Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 7. 2014,
22.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

analiza volitve zmagovalci Janez Janša Janez Janša Zoran Janković Dejan Židan Miro Cerar Luka Mesec Karl Erjavec

Nedelja, 13. 7. 2014, 22.56

8 let

Zakaj se smejijo Cerar, Mesec, Erjavec in zakaj jokajo Janša, Židan, Janković

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Miro Cerar bo premier. Luka Mesec je senzacija. Karl Erjavec je dosegel vrh. Janez Janša je izgubil 20 odstotkov volivcev. Dejan Židan je dosegel dno. Zoran Janković je pokopal svojo stranko.

Po izidih vzporednih volitev smo v uredništvu Planet Siol.net izbrali po tri zmagovalce in poražence letošnjih predčasnih parlamentarnih volitev.

Zmagovalci volilne nedelje so:

1. Stranka Mira Cerarja. Ugledni pravnik Miro Cerar, ki bo imel težko nalogo upravičiti velika pričakovanja volivcev, sicer ni dosegel rekordne zmage (Janez Drnovšek je leta 2000 na čelu LDS zmagal z več kot 36 odstotki glasov). A dejstvo je, da je kot novinec na političnem prizorišču z veliko prednostjo pometel s konkurenco.

2. Koalicija Združena levica, ki je največje presenečenje volitev, saj ji je po uspehu na evropskih volitvah (sicer brez izvoljenega evroposlanca) uspelo prehiteti celo Socialne demokrate in se s šestimi poslanci zasidrati v parlamentu. Koaliciji ZL je uspelo povedati drugačno zgodbo kot vsem drugim strankam (z izjemo SMC), tudi s pomočjo televizijskih soočenj (izstopal je Luka Mesec na POP TV).

3. DeSUS Karla Erjavca, ki si je še utrdil položaj in dosegel najboljši rezultat v zgodovini stranke. Brez DeSUS bo Miro Cerar težko sestavil vlado. Stranka upokojencev je postala prva stranka levice.

Poraženci volilne nedelje so:

1.) SDS Janeza Janše. Stranka je v primerjavi z volitvami leta 2011 izgubila več kot 110.000 volivcev in pristala pri malo manj kot 21 odstotkih glasov. To je najslabši izid po letu 1996. Desnico zastopa le še NSi, v parlamentu pa predstavnici Evropske ljudske stranke nimata niti tretjine sedežev (SLS je sicer na robu parlamentarnega praga). SDS-ova taktika medijske izolacije in protikomunistične retorike se Janezu Janši, ki je moral kampanjo sicer voditi iz zapora, ni obrestovala.

2.) Socialni demokrati Dejana Židana. SD je dosegla najslabši rezultat od svojega nastanka leta 1992. Potem ko je z Igorjem Lukšičem doživela polom na evropskih volitvah, je zdaj zaostala tako za neposredno socialdemokratsko konkurentko, DeSUS, kot za Združeno levico, radikalnejšo levo konkurenco, iz katere se je v mesecih pred evropskimi volitvami norčeval Lukšič. SD čaka mukotrpno sestavljanje nove socialdemokratske zgodbe, če noče ostati stranka na robu političnega prizorišča.

3.) Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića. Potem ko je Janković zrušil vlado, je sesul še svojo stranko. Janković je poglobil sloves politika, ki ni nadarjen za nacionalne politične zgodbe. Ponižanje z manj kot tremi odstotki glasov mu utegne škoditi tudi na jesenskih lokalnih volitvah.

Ne spreglejte