SiolNET. Novice Slovenija
3,02

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi problematike zveri ovadili ministra in premierja

3,02

termometer

Simon Zajc
Poleg premierja Marjana Šarca so kazensko ovadili tudi okoljskega ministra Simona Zajca. Foto: STA

Državni svetnik Branko Tomažič je po četrtkovi razpravi o reševanju problematike upravljanja velikih zveri na komisijah državnega sveta danes kazensko ovadil ministra za okolje Simona Zajca in premierja Marjana Šarca. Očita jima nevestno in ne dovolj ažurno delo pri izvajanju interventnega zakona o odvzemu medveda in volka iz narave.

"Ovadba je popolnoma neutemeljena in ne temelji na dejstvih. Vlada aktivno pristopa k razreševanju vprašanj in dilem, ki se pojavljajo zaradi prevelikega števila medvedov in volkov v naravi," so se na ovadbo odzvali v kabinetu predsednika vlade.

rjavi medved Novice Lovci doslej po interventnem zakonu odstrelili 62 medvedov

Državni svetniki za učinkovitejše upravljanje z velikimi zvermi

Komisiji državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sta v četrtek na zahtevo Branka Tomažiča razpravljali o problematiki upravljanja velikih zveri in zahtevali hitrejše izvajanje interventnega zakona o odvzemu medveda in volka iz narave, so danes sporočili iz državnega sveta.

Po daljši razpravi so državni svetniki z namenom, da se pereča problematika upravljanja velikih zveri rešuje prednostno, učinkovito in hitro brez glasu proti sprejeli paket sedmih sklepov. V luči zagotavljanja večje varnosti državljanov in njihovega premoženja državni svetniki predlagajo, da pristojna ministrstva in inštitucije podrobno ocenijo dejansko stanje na terenu in predlagajo učinkovitejše ukrepe, ki bodo omogočili boljše upravljanje velikih zveri.

V luči vse pogostejših napadov volkov na domače živali Sindikat kmetov Slovenije v soboto pripravlja protest v Velikih Laščah. V luči vse pogostejših napadov volkov na domače živali Sindikat kmetov Slovenije v soboto pripravlja protest v Velikih Laščah. Foto: Getty Images

Predlagali so tudi pripravo zakonskih in podzakonskih aktov. Ti bodo odpravili težave operativne narave, ki se pojavljajo ob izvajanju interventnega zakona, zlasti v delu, ki določa lovska območja. Prav tako so bili državni svetniki večinskega mnenja, da se mora odvzem velikih zveri prioritetno izvajati na območjih, kjer se pojavljajo škode in kjer je moten normalni ritem življenja lokalnega prebivalstva.

rjavi medved Novice Interventni zakon o odstrelu medveda in volka na sodišču

Ograje bi morale biti dostopne za vse upravičence

Pri ocenjevanju višine škode, nastale pri napadu velikih zveri, se mora upoštevati tudi vsa posredna škoda, so poudarili. Ograje za zaščito premoženja pred napadi velikih zveri morajo biti dostopne za vse upravičence, ki te ograje zahtevajo, ne glede na to, ali so že utrpeli škodo zaradi napada velikih zveri ali ne. Ker ograje niso vedno najprimernejša rešitev, je treba pripraviti predlog dodatnih tehničnih rešitev, ki bodo prilagojene posameznemu rejcu glede na značilnost reje in konfiguracijo terena.

Ob razpravi je bilo večkrat opozorjeno, da je trenutno stanje nevzdržno in da bi morali stremeti k vzpostavitvi takšnega števila velikih zveri, kot je bilo v obdobju, ko zaradi števila velikih zveri ni bilo večjih konfliktnih situacij v prostoru.

Nov napad volkov, v Davči so se lotili bika

V vasi Davča v občini Železniki so zabeležili nov napad volkov. Ti so se po poročanju portala 24ur.com lotili mladega, nekaj več kot 200 kilogramov težkega bika. Na omenjenem območju so volkovi v zadnjih mesecih pobili že več kot 40 glav drobnice.  Po pričevanjih lovcev naj bi se na tem območju gibala vsaj dva tropa volkov, med njimi tudi samice z več mladiči.

Za enega volka je trenutno podana odločba za odstrel, je za prej omenjeni portal povedal Alojzij Jelenc iz Lovske družine Sorica. Po interventnem zakonu je predviden odstrel 11 volkov, do zdaj pa niso odstrelili še nobenega. Po posebni odločbi so odstrelili volkuljo na Notranjskem, dovoljenje za izredni odstrel enega volka pa imajo lovci na območju občin Železniki, Gorenja vas–Poljane, Cerkno in Bohinj. V Sloveniji sicer živi približno 80 volkov.

Volk Novice Protest sindikata kmetov proti divjim zverem podpirajo tudi v KGZS

"Velike zveri se ne smejo pojavljati na območjih, kjer jih v preteklosti ni bilo"

"Dejstvo je, da Slovenija ne zdrži takega števila zveri na svojem območju, zato je tudi vse večje število napadov volkov in medvedov, ki pustoši tako divjad kot tudi drobnico. Škoda na tem področju je vse večja in treba jo je odpraviti, preden bodo posledice še hujše," so še dodali v državnem svetu. Prav tako so bili odločni, da se velike zveri ne smejo pojavljati na območjih, kjer jih v preteklosti ni bilo.

V luči vse pogostejših napadov volkov na domače živali Sindikat kmetov Slovenije v soboto pripravlja protest v Velikih Laščah. Kmetje so prepričani, da je prepočasno izvajanje zakona krivo, da se napadi in škode še vedno in vse pogosteje pojavljajo. Podporo shodu so napovedali v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Zadružni zvezi Slovenije ter v političnih strankah NSi in SLS.

Volk Novice Lovci zavračajo očitke, da ne izvajajo odstrela volka #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin