SiolNET. Novice Slovenija
0,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zaposleni na Fursu začeli stavko

0,67

termometer

Furs | Stavko zaposlenih na Fursu so v današnjem sporočilu za javnost podprli tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS). | Foto: Nebojša Tejić/STA
Stavko zaposlenih na Fursu so v današnjem sporočilu za javnost podprli tudi v Sindikatu državnih organov Slovenije (SDOS). Foto: Nebojša Tejić/STA

Zaposleni na Finančni upravi RS (Furs) so danes začeli stavko, ki so jo zamrznili sredi februarja. Od vlade namreč v tem času niso dobili nobene konkretne ponudbe, je za STA povedal predsednik sindikata Dušan Pečnik. Njihove zahteve, med njimi je dvig izhodiščnih plač za pet plačnih razredov za vse uslužbence Fursa, ostajajo nespremenjene.

Kot je na vprašanje, v kakšni obliki bo tekla stavka, pojasnil Pečnik, bo to odvisno od sklepa o minimalnem obsegu dela, ki ga je treba opraviti. Vodstvo je ta sklep že podpisalo, so za STA potrdili na Fursu, kjer je zaposlenih več kot 3.500 ljudi, več o njegovi vsebini pa še ni znano.

Nujna dela morajo opravljati 

Zakon o finančni upravi določa, da je pravica do stavke uslužbencev finančne uprave omejena, zato mora Furs tudi med stavko zagotoviti opravljanje nujnih del in nalog iz svoje pristojnosti. Uslužbenci finančne uprave morajo tako med stavko opravljati nujna dela in naloge finančne uprave ter z njimi povezane podporne naloge, če bi njihovo neopravljanje lahko ogrozilo finančno stabilnost, blagovni promet ali izpolnjevanje mednarodnih obveznosti države.

Pečnik je povedal še, da so imeli danes sestanek s predstavniki ministrstva za finance, ki pa ni prinesel odgovorov. Glede na to, da ločenih pogajanj za njihovo skupino javnih uslužbencev ni, so zdaj predvsem v pričakovanju izsledkov centralnih pogajanj za javni sektor. Prihodnji ponedeljek pričakujejo določene odgovore o odpravi plačnih nesorazmerij, od tega pa bodo, tako sindikalist, odvisne tudi njihove nadaljnje aktivnosti.

V sindikatu carinikov so najprej stavko napovedali za 13. februar, a so jo nekaj dni prej zamrznili z napovedjo, da bodo počakali na rezultat pogajanj o plačni reformi javnega sektorja.

Zahtevajo višje plače in dodatka

Poleg višjih plač zahtevajo štiriodstotni dodatek k bruto plači zaradi zakonske določbe, da uslužbenci finančne uprave ne smejo opravljati dejavnosti, ki niso združljive z nalogami finančne uprave, ter dejavnosti, ki pomenijo navzkrižje interesov po zakonu o javnih uslužbencih ali drugem zakonu.

Še en štiriodstotni dodatek želijo zaradi določbe, da mora Furs zaradi posebnega pomena nemotenega finančnega poslovanja države, zagotavljanja blagovnega prometa in izpolnjevanja mednarodnih obveznosti tudi med stavko zagotoviti opravljanje nujnih del in nalog iz svoje pristojnosti.

Pričakujejo tudi razširitev nabora upravičencev dodatnega pokojninskega zavarovanja na vse pooblaščene uradne osebe na Fursu, nezgodno zavarovanje za vse uslužbence Fursa, pogajanja in podpis panožne pogodbe za uslužbence Fursa ter intenzivnejše pomlajevanje kadrovske strukture zaposlenih, sistem štipendiranja in karierni razvoj zaposlenih.

Bojan Požar, Melania Trump Novice Prijava na Furs: si Požar s posojili podjetja, ki ga vodi, financira zasebno življenje? Dohodnina Novice Zadnji dan za pritožbo na izračun dohodnine za leto 2022 Furs Novice Ustavno sodišče zadržalo izvajanje spornega dela novele zakona o finančni upravi Planet 18 Planet TV Rubežniki pri družini Zavašnik #video Furs Novice Ste prejeli to sporočilo? Ne nasedajte, gre za prevaro. Rok Snežič Novice Furs ženi Roka Snežiča vrnil zaseženega maseratija
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin