SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi usposabljanja SV v tem tednu delno zaprt zračni prostor nad Postojno

2

termometer

 | Foto:
Zaradi rednega usposabljanja Slovenske vojske (SV) bo od danes do petka občasno zaprt zračni prostor nad Postojno, in sicer vsak dan med 9.30 in 11. uro ter med 13. uro in 14.30.

Piloti 152. letalske eskadrilje SV bodo z letali Pilatus PC-9M Hudournik izvajali redno usposabljanje, so sporočili iz ministrstva za obrambo.

Namen usposabljanja je preverjanje usposobljenosti pilotov za izvajanje ognjene podpore. Hkrati bo na osrednjem vadbišču Slovenske vojske Poček pri Postojni potekalo tudi usposabljanje usmerjevalcev ognjene podpore pri usmerjanju letal.

Aktivnost SV onesnažuje izvore pitne vode Zaradi podobnih usposabljanj in zapiranja zračnega prostora se prebivalci Postojne in lastniki kmetijskih zemljišč v okolici Počka že dolgo pritožujejo. Obrambno ministrstvo so celo pozvali, naj območje izprazni in ga ponovno preda v civilne namene. Med razlogi omenjajo predvsem dejstvo, da leži Poček na vodozbirnem območju ter da s svojimi aktivnostmi SV onesnažuje izvire pitne vode na tem območju.

Nad zapiranjem zračnega prostora pa niso navdušeni športni piloti in uporabniki športnega letališča v Postojni. Prepričani so, da so take zapore ovira za nadaljnji razvoj letališča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin