Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 12. 2021,
13.11

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

31

Natisni članek

testiranje cepljenje bolnišnica zaščita prazniki prazniki okužba Koronavirus omikron COVID-19

Četrtek, 30. 12. 2021, 13.11

2 leti, 3 mesece

"Za praznike ostanite v svojih mehurčkih, pred druženjem priporočamo tudi testiranje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,99

31

Bojana Beović | "Za nami sta že skoraj dve leti, odkar živimo z virusom, ki ga vsak po svojih najboljših močeh poskušamo čim bolj omejiti. Vsi smo precej utrujeni in bi si želeli živeti, kot smo živeli pred tem časom," je prebivalcem Slovenije v novoletni poslanici še sporočila Bojana Beović, ki si želi tudi, da nas boj proti virusu ne bi več delil, ampak bi nas združeval v tem, kaj lahko naredimo dobrega drug za drugega.  | Foto STA

"Za nami sta že skoraj dve leti, odkar živimo z virusom, ki ga vsak po svojih najboljših močeh poskušamo čim bolj omejiti. Vsi smo precej utrujeni in bi si želeli živeti, kot smo živeli pred tem časom," je prebivalcem Slovenije v novoletni poslanici še sporočila Bojana Beović, ki si želi tudi, da nas boj proti virusu ne bi več delil, ampak bi nas združeval v tem, kaj lahko naredimo dobrega drug za drugega.

Foto: STA

"Zaradi nove različice omikron je priporočljivo, da ostanemo čim bolj v svojih mehurčkih. Tudi če smo cepljeni ali smo covid preboleli oziroma prebolevniki in cepljeni proti covid-19, priporočamo, da se nekaj ur pred druženjem testiramo," je ob novem letu v imenu zdravnikov in  zdravnic v poslanici Zdravniške zbornice Slovenije poudarila predsednica zbornice Bojana Beović. Čeprav je bolnikov v bolnišnicah manj, kot na vrhuncu tega vala, smo še vedno v precej kritični fazi, je še opozorila.  

"Dobra novica je, da je v tem trenutku v bolnišnicah in na intenzivni negi nekoliko manj bolnikov, kot jih je bilo na vrhuncu tega vala. Še vedno pa smo v precej kritični fazi, ko se to lahko hitro spremeni. Prav tako imamo za te praznike na voljo več orodij za omejevanje širjenja virusa, kot smo jih imeli lani ob tem času," je sporočila Bojana Beović.   

Cepljenje, testiranje in samozaščitni ukrepi nam vlivajo upanje 

V enem letu je skoraj 60 odstotkov prebivalcev že prejelo vsaj en odmerek cepiva. Dobra polovica je polno cepljenih. Zelo veliko nas je zaščitenih tudi že s poživitvenim odmerkom, prav tako je cepljenih veliko prebolevnikov, je še poudarila Beovićeva in spomnila na mesta za testiranje, ki so na voljo po vsej Sloveniji, prav tako so na voljo testi za samotestiranje.

"Maske, higiena rok, zračenje so nam veliko bolj v navadi kot še pred letom. Vse to nam vliva upanje, da bomo praznike preživeli bolj varno in zato tudi z manj skrbmi, kaj nam praznično druženje in veselje lahko prineseta," je dodala ob tem.   

Omikron različica koronavirus
Novice WHO: Omikron bo zdravstvene sisteme potisnil na rob prepada #video

Med prazniki ostanite v svojih mehurčkih

Zaradi nove različice omikron je priporočljivo, da ostanemo čim bolj v svojih mehurčkih, so še sporočili iz Zdravniške zbornice.

"Tudi če smo cepljeni ali smo covid preboleli oziroma smo prebolevniki in cepljeni proti covid-19, priporočamo, da se nekaj ur pred druženjem testiramo. Tako bomo kar najbolj zmanjšali možnost, da bi tistim, s katerimi bomo v tesnejših stikih, predvsem pa starejšim in kroničnim bolnikom, nevede prenesli okužbo," so poudarili. 

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Tudi strokovni svet UKC Ljubljana za obvezno cepljenje #video

Cepljenje ščiti pred težjim potekom bolezni 

Prav vsak dan je tudi pravi dan za cepljenje, je še sporočila Beovićeva in navedla, da so cepiva varna in učinkovita, "predvsem nas bodo zaščitila pred težjim potekom bolezni. Po vsem svetu je bilo do zdaj porabljenih že 8,8 milijarde odmerkov. 3,77 milijarde ljudi pa je polno cepljenih", je ponazorila.

"Zdravnice in zdravniki vam želimo, da te predpraznične in praznične dni preživite lepo, v družbi s tistimi, ki jih imate najraje. Želimo si tudi, da nam leto 2022 prinese zmago nad virusom in bolj sproščeno življenje. Želimo pa si še, da nas boj proti virusu ne bi več delil, ampak bi nas združeval v tem, kaj lahko naredimo dobrega drug za drugega. Ne glede na izjemne izzive tega časa smo zdravniki vedno bili in bomo tu za vas, da poskrbimo za vse, ki bodo potrebovali našo pomoč," so ob prazničnih dneh še zapisali v poslanici zbornice zdravnikov in zdravnic. 
bolniki covid ZDA
Novice V ZDA rekordno število okužb s koronavirusom, hospitalizacije in smrti naraščajo počasneje
ventilator covid-19
Novice V sredo potrjene 1.704 okužbe
Obesil
Novice Ministrica toži novinarja, ki bi jo rad obesil zaradi cepljenja
Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Okuženost po dveh odmerkih (verjetno) ustvarja superimunost
covid testiranje
Novice IJS: Epidemija začela spet naraščati
Ne spreglejte