SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zdravniška zbornica za sistem nekrivdnih odškodnin. "Zaradi sporov na sodiščih medicina ne bo nič boljša."

0,15

termometer

Andrej Možina Zdravniška zbornica
Foto: Matej Leskovšek

Potem ko je sodišče porodnišnici v Postojni naložilo plačilo 800 tisoč evrov odškodnine družini iz Nove Gorice zaradi zapleta, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov, se v zdravniški zbornici zavzemajo za uvedbo sistema nekrivdnih odškodnin.

"Porodništvo je ena najbolj tveganih in tudi občutljivih disciplin medicine, kakršen koli neugodni način zdravljenja pa je še toliko bolj tragičen. V svetu na tem področju zaznavajo najvišje zavarovalne premije, veliko je tožb, opazen je beg zdravnikov iz poklica in pojav tako imenovane defenzivne medicine, ki pa ni tudi najbolj varna medicina ," je za Dnevnik pojasnil predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina.

Zdravnikom ne bi bilo treba dokazovati, da niso storili strokovnih napak

Sistem nekrivdnih odškodnin v primeru zdravstvenih zapletov bi po njegovem mnenju bolj human od zdajšnjega. Ljudje bi do nadomestil prišli hitreje in ne zgolj v primeru zdravniških napak, zdravnikom pa ne bi bilo treba dokazovati, da niso storili strokovnih napak, v današnjem članku piše Mojca Lorenčič.

Zaradi sporov na sodiščih medicina ne bo nič boljša, odškodnine pa bremenijo zdravstveni sistem, še navaja Tanjo Premru Sršen, članico razširjenega strokovnega kolegija za ginekologijo in porodništvo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin