Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 8. 2018,
9.02

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

5

Natisni članek

Igor Lukšič ministrstvo za šolstvo in šport Ruben Papian zdravilec

Četrtek, 30. 8. 2018, 9.02

5 let, 7 mesecev

Zavod za šolstvo zdravilcu nakazal 70 tisočakov, zadevo preiskuje policija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,74

5

Zavod za šolstvo naj bi v času ministra Igorja Lukšiča armenskemu zdravilcu Rubenu Papianu plačal 70 tisoč evrov za študiji, ki ju ta domnevno sploh ni napisal. Domnevno sporno plačilo avtorskega honorarja preiskuje policija, ki je po pisanju časnika Večer marca na ministrstvu za izobraževanje in zavodu za šolstvu opravila hišne preiskave.

Po poročanju Večera so policisti konec marca obiskali ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter zavod za šolstvo, hišne preiskave pa so zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja potekale tudi na domu nekaterih domnevno vpletenih posameznikov.

Zdravilec prejel davkoplačevalski denar za študiji, ki ju domnevno ni napisal sam

Policija naj bi po podatkih časnika preiskovala izplačilo avtorskega honorarja armenskemu zdravilcu Rubenu Papianu za študiji, ki ju je pri njem v letih 2009 in 2010 naročil zavod za šolstvo.

Slovenski javnosti neznani armenski zdravilec, ezoterik in energetski zdravnik, ki zdaj živi na Nizozemskem in se med drugim ukvarja z bioenergijo, naj bi za dve študiji, pod katerima je podpisan, po informacijah časnika prejel davkoplačevalski denar. Pri tem obstaja utemeljen sum, da študij sploh ni napisal sam.

Bili naj bi namreč zelo podobni knjigama oziroma kar prepisani iz knjig, katerih avtorica je aktualna državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo Andreja Barle Lakota, ki je bila v tistem času direktorica urada za razvoj izobraževanja.

Do spornega plačila honorarja armenskemu zdravilcu je prišlo v času, ko je ministrstvo za šolstvo vodil Igor Lukšič. | Foto: STA , Do spornega plačila honorarja armenskemu zdravilcu je prišlo v času, ko je ministrstvo za šolstvo vodil Igor Lukšič. Foto: STA ,

Na ministrstvu in zavodu za šolstvo so se zavili v molk

Na Policijski upravi Ljubljana so za Večer potrdili, da poteka predkazenski postopek, preostalih podrobnosti pa niso razkrili. Po poročanju časnika naj bi bil honorar nakazan Papianu, a menda obstaja sum, da naj bi ga prejel za plačilo nekaterih drugih storitev.

Ker Barle Lakota domnevno sporne operacije naj ne bi mogla opraviti brez pomoči na zavodu za šolstvo, policisti zaradi morebitne zlorabe položaja preiskujejo tudi odgovorne osebe na tem zavodu, dodaja časnik.

Zdravilec se na prošnje za pojasnila ni odzval, prav tako očitkov ne komentira Barle Lakota. V molk so se zavili tako na ministrstvu za izobraževanje kot na zavodu za šolstvo, češ da ne morejo dati informacij, ker so omenjene zadeve predmet policijske preiskave.

Nekdanji minister Lukšič priznal, da osebno pozna Papiana

Nekdanji minister Lukšič je za Večer medtem povedal, da Papiana pozna osebno, ob tem pa poudaril, da o študijah, ki naj bi jih ta napisal za zavod za šolstvo, ne ve ničesar. Potrdil je, da ve, da se zdaj s tem ukvarja policija, ker so mu to povedali, vendar sam ne ve, za kaj gre.

Zanikal je, da bi kakorkoli vplival na to, da bi bil omenjeni tuji strokovnjak vključen v kakšne projekte, prav tako ga policisti v tej zadevi do zdaj še niso obiskali. Lukšič je sicer skupaj s svojo dolgoletno strankarsko kolegico iz SD, dekanjo ekonomske fakultete Metko Tekavčič, član v sedemčlanskem svetovalnem odboru Inštituta NEM, ki ga vodi in ga je ustanovil prav Papian.

Časniku je v zvezi s tem povedal, da sploh ni vedel, da je član, mu je pa to sin povedal pred nekaj meseci, ko je brskal po spletu. "Verjetno me je takrat Papian vprašal, ko me je uvrstil med člane, ker je verjetno potreboval nekoga iz akademske sfere. Sem pač tam nalepljen. Meni to nič ne koristi, se tudi ne srečujemo," je še povedal Lukšič.

Ne spreglejte