SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žaljiv tvit ekonomista Damijana o Pivčevi: Šla bo kot kurba #video

10

termometer

Na razkol v poslanski skupini DeSUS, ki ga je povzročila afera njihove predsednice Aleksandre Pivec in posledično poziv k njenemu odstopu, se je na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter odzval tudi ekonomist Jože P. Damijan. Dogajanje okoli Pivčeve je pospremil s komentarjem, da bo ministrica za kmetijstvo šla, ko je premier Janez Janša ne bo več potreboval. 

tvit Novice Zapis na račun CSD na Twitterju po oceni sindikata nedopusten

"Kot pravimo na Štajerskem: šla bo kot kurba s plesa, ko je Janez Janša ne bo več potreboval. In to bo ob prvem glasovanju v parlamentu, ko Desus ne bo več zagotovil glasov. Vsem je to jasno, razen njej," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Jože P. Damijan, redni profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti, v prvi vladi Janše pa je krajši čas deloval kot minister brez listnice za razvoj Slovenije.

Jože P Damijan tvit | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Ekipa oddaje Planet 18 je nato na ljubljansko Ekonomsko fakulteto, kjer je Damijan zaposlen, naslovila vprašanje, ali stoji za besedami profesorja. Kot so odgovorili, takšnega načina komuniciranja na fakulteti ne podpirajo in ne odobravajo, na njihovo zahtevo pa je profesor tvit tudi že umaknil.

tvit | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona Sporni tviti se kar vrstijo

Sicer pa se te dni neprimerni tviti in žaljive objave na družbenih omrežjih kar vrstijo. Spomnimo, da je pred dnevi Borut Jakopin,  pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov na ministrstvu za notranje zadeve, tvitnil, da so "Slovenski centri za socialno delo leglo feministk, nedofukanih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov." Njegov tvit je nato poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, ki ga je pozneje umaknil.

Notranje ministrstvo je z Jakopinom opravilo razgovor, a se za uvedbo disciplinskega postopka niso odločili.

Vinko Gorenak Novice Gorenak: Poobjava spornega tvita o zaposlenih na CSD ne pomeni mojega odobravanja zapisa

Forum za demokracijo: Sovražni govor do žensk je nedopusten

Forum za demokracijo v današnjem javnem pismu obsoja nedavni zapis uslužbenca MNZ na račun zaposlenih na CSD, ki da "legitimira številne družbene predsodke ter šovinistično sovraštvo do žensk". Odsotnost obsodbe zapisa razumejo kot "še en korak v normalizaciji nevarnega seksističnega sovražnega govora".

Ob nižanju minimalnih standardov politične kulture in govorice sovraštva, katerega del je tudi seksistični govor, v Forumu zahtevajo odstop Jakopina z aktualnega položaja.

Njegov umik vidijo kot "edino ustrezno dejanje ustavljanja legitimacije vulgarnega mačističnega jezika, ki v Sloveniji skupaj z drugimi elementi primitivnega političnega jezika z neverjetno hitrostjo pridobiva domovinsko pravico".

Pod javno pismo se je podpisalo 15 akademikov, znanstvenikov in drugih oseb iz javnega življenja. Med njimi so tudi Boris A. Novak, Rudi Rizman, Spomenka Hribar, Božo Repe, in Vlado Miheljak.

Jakopinov zapis obsodila tudi fakulteta za socialno delo

Že minuli teden je Jakopinov zapis ostro obsodila tudi ljubljanska fakulteta za socialno delo. V izjavi za javnost so opozorili, da zaposleni na centrih za socialno delo opravljajo zahtevno delo in prispevajo k reševanju kompleksnih psihosocialnih problemov ljudi, ki so v zahtevnih življenjskih okoliščinah.

"Najmanj, kar pričakujemo, je javno opravičilo vseh odgovornih zaposlenim na centrih za socialno delo in umik spornega zapisa," so sporočili.

Tomaž Gantar Novice Gantar se strinja s poslanci DeSUS: Poziv k odstopu Pivčeve prava odločitev #video Aleksandra Pivec Novice Poslanci DeSUS pozivajo Pivčevo, naj takoj nepreklicno odstopi. Pivčeva pravi, da je prezgodaj. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 111
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin