Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2011,
7.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje zdravnik

Petek, 24. 6. 2011, 7.04

8 let

Zdravnica Kaničeva zanikala krivdo za smrt Bora Nekrepa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na okrožnem sodišču v Mariboru se je danes z branjem obtožnice pričelo sojenje mariborskima pediatroma Zlatki Kanič in Robertu Pogorevcu.

Kaničeva in Pogorevc sta obtožena povzročitve smrti iz malomarnosti. Glavna obtožena Kaničeva je krivdo zanikala in poudarila, da je za 12-letnega Bora Nekrepa naredila vse, kar je bilo v njeni moči. Kaničeva je zavrnila vsa očitana ji dejanja in podrobno opisala dogodke v noči z 12. na 13. marec 2008, ko je imela na skrbi Bora Nekrepa. Med drugim je povedala, da je imela na oddelku intenzivne terapije še petnajst hudo bolnih otrok, a da se je kljub temu na različne načine vso noč trudila, da bi ugotovila pravi vzrok Borovih težav. Primer je bil s strokovnega stališča zelo zapleten in na koncu je bil na podlagi vseh razpoložljivih informacij po njenih besedah najbolj verjeten zaključek, da gre za Reyev sindrom. "Tudi za nas zdravnike je smrt velik poraz" Obenem je zavrnila očitke na račun njenega odnosa do Borovih staršev. "Vem, da je smrt otroka nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi staršem. A tudi za nas zdravnike je smrt velik poraz, čeprav smo s tem velikokrat soočeni. To, da smo bogovi v belem, si nismo nadeli sami," je zatrdila zdravnica. "Staršem in sestri Bora sem pripravljena vedno pomagati, a tega ne morem narediti tako, da prevzamem krivdo za nekaj, kar nisem storila," je dejala in spomnila, da je deček umrl kasneje v Ljubljani.

Zatrdila je še, da prevzema odgovornost za napačno diagnozo, nikakor pa ne pristaja, da je bila pri svojem delu malomarna in lahkomiselna. "Za dečka sem naredila vse, kar je bilo v moji moči," je poudarila.

Želita, da bo zadoščeno pravici Starša pokojnega Matjaž in Tatjana Nekrep Perc sta morala med branjem obtožnice in zaslišanjem Kaničeve in Pogorevca zapustiti sodno dvorano, saj bosta zaslišana kot priči. Ob prihodu na sodišče sta povedala, da se zavedata, da jima obsodba zdravnikov Bora ne bo vrnila, a želita, da bo "zadoščeno pravici". "To je naša dolžnost do Bora, da se resnica izkaže," je dejal oče. "Nekaj takega se mora jasno in povsod, s strani vseh organov, označiti za slabo in edino to lahko povzroči, da se takšne stvari ne bodo dogajale," je dodal.

Prvi dan sojenja je po besedah tožilca Darka Simoniča potekal po pričakovanjih. "Zagovor Kaničeve temelji na tem, da je postavila napačno diagnozo, kar bi pomenilo strokovno napako, tožilstvo pa je mnenja, da razpolaga z dovolj dokazi, da dokaže, da ta trditev ne drži," je dejal v izjavi za medije. "Amoniak je treba znižati ne glede na vzrok njegovega povišanja. To izhaja iz vse strokovne literature, iz vseh izvedenskih mnenj. Po mnenju tožilstva pa ni nobenega dokaza, da bi Kaničeva tekom noči kakorkoli zniževala amoniak," je pojasnil.

"Amoniak je kot vročina" Po drugi strani obramba pod vodstvom odvetnice Nine Zidar Klemenčič vztraja, da je bilo najprej treba ugotoviti, kaj je bil vzrok za povišan amoniak. "Amoniak je kot vročina. Ne moreš je zdraviti, ne da bi vedel, zakaj je narasla. Amoniak se je zniževalo skladno s tem, kar je zdravnica ocenila kot najverjetnejši vzrok za njegov porast," je pojasnila odvetnica in dodala, da ko se je izvedelo, kaj je pravi vzrok, otrok ni bil več v oskrbi Kaničeve.

Na vprašanje, kako je zadovoljna s trenutnim potekom sojenja, je dejala, da v takšnem primeru nikakor ne morejo govoriti o zadovoljstvu. "Naša stranka je zadovoljna samo v tem, da je lahko danes končno povedala resnico, da je opisala dogajanje in svojo skrb za pacienta. Morda končno enkrat se bo pričelo tudi v javnosti razkrivati, da obtožbe o neravnanju, čakanju 18 ur brez kakršnega koli razmisleka in ukrepa, ne držijo," je poudarila Zidar Klemenčičeva.

Na sodišču so zaslišali tako Kaničevo kot Pogorevca. Proces se bo nadaljeval v sredo, ko bosta zaslišana še starša umrlega Bora. Oče Matjaž Nekrep je v odmoru med sojenjem poudaril, da se obramba želi predvsem oddaljiti od "žalostnega dejstva, da Bor v 19 urah ni dobil nikakršnega zdravila, nikakršne medicine". "Če bi zdravnica toliko časa, kot ga je zdaj namenila svojemu zagovoru, namenila mojemu sinu, potem ne bi bilo nikogar od nas danes tu." "Hiperamonimija je bila z izvidom jasno izražena opolnoči in ta hiperamonimija zahteva takojšnje ukrepanje. To piše že na prvi strani Googlea," je še dodal.

Spomnimo: Dvanajstletni Bor Nekrep je umrl marca 2008 po obravnavi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor zaradi previsoke ravni amoniaka v krvi. V mariborsko pediatrično kliniko je bil sprejet 12. marca 2008, od tam pa je bil dan kasneje premeščen v UKC Ljubljana, kjer je umrl.

Obtožnica Kaničevo in Pogorevca, sicer oba specialista pediatrije, bremeni povzročitve smrti iz malomarnosti po 129. členu kazenskega zakonika, pri čemer jima grozi kazen od šestih mesecev do petih let zapora. Kriminalisti so ju ovadili že pred več kot dvema letoma, okrožno državno tožilstvo v Mariboru pa je obtožnico vložilo decembra lani.

Ne spreglejte