SiolNET. Novice Slovenija
1,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi zakonodaje lahko slovensko podjetje pozabi na 185 tisoč evrov #video

1,67

termometer

Oškodovana lesna slovenska podjetja, ki so se močno opekla pri poslu z madžarskim prevarantom, imajo pri izterjavi svojega denarja zvezane roke. Sklepi slovenskih sodišč so za evropska očitno preveč pomanjkljivi, da bi dolžnike lahko preganjali po Evropi.

Prejšnji teden smo poročali o madžarskem prevarantu, ki je slovenska podjetja ogoljufal za 350 tisoč evrov.

Branalu podjetje Overal že skoraj dve leti dolguje 70 tisoč evrov. Gre za podjetje, ki je leta 2015 imelo dobrih 88 tisoč evrov prihodkov od prodaje in tri tisoč evrov dobička, leta 2016 pa le še 12 tisoč evrov prihodkov od prodaje in izgubo 20 tisoč evrov.

"Vendar to je družba, ki je bila brez premoženja, očitno, vsaj tako izhaja iz listin, dejansko namenjena za izvedbo te goljufije," je za Planet dejal Matija Premrl, odvetnik podjetja Branal.

Lahko bi izterjali denar od avstrijskega podjetja

Lastnik slovenskega podjetja je bil takrat Italijan Antonio Pozza, danes pa je direktor družbe Ogus Karabatskoglu. Od njega denarja verjetno nikoli ne bodo izterjali.

"Družba je za to blago plačala 85 tisoč evrov in je bila na nek način obogatena. V tem delu je obstaja možnost izterjave tudi v Avstriji," je prepričan odvetnik Branala.

hlodi Novice Trgovec z lesom slovenska podjetja ogoljufal za 350 tisočakov #video

Skupnost vrednost lesa ocenjujejo na 185 tisoč evrov

Pokljuka, gozd, smreka Foto: Matej Leskovšek Vso vrednost lesa namreč ocenjujejo na več kot 185 tisoč evrov. A zapletlo se je pri slovenskem zakonu.

"Ker je naš postopek tak, da ne ustreza minimalnim standardom, ki jih evropska zakonodaja, evropska pravila predpisujejo za izdajo evropskega kršilnega naloga," opozarja Premrl. Sklepi slovenskih sodišč so za evropska pomanjkljivi.

''Če ne boš vložil ugovora, bo zadeva postala pravnomočna in bomo lahko rubili vse svoje premoženje. Tega ne piše," še dodaja Premrl.

Dokler bo naš zakon tak, pa vsa slovenska podjetja, ki bodo poskušala izterjati dolgove od tujih podjetij, svojega denarja ne bodo videla.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin