Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 3. 2014,
17.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kohezijska sredstva denar

Petek, 7. 3. 2014, 17.31

8 let

Zaustavili izplačilo 185 milijonov evrov kohezijskih sredstev za Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Evropska komisija je zaustavila izplačila sredstev evropske kohezijske politike. Slovenska stran je v današnjem dopisu komisiji že izrazila začudenje nad njeno odločitvijo.

Gre za 185 milijonov evrov sredstev za programov iz finančnega obdobja 2007-2013, plačila pa so bila zaustavljena zaradi napak, ki se nanašajo na leto 2012. Evropska komisija je svojo odločitev utemeljila na ugotovitvah, zapisanih v osnutku svojega revizijskega poročila, ki ga je Slovenija prejela 20. januarja.

Vladna služba za razvoj in kohezijsko politiko in urad za nadzor proračuna pri ministrstvu za finance pa sta, kot so sporočili z ministrstva za gospodarstvo, v današnjem dopisu komisiji že izrazila začudenje nad njeno odločitvijo.

Slovenija ni imela možnosti preizkusa ugotovitev Slovenija namreč ni imela predhodnega zagovora oz. možnosti preizkusa ugotovitev iz osnutka revizijskega poročila. V osnutku omenjenega poročila je zapisano, da komisija pričakuje odgovor od slovenskih nacionalnih organov v dveh mesecih od prejema prevoda osnutka poročila v slovenskem jeziku. Le-tega pa urad za nadzor proračuna še ni prejel.

Kljub temu je komisija prekinila plačilo za štiri vmesne zahtevke za plačilo, prejeto decembra lani v višini 185 milijonov evrov. Slovenija je s tem, kot so zapisali na ministrstvu, postavljena v položaj brez možnosti predhodnega zagovora oz. preizkusa ugotovitev.

Zato je Slovenija izrazila nestrinjanje z odločitvijo in poudarila, da se revizijski organ ne strinja z nekaterimi ugotovitvami in predlaganimi ukrepi.

Če komisija meni, da ugotovitvam iz osnutka revizijskega poročila ni mogoče oporekati in so zato dokončne, je po njihovem mnenju tudi brezpredmetno, da slovenskemu revizijskemu organu pošilja še prevod osnutka ter od njega v dveh mesecih pričakuje odgovor.

Slovenska stran komisijo poziva, da ponovno pretehta odločitev Slovenija je pozvala komisijo, da počaka do zaključka postopkov, povezanih z njenim revizijskim poročilom, saj je šele končno revizijsko poročilo in v njej zapisane ugotovitve lahko osnova za prekinitev roka plačil in izvedbo popravljalnih ukrepov.

Evropsko komisijo so tudi pozvali, da ponovno pretehta odločitev, saj zaustavitev plačil, ki sicer s strani komisije že zamujajo, pomeni resno likvidnostno nevarnost, ki bo povzročila nezmožnost izpolnjevanja pogodbenih obveznosti države do upravičencev do sredstev evropske kohezijske politike.

O zaustavitvi izplačil je danes sicer pisal časnik Dnevnik, ki je poročal, da raziskovalci škodo, ki bo nastala, ker država še ni pripravljena na črpanje novih sredstev iz skladov EU, že štejejo v stotinah milijonov evrov.

Ne spreglejte