Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 6. 2019,
16.51

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

27

Natisni članek

invalidi dvigalo blok nepremičnine

Sobota, 29. 6. 2019, 16.51

4 leta, 10 mesecev

Zaradi nestrinjanja enega od sosedov dvigala ne morejo postaviti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,35

27

Zakoncema Kavnik iz Maribora se je življenje obrnilo na glavo pred petimi leti. Invalidna Milena Kavnik živi v tretjem nadstropju bloka brez dvigala, ki bi ga nujno potrebovala. Zaradi nestrinjanja enega od 20 sosedov, da ga končno postavijo, bo tako tudi ostalo.

Družine z majhnimi otroki, invalidi, starejši. V večnadstropnih blokih dvigalo potrebuje marsikdo. Stavb z več kot štirimi nadstropji in brez dvigala je pri nas kar 6.233, to pa je več kot 75 odstotkov vseh stanovanj v Sloveniji.

Zakoncema Kavnik iz Maribora se je življenje obrnilo na glavo pred petimi leti. Milena Kavnik živi v tretjem nadstropju bloka brez dvigala. Pot iz njunega stanovanja jima trenutno otežuje 56 stopnic. Zaradi nestrinjanja enega od 20 sosedov, da ga končno postavijo, bo tako tudi ostalo. Sosedje, družina z invalidnim otrokom, so se zato raje odselili. Brez 100-odstotnega strinjanja vseh lastnikov se namreč ne more zgoditi nič.

Potrebujeta soglasje čisto vseh stanovalcev

Prva misel njenega moža Draga Kavnika po nesreči je bila, kako rešiti vprašanje dostopa v stanovanje. Dvigala v bloku ni. Takoj sta proučila možnosti in ugotovila, da po stanovanjskem zakonu za gradnjo dvigala potrebujeta soglasje čisto vseh stanovalcev. "Podpise smo dobili čez leto dni od 20 stanovalcev, eden ni dal soglasja," je povedal Kavnik.

Ker naj bi želel imeti mir. Okvirne načrte za dvigalo Kavnik že ima. In tega sploh ne bi gradili znotraj bloka, temveč zunaj, vanj pa bi stanovalci prišli iz balkona.

Namesto dvigala uporabljata vzpenjalnik

Brez dvigala je življenje Milene Kavnik težko. Tudi zaradi zdravljenja gre iz stanovanja večkrat na dan. Zdaj namesto dvigala uporabljata vzpenjalnik. A ta ni idealna rešitev. Eno polnjenje baterije zadostuje le za eno vzpenjanje, baterija pa se lahko izprazni tudi sredi vzpona.

Zakaj vztrajata in se ne preselita? "V tem stanovanju sva srečna, navajena sva okolja. To je težko razložiti ljudem, katerih prva misel je menjaj stanovanje," sta povedala Kavnikova.

''Če bi se oba odločila za dom, nimava več življenja. Zdaj pa imava življenje, greva na potovanje, greva na dopust, greva na obnovitveno rehabilitacijo. Skratka živiva," je poudaril Kavnik.

Ne spreglejte