SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaradi nezakonitega izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost ovadili 18 oseb

1

termometer

 | Foto: Bor Slana
Foto: Bor Slana

Policija je v okviru preiskave nezakonitega izplačevanja dodatkov za stalno pripravljenost na nekaterih ljubljanskih fakultetah zaradi suma storitve 74 kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ovadila 18 fizičnih oseb. Na devetih fakultetah so si neupravičeno izplačali 1,5 milijona evrov, danes poroča portal Žurnal24.

Tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Maja Ciperle Adlešič je medtem za portal dejala, da so o štirih primerih, ko ni bil potrjen sum storitve uradno pregonljivega kaznivega dejanja, s poročilom obvestili pristojno tožilstvo.Kriminalisti so ovadbe vložili ob koncu preiskave, v okviru katere so že avgusta lani zaradi domnevne zlorabe položaja ovadili štiri vodilne na ljubljanski ekonomski fakulteti. Neuradno naj bi bili med ovadenimi tudi takratni dekan fakultete in nekdanji finančni minister Dušan Mramor, aktualna dekanja Metka Tekavčič ter njuna namestnika.

Zoper sedem fizičnih oseb, med njimi naj bi bila tudi Mramor in Tekavčičeva, je specializirano državno tožilstvo zahtevalo dve sodni preiskavi. Ljubljansko okrožno sodišče o zahtevah še ni odločilo, še navaja Žurnal24.

Inšpektorat za javni sektor je leta 2015 na pobudo ministrstva za izobraževanje opravil nadzor na 11 fakultetah Univerze v Ljubljani za omejeno obdobje, pri tem pa pri devetih ugotovil, da so nezakonito izplačevale dodatek za stalno pripravljenost.

Inšpektorat je devetim fakultetam kršiteljicam odredil, naj prenehajo izplačevati neupravičene dodatke za stalno pripravljenost in naj jih v skladu z zakonodajo zaposleni tudi vrnejo, a le za zadnjih deset mesecev prejemanja, saj tako predvideva zakon. Z zaposlenimi so se fakultete dogovorile za vračilo več kot 200 tisoč evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin