Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2020,
8.06

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Natisni članek

Aleksandra Pivec Jože P. Damijan ekonomist tvit

Sreda, 12. 8. 2020, 8.06

3 leta, 8 mesecev

Žaljiv tvit ekonomista Damijana o Pivčevi: Šla bo kot kurba #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

119

Na razkol v poslanski skupini DeSUS, ki ga je povzročila afera njihove predsednice Aleksandre Pivec in posledično poziv k njenemu odstopu, se je na svojem profilu na družbenem omrežju Twitter odzval tudi ekonomist Jože P. Damijan. Dogajanje okoli Pivčeve je pospremil s komentarjem, da bo ministrica za kmetijstvo šla, ko je premier Janez Janša ne bo več potreboval. 

tvit
Novice Zapis na račun CSD na Twitterju po oceni sindikata nedopusten

"Kot pravimo na Štajerskem: šla bo kot kurba s plesa, ko je Janez Janša ne bo več potreboval. In to bo ob prvem glasovanju v parlamentu, ko Desus ne bo več zagotovil glasov. Vsem je to jasno, razen njej," je na družbenem omrežju Twitter zapisal Jože P. Damijan, redni profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti, v prvi vladi Janše pa je krajši čas deloval kot minister brez listnice za razvoj Slovenije.

Jože P Damijan tvit | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Ekipa oddaje Planet 18 je nato na ljubljansko Ekonomsko fakulteto, kjer je Damijan zaposlen, naslovila vprašanje, ali stoji za besedami profesorja. Kot so odgovorili, takšnega načina komuniciranja na fakulteti ne podpirajo in ne odobravajo, na njihovo zahtevo pa je profesor tvit tudi že umaknil.

tvit | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Sporni tviti se kar vrstijo

Sicer pa se te dni neprimerni tviti in žaljive objave na družbenih omrežjih kar vrstijo. Spomnimo, da je pred dnevi Borut Jakopin,  pooblaščenec za varstvo osebnih podatkov na ministrstvu za notranje zadeve, tvitnil, da so "Slovenski centri za socialno delo leglo feministk, nedofukanih zafrustriranih žensk in poženščenih beta fantkov." Njegov tvit je nato poobjavil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vinko Gorenak, ki ga je pozneje umaknil.

Notranje ministrstvo je z Jakopinom opravilo razgovor, a se za uvedbo disciplinskega postopka niso odločili.

Vinko Gorenak
Novice Gorenak: Poobjava spornega tvita o zaposlenih na CSD ne pomeni mojega odobravanja zapisa

Forum za demokracijo: Sovražni govor do žensk je nedopusten

Forum za demokracijo v današnjem javnem pismu obsoja nedavni zapis uslužbenca MNZ na račun zaposlenih na CSD, ki da "legitimira številne družbene predsodke ter šovinistično sovraštvo do žensk". Odsotnost obsodbe zapisa razumejo kot "še en korak v normalizaciji nevarnega seksističnega sovražnega govora".

Ob nižanju minimalnih standardov politične kulture in govorice sovraštva, katerega del je tudi seksistični govor, v Forumu zahtevajo odstop Jakopina z aktualnega položaja.

Njegov umik vidijo kot "edino ustrezno dejanje ustavljanja legitimacije vulgarnega mačističnega jezika, ki v Sloveniji skupaj z drugimi elementi primitivnega političnega jezika z neverjetno hitrostjo pridobiva domovinsko pravico".

Pod javno pismo se je podpisalo 15 akademikov, znanstvenikov in drugih oseb iz javnega življenja. Med njimi so tudi Boris A. Novak, Rudi Rizman, Spomenka Hribar, Božo Repe, in Vlado Miheljak.

Jakopinov zapis obsodila tudi fakulteta za socialno delo

Že minuli teden je Jakopinov zapis ostro obsodila tudi ljubljanska fakulteta za socialno delo. V izjavi za javnost so opozorili, da zaposleni na centrih za socialno delo opravljajo zahtevno delo in prispevajo k reševanju kompleksnih psihosocialnih problemov ljudi, ki so v zahtevnih življenjskih okoliščinah.

"Najmanj, kar pričakujemo, je javno opravičilo vseh odgovornih zaposlenim na centrih za socialno delo in umik spornega zapisa," so sporočili.

Tomaž Gantar
Novice Gantar se strinja s poslanci DeSUS: Poziv k odstopu Pivčeve prava odločitev #video
Aleksandra Pivec
Novice Poslanci DeSUS pozivajo Pivčevo, naj takoj nepreklicno odstopi. Pivčeva pravi, da je prezgodaj. #video
Ne spreglejte