Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2013,
14.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Varuh človekovih pravic

Torek, 19. 2. 2013, 14.06

7 let, 12 mesecev

Zdenka Čebašek - Travnik: Pravosodje skriva še precej okostnjakov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dosedanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je tri dni pred predajo mandata pripravila neformalni sprejem za novinarje in na njem povzela dosežke Varuha v preteklih šestih letih.

Dosedanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik je tri dni pred predajo mandata pripravila neformalni sprejem za novinarje in na njem povzela dosežke Varuha v preteklih šestih letih.

"Veliko smo bili na terenu, opravili smo 60 obiskov zunaj sedeža, v občinah, kjer smo poslovali, se nismo pogovarjali le s pobudniki, temveč tudi z župani in drugimi predstavniki lokalnih skupnosti," je povedala Zdenka Čebašek - Travnik in kot projekt, s katerim so se v času njenega mandata največ ukvarjali, izpostavila varovanje otrokovih pravic. "Pretekli teden smo državnemu zboru predali poročilo – upam, da bodo našim priporočilom prisluhnili in da ne bo tako, kot je bilo v primeru priporočil o romskih vprašanjih, ki so jih v DZ spremenili in so zdaj povsem neučinkovita in daleč stran od tega, kar smo predlagali," je bila, kot večkrat v zadnjem času, precej ostra odhajajoča varuhinja. Med pomembnejšimi dosežki je izpostavila tudi pogosta srečanja s predstavniki civilne družbe in različnih nevladnih organizacij, poseben poudarek pa so v času njenega mandata posvetili vprašanjem, povezanim z varovanjem okolja. "V zvezi s tem smo pri varuhu pripravili več kot dvajset srečanj, nanje smo vabili tudi predstavnike vlade. Osnovni namen teh srečanj je bil ozavestiti udeležence, da imajo pravico do življenja v zdravem okolju."

Že leta 2008 so opozarjali na problem revščine Kot je povedala Zdenka Čebašek - Travnik, so pri varuhu že leta 2008 opozorili na vprašanje revščine in se spraševali, kaj bo država ukrenila na tem področju. "Če bi nam prisluhnili takrat, bi se danes s tem problemom lažje in učinkoviteje spopadali." Leta 2009 se je javno vprašala, ali je Slovenija še pravna in socialna država. "Že takrat so nam številni pritrjevali, da se vse bolj oddaljujemo od tega – sedanje dogajanje pa to samo še potrjuje." Leta 2010 je opozorila, da nadzorne institucije v Sloveniji ne delujejo oziroma delujejo slabo. Pri tem je, kot je pojasnila, imela v mislih predvsem delovanje inšpekcijskih služb. "Precej neuspešno je delovanje tako okoljske kot gradbene in delovne inšpekcije. S slednjo smo imeli največ opravka."

Med dosežki, na katere so pri Varuhu človekovih pravic posebej ponosni, je projekt zagovorništva otrok Glas otroka ter sprememba zakona, po kateri so spet vsi otroci zdravstveno zavarovani ne glede na status staršev.

Prva naloga je obravnavanje pobud "Včasih so mi očitali, da se ne odzivam dovolj hitro na razne aktualne dogodke v javnosti, še posebej v zadnjem času ob nekaterih primerih sovražnega govora. Rada bi poudarila, da je osnovna naloga človekovih pravic obravnava pobud. O tem, kako se bo, če se bo, javno odzival na pojave sovražnega govora in druge aktualne pojave v medijih, pa je odvisno od presoje posameznega varuha," je poudarila.

Varuhinja se je dotaknila tudi trenutno precej aktualnega vprašanja sovražnega govora: "Največja težava je ta, da ni zakonskih okvirjev, s katerimi bi lahko ta pojav ustrezno zamejili. Dokler bo tako, se lahko sovražni govor neomejeno širi na vseh ravneh, saj ni učinkovitih sredstev za njegovo omejitev."

Slovenija rada podpisuje konvencije Skupaj z namestniki je Zdenka Čebašek - Travnik opozorila tudi na položaj Slovenije na področju človekovih pravic v svetu. "Slovenija zelo hiti, ko je treba podpisati kakšno konvencijo, in je pri tem prva. Konvencijo o otrokovih pravicah smo, recimo, podpisali že 28. februarja lani, a je vse odtlej še nismo uspeli ratificirati. Podobno je s konvencijo proti spolnemu izkoriščanju otrok in spolnemu zlorabljanju – to je vlada RS podpisala že leta 2007, ratificirana pa še vedno ni, pri čemer nam razlogi niso znani. Konvencije o stikih z otroki pa že vse od leta 2009 sploh še nismo niti podpisali – nihče ne ve, zakaj," je bil kritičen tudi namestnik varuhinje Tone Dolčič.

Zdenka Čebašek - Travnik je izpostavila tudi problem grobišč, pri katerih je delo zastalo, češ da je zmanjkalo sredstev. "To je v nasprotju z dostojanstvom pokojnih ter še živečih sorodnikov. Po sestanku na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, do katerega je prišlo na pobudo Varuha, se je minister Andrej Vizjak zavezal, da bodo zadevo uredili ter za vse žrtve vojne postavili spomenik. "Obljubo je držal, sredstva so se po sprejemu proračuna v začetku leta našla in vzdrževalna in druga dela se bodo na grobiščih nadaljevala." Pobudo pri varuhu obravnavajo kot zaključeno, spremljali pa bodo potek projekta.

Največ pobud so prejeli lani V šestletnem mandatu Zdenke Čebašek - Travnik so pri Varuhu človekovih pravic prejeli oziroma obravnavali okoli 18.000 pobud. Največ pobud v vseh letih delovanja Varuha človekovih pravic so prejeli leta 2012, in sicer kar 3353. Največ pobud v lanskem letu jih je bilo povezanih z etiko javne besede in zakonom o uravnoteženju javnih financ. Lani jih je presenetilo manj pobud s področja stanovanjske problematike, povečalo pa se je število pobud, povezanih z vprašanji sovražnega govora, romske skupnosti ter sodnih zaostankov. "V letu 2012 smo v zvezi s sodnimi zaostanki prejeli kar 460 pobud, leto poprej kar 473. Čeprav predstavniki pravosodja to zanikajo, sodni zaostanki še vedno predstavljajo veliko težavo. Lani smo posredovali, da se je končno začelo sojenje v primeru spolne zlorabe otroka z motnjo v duševnem razvoju. Čeprav je bil storilec znan, je minilo kar sedem let, da se je sploh začelo sojenje," je povedala varuhinja in dodala, da so posredovali tudi v primeru Roberta Fojkarja, ki je v zaporu presedel dolgih 11 let, preden mu je uspelo dokazati, da je nedolžen. "Pravosodje ima v omari še veliko podobnih okostnjakov," je dejala odhajajoča varuhinja, ki si bo po predaji poslov v petek vzela nekaj časa zase.

Primopredaja poslov dosedanje varuhinje Zdenke Čebašek - Travnik novi varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer bo ta petek dopoldne; isti dan popoldne pa bo tako odhajajočo kot novo varuhinjo v svojem kabinetu sprejel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Ne spreglejte