Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 8. 2021,
12.32

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

75

Natisni članek

Marko Koprivc Slovenija tožilstvo heroj Rumeni jopiči zapis Twitter

Sreda, 4. 8. 2021, 12.32

2 leti, 8 mesecev

Zaradi poveličevanja Hitlerja bo ukrepal državni tožilec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,11

75

Twitter | Tvit, ki je sprožil številne obsodbe in burne odzive. | Foto Twitter

Tvit, ki je sprožil številne obsodbe in burne odzive.

Foto: Twitter

Z objavo predsednika Društva za promocijo tradicionalnih vrednot Urbana Purgarja, ki je na Twitterju poveličeval Hitlerja, se bodo po navedbah Večera ukvarjali tudi na ljubljanskem okrožnem tožilstvu. Na policiji konkretnega primera ne komentirajo, so pa navedli, da obravnavajo vsak primer spodbujanja nestrpnosti. Na kulturnem ministrstvu ostro zavračajo podpihovanje sovraštva in idej totalitarizmov, zato obsojajo zavržen tvit.

Urban Purgar, sicer tudi odgovorni urednik Nacionalne tiskovne agencije in pripadnik tako imenovanih rumenih jopičev, je 1. avgusta na družbenem omrežju Twitter zapisal Hitler je #heroj, kar je sprožilo burne odzive in obsodbe.

"Policija obravnava vsak primer spodbujanja nestrpnosti ter v okviru pristojnosti in zakonskih možnosti procesira kazniva ravnanja," so za STA pojasnili na policiji. Zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov sicer glede morebitne obravnave konkretnega primera podatkov ne dajejo.

Primer bo preučil državni tožilec

Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so za Večer povedali, da so bili z zadevo seznanjeni v torek in da bo dodeljena pristojnemu državnemu tožilcu, ki bo o njej odločil po preučitvi vseh okoliščin.

Purgarjeva objava je tudi med političnimi strankami sprožila ostre odzive in obsodbo poveličevanja totalitarnih režimov. V opoziciji so v torek poudarili, da pričakujejo odziv vlade in ukrepanje pristojnih organov pregona. Poslanec SD Marko Koprivc je predlagal, da vlada in ministrstvo za kulturo Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot razveljavita status nevladne organizacije v javnem interesu na področju kulture.

Ministrstvo za kulturo obsoja zavržen tvit

Na kulturnem ministrstvu poudarjajo, da je bil Društvu za promocijo tradicionalnih vrednot status nevladne organizacije v javnem interesu podeljen po vseh pravilih uradnega postopka. Dodajajo pa, da na ministrstvu ostro zavračajo podpihovanje sovraštva in idej totalitarizmov, zato obsojajo Purgarjev tvit.

Na Purgarjevo objavo se je danes odzvalo tudi nemško veleposlaništvo v Ljubljani, ki je na Facebooku poudarilo, da je glede na zgodovino dolžnost Nemčije, da ohranja spomin na grozote nacističnega režima in se spominja njegovih žrtev. Izrazili pa so tudi hvaležnost za takojšnje reakcije številnih slovenskih strank in članov slovenske družbe, ki so obsodili to izjavo.

 
Donald Trump
Novice Trump: Hitler je storil marsikaj dobrega

Purgar je sicer v torek na Twitterju navedel, da že eno leto opozarja na poveličevanje komunizma pri nas. "Odziva ni bilo, zato sem začel s provokativnimi tviti, da dobim pozornost javnosti," je zapisal in pripel spletno peticijo za sprejem zakona o prepovedi javne uporabe totalitarnih simbolov. Kot je navedeno v peticiji, je čas, da se zakonsko uredi (ali celo zapiše v ustavo) absolutna prepoved javnega nošenja in razkazovanja vseh totalitarnih simbolov, in sicer komunizma/socializma/marksizma, simbole nacizma in fašizma.

Osvobodilna fronta, OF
Novice Od Društva prijateljev Sovjetske zveze do Osvobodilne fronte
Peter Jančič
Mnenja Grožnje novinarjem s smrtjo, tudi meni

Ne spreglejte