice Razkrivamo šokantno pismo Gregoriča: piše tudi o nepotrebnih smrtih otrok #foto #video

Na oddelku otroške srčne kirurgije letos umrla že dva otroka

Finance poročajo, da sta v letošnjem letu na ljubljanski otroški srčni kirurgiji umrla dva otroka, kar je toliko kot v vsem lanskem letu. "O stanju na otroški srčni kirurgiji redno obveščamo strokovno javnost, svet pacientov in zavoda, zato danes objavljene informacije niso nove," so se odzvali v UKC Ljubljana.

Na spletni strani UKC Ljubljana je mogoče v zvezi s smrtnima primeroma v lanskem letu prebrati, da je enega bolnika operiral kirurg Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, otrok je umrl v 30 dneh, drugi bolnik pa je bil operiran v bolnišnici Motol v Pragi in je zaradi odpovedi srčne mišice v Ljubljani umrl nekaj mesecev po operaciji. V zvezi z letošnjima smrtnima primeroma pa so pojasnili zgolj, da je en otrok umrl, čakajoč na že dogovorjeno operacijo na Dunaju.

Miro Cerar in Milojka Kolar Celarc
Novice Ukinitev NIOSB: "Nemoralna politična potegavščina" Cerarja in Kolar Celarčeve" #video

Zaradi nezaupanja v program je sicer prejšnja vlada pod vodstvom premierja Mira Cerarja ustanovila Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni (NIOSB), a se je vlada Marjana Šarca lani odločila, da ga, še preden je zares začel delovati, ukine. V UKC Ljubljana vseskozi zagotavljajo, da je njihov program varen.

Ne spreglejte