Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
17. 11. 2015,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

begunec noad

Torek, 17. 11. 2015, 13.57

8 let

Zakaj smo morali od Hrvatov izvedeti, ali je osumljenec za terorizem prečkal Slovenijo?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska policija pretekli konec tedna ni izdala podatka, ali je imetnik potnega lista, najdenega ob truplu enega od napadalcev v petkovih napadih v Parizu, prečkal našo državo. Zakaj?

V soboto so grške oblasti potrdile, da so Ahmada Al Mohammada, katerega potni list so francoski preiskovalci našli ob truplu enega od napadalcev, registrirali na otoku Leros (ob tem seveda obstaja možnost, da je napadalec potni list ukradel).

Lastnik potnega lista je prek Balkana torej potoval kot begunec. Grški minister Yiannis Mouzalas je že v soboto povedal, da je naprej potoval prek Srbije in Hrvaške. Mediji so nato poročali, da naj bi ga registrirali tudi v Avstriji. Na policijo smo v nedeljo naslovili vprašanje, ali je v Avstrijo prišel prek Slovenije, a so nam odgovorili le: "V takih primerih poteka med državami intenzivno mednarodno policijsko sodelovanje prav z namenom preverjanja takih podatkov, toda podrobnosti v tem trenutku iz operativnih razlogov ni mogoče povedati."

Isti dan so nato hrvaške oblasti sporočile, da je lastnik potnega lista iz Hrvaške v Avstrijo prišel prek Madžarske, torej ni prečkal našega ozemlja.

Operativni zadržki Na policijo smo naslovili vprašanje, zakaj so v drugih državah, torej na Hrvaškem in v Grčiji, podatek brez težav razkrili javnosti, pri nas pa ne. Predstavnik policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija nam je v odgovorih nato potrdil, da po njihovih podatkih imenovani ni šel prek Slovenije.

Zakaj tega niso razkrili prej? "Na vprašanja vedno odgovarjamo glede na razpoložljive podatke in obstoječe okoliščine primera ter morebitne operativne zadržke," je sporočil. Za kakšne operativne zadržke gre, ni želel pojasniti.

Vprašanja smo včeraj zjutraj naslovili tudi na notranje ministrstvo, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar, a nam do zdaj niso odgovorili.

Sodelovanje s Francozi Dodajmo pa, da slovenska policija vse od petka sodeluje s francoskimi preiskovalci napada in organi drugih držav.

Pretekli konec tedna so tako po besedah Menegalije prejeli več deset zaprosil za osebne podatke in druge informacije o več deset osebah, ki jih preiskujejo v zvezi z napadi.

Ne spreglejte