SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj se pojavljajo razlike v skupnem številu covidnih smrti v Sloveniji

0,49

termometer

Infekcijska klinika
Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

Po podatkih ministrstva za zdravje je umrlo že 4.035 bolnikov z novim koronavirusom. To število je sicer za okoli 250 večje od tistega, ki bi ga dobili s seštevanjem vsakodnevnih vladnih poročil. A je ministrstvo 9. februarja začelo vsakotedensko usklajevanje evidenc umrlih s podatki NIJZ, ki se naslanjajo tudi na podatke centralnega registra prebivalstva.

Alenka Forte Novice Dobre novice iz slovenskih bolnišnic #video

Med podatki o skupnem številu smrti bolnikov z novim koronavirusom vlade oziroma ministrstva za zdravje in NIJZ je bilo v preteklosti mogoče opaziti večja odstopanja, kar je bila posledica več dejavnikov. Vlada namreč dnevno objavlja podatke o umrlih, ki jih dobi iz poročila o hospitalizacijah in poročanja domov za starejše občane (DSO). Ti podatki beležijo smrti v zadnjih 24 urah in gre za preliminarne podatke, piše STA.

Pri poročanju se pojavljajo velike zamude

Tudi NIJZ dobiva podatke o umrlih od bolnišnic in DSO, ki so uradni in končni, a se pri poročanju pojavljajo velike zamude, tudi mesec in pol. V tabelo o umrlih NIJZ umešča podatke za nazaj pod pravi dan, torej ko je posameznik umrl. Poleg tega pa NIJZ med umrle za koronavirusom šteje tudi vse, ki so umrli v 28 dneh po potrjeni okužbi z novim koronavirusom, pri čemer se naslanja tudi na podatke iz centralnega registra prebivalstva.

NIJZ Foto: STA A sta vlada oziroma ministrstvo za zdravje pred dvema tednoma uskladila svoje podatke s podatki NIJZ, tako je med 7. in 8. februarjem viden opazen skok, ko so vladno število umrlih "uskladili" za 257 oseb. Med 14. in 15. februarjem je razlika o številu smrti ena, čeprav je 15. umrlo pet bolnikov.

Kot navajajo pri Sledilniku za covid-19, so na ministrstvu pojasnili, da bodo redno tedensko izvajali uskladitev evidence s podatki NIJZ, saj so "evidence NIJZ edine uradne za območje vse Slovenije, saj so jim dolžni poročati vsi izvajalci". "Podatki, ki jih zbiramo na ministrstvu za zdravje, namreč niso uradni podatki, saj temeljijo na nedokončnem dnevnem poročanju bolnišnic, domov za starejše (podatki o bolnikih, odpuščenih iz bolnišnic in umrlih) in NIJZ (dnevni podatki o testiranjih in odkritih okužbah)," navaja sledilnik odgovor ministrstva.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah Novice V nedeljo potrdili 247 novih okužb #video

Vladnega števila skupnih smrti pri sledilniku ne bodo objavljali

Pri sledilniku trdijo, da je ta uskladitev posledica nerazumevanja narave podatkov in s podatkovnega vidika zgrešena, na kar so tudi opozorili pristojne na ministrstvu. Kot opozarjajo pri sledilniku, so v podatke o številu smrti NIJZ in vlade v večini zajete iste smrti, a se ne prekrivajo popolnoma. Vladne številke na primer ne zajemajo oseb, ki so zaradi novega koronavirusa umrle doma, ali pa ljudi, ki so v bolnišnicah ali domovih za starejše umrli zaradi drugih vzrokov (na necovidnih oddelkih), a so covid-19 preboleli v 28 dneh pred smrtjo. Po drugi strani pa NIJZ številke ne zajemajo oseb, ki so v bolnišnici ali domu za starejše umrli zaradi posledic novega koronavirusa, a več kot 28 dni po potrjeni okužbi.

Naslednja težava pri usklajevanju pa je, da so podatki NIJZ zaradi omenjenih zamikov pri registraciji smrti za zadnja dva tedna nepopolni in se pozneje dopolnjujejo za nazaj. Taki zamiki so za tovrstne podatke običajni, zato tudi niso primerni za ažurno poročanje, navajajo pri sledilniku.

"Novo usklajevanje torej na silo združuje dve časovni seriji, ki ne merita natanko iste stvari. Poleg tega bolj ažurne podatke posodablja z manj ažurnimi. In to počne na način, ki nam ni razumljiv, saj iz pojasnil ni jasno, kako se kljub 'uskladitvi' pojavljajo razhajanja med obema vrednostma," navajajo pri sledilniku, kjer bodo še naprej objavljali podatke o umrlih iz obeh virov, medtem ko vladnega "hibridnega" števila skupnih smrti zaradi navedenih pomanjkljivosti ne bodo objavljali. Glede na podatke sledilnika je skupno število smrti covidnih bolnikov 3.784, poroča STA.

Anthony Fauci Novice Vodilni ameriški strokovnjak: maske bo treba nositi tudi leta 2022

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin