Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 4. 2020,
11.37

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

47

Natisni članek

Koronavirus okužba Vlada Republike Slovenije Janez Janša Janez Janša

Sobota, 25. 4. 2020, 11.37

3 leta, 11 mesecev

Žrtev že 81, potrdili še 15 novih okužb

Janša: Številne omejitve bodo še vedno veljale

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,83

47

Borut Pahor Janez Janša | Strokovnjaki pri nas in drugod po EU pospešeno pripravljajo tako imenovane "koronastandarde" za različne dejavnosti, je zapisal premier Janez Janša. | Foto STA

Strokovnjaki pri nas in drugod po EU pospešeno pripravljajo tako imenovane "koronastandarde" za različne dejavnosti, je zapisal premier Janez Janša.

Foto: STA

Številne omejitve bodo v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale tako pri nas kot drugod po EU, je zapisal premier Janez Janša. Kot je še zapisal na družbenem omrežju Twitter, se Slovenija danes uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo koronavirusa. Število potrjenih okužb se je povečalo za 15, umrla je še ena oseba, skupaj je tako umrlo 81 ljudi.

"Po vseh dostopnih podatkih se Slovenija danes uvršča med najuspešnejše evropske države v boju z epidemijo koronavirusa," je na Twitterju zapisal Janša.

"Včeraj je delovna skupina ob sodelovanju strokovnjakov podrobneje proučila stanje doma in v soseščini ter oblikovala predlog mogočih dodatnih sprostitev omejitvenih ukrepov za maj in junij 2020. Delo bo nadaljevala 29. 4. 2020 po pridobitvi najnovejših podatkov o razvoju epidemije doma in v soseščini, nato pa bo sprejela ustrezne odločitve," je dodal.

Številne omejitve ostajajo

"Upoštevaje še vedno zelo resno stanje v naši neposredni soseščini in negativne izkušnje tistih držav, ki se borijo s ponovljenimi izbruhi epidemije, bodo številne omejitve v predvidljivi prihodnosti še vedno veljale tako pri nas kot drugod po EU, veliko aktivnosti pa bomo lahko kljub temu znova vzpostavili, upoštevajoč tri osnovna pravila vedenja: razkuževanje rok in stičnih mest, držanje varne razdalje ter uporabo zaščitnih mask tam, kjer to (razdalja) ni mogoče," je zapisal.

Kot je še dodal, strokovnjaki pri nas in drugod po EU pospešeno pripravljajo tako imenovane "koronastandarde" za različne dejavnosti, na podlagi katerih bodo posamezne tvegane aktivnosti, storitve in panoge, vključno s šolstvom, turizmom in javnim prometom, lahko znova delovale v vsaj omejenem obsegu tudi v pogojih epidemije.

Koronavirus infekcijska klinika | Foto: Matej Povše Foto: Matej Povše

Umrla še ena oseba

Zaradi novega koronavirusa je v Sloveniji umrla še ena oseba. Skupno je v Sloveniji žrtev virusa 81. Število potrjenih okužb se je povečalo za 15, skupno je bilo do zdaj potrjenih 1.384 okužb. V petek je bilo opravljenih 1.161 testov.

Kot je na Twitterju sporočila Vlada Republike Slovenije, je bilo v petek hospitaliziranih 78 ljudi, od tega jih je 23 na intenzivni negi.

Iz slovenskih bolnišnic so v petek skupno odpustili štiri bolnike.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je hospitaliziranih 30 bolnikov s covidom-19, od tega jih deset potrebuje intenzivno zdravljenje, so sporočili..

Tudi v mariborskem kliničnem centru so v petek zdravili 30 bolnikov. Na intenzivni negi jih je bilo devet.

Do zdaj so v Sloveniji opravili 48.179 testov, okužilo pa se je skupno 1.373 različnih oseb, med katerimi je 609 moških in 764 žensk.

slovenska vojska koronavirus
Novice Za covid-19 zboleli tudi trije slovenski vojaki na Kosovu

Med zdravstvenimi delavci je okužba potrjena pri 285 osebah. V domovih starejših občanov (DSO) je okužba potrjena pri 421 osebah, od tega je 293 oskrbovancev.

Kresovanje
Novice Tudi med prazniki brez zbiranja in prehajanja občinskih meja, letos brez kresov

koronavirus grafika | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Ne spreglejte