Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
21. 9. 2016,
13.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

potres zavarovanje Zavarovalnica Triglav

Sreda, 21. 9. 2016, 13.39

6 let, 7 mesecev

Zavarovalnice opozarjajo pred nevarnostjo potresa

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Italija potres | Foto Reuters

Foto: Reuters

V soboto mineva mesec dni od rušilnega potresa v osrednji Italiji, ki je terjal življenja skoraj 300 oseb. Tudi dobra polovica prebivalcev Slovenije živi na potresno najnevarnejših območjih, kjer so potresi v preteklosti povzročili veliko gmotno škodo. Kako se nanje dobro pripraviti?

Medtem ko je imel nedavni potres v Italiji magnitudo 6, je imel najmočnejši potres v Sloveniji magnitudo 6,8. Na prvi pogled se zdi, da je bil slovenski potres le malenkost močnejši od italijanskega, a videz vara. Kot opozarjajo v Zavarovalnici Triglav, se med vsako naslednjo stopnjo jakosti potresa sprosti kar 30-krat več energije.

Da se je potres na nekem območju že zgodil, praviloma pomeni, da se lahko zgodi tudi v prihodnje. V Zavarovalnici Triglav so zato pripravili poglobljen spletni članek o tem, kako ravnati pred potresom, med njim in po njem ter kako se je mogoče zaščititi.

Čeprav so bile poškodbe na nekaterih hišah leta 2004 hujše kot ob močnejšem potresu leta 1998, in to tudi tiste, ki so bile že utrjene in prenovljene, je bila večina prebivalcev Bovškega pri drugem potresu nekoliko bolj pomirjena. | Foto: STA , Čeprav so bile poškodbe na nekaterih hišah leta 2004 hujše kot ob močnejšem potresu leta 1998, in to tudi tiste, ki so bile že utrjene in prenovljene, je bila večina prebivalcev Bovškega pri drugem potresu nekoliko bolj pomirjena. Foto: STA ,

V njem se bralci med drugim poučijo o tem, da Richterjeva lestvica sploh ni lestvica, da lahko potresi v Evropi sprožijo cunami in da so poškodbe pogosto posledica napačnega in paničnega odziva ljudi na potresni sunek.

Ob zgodbah tistih, ki so v letih 1998 in 2004 doživeli potresa v Posočju, in ob izkušnjah strokovnjakov bralce na razumljiv način poučijo, kako se na potres čim bolje pripraviti. Ob koncu lahko svoje znanje preverijo še v kvizu.

Ne spreglejte