SiolNET. Novice Slovenija
6,47

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V nedeljo potrdili 247 novih okužb #video

6,47

termometer

V nedeljo so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 1.428 PCR-testih potrdili 247 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 17,3 odstotka. Slovenija je sicer danes prejela še 22.230 odmerkov cepiva podjetja Pfizer.

V nedeljo so opravili tudi 8.551 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi.

V bolnišnicah se zdravi 584 ljudi, od tega 104 na intenzivni negi. V nedeljo je umrlo še 8 ljudi, skupaj že 3.784.

V Sloveniji je trenutno 11.032 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. 

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 744. Sedemdnevno povprečje novih okužb kaže, da je epidemiološko stanje trenutno najboljše v posavski, zasavski in goriški regiji. Najslabše je epidemiološko stanje v obalno-kraški regiji, ki se glede na podatke nahaja celo v rdeči fazi. 

1 / 2
2 / 2

Štirinajstdnevno povprečje števila potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev znaša 522,1. Najvišjo štirinajstdnevno incidenco prav tako beležijo v obalno-kraški regiji, kjer to število znaša 744,4. Sledijo primorsko-notranjska (629,1), gorenjska (587,9) in pomurska regija (554,2). Najboljšo štirinajstnevno povprečje potrjenih okužb beležijo v zasavski regiji, kjer znaša 372,7. Sledita posavska (440,9) in goriška regija (444,2), navaja STA.

34324

Višjo štirinajstdnevno incidenco v Evropi beležijo le v Španiji, Češki, na Portugalskem in v Latviji, je podatke evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navedla Maja Bratuša, ki je vodila vladno novinarsko konferenco. "Razmere v Sloveniji resnično niso tako stabilne, kot bi si želeli," je dodala po pisanju STA.

Napoved: v začetku marca bi lahko prešli v rumeno fazo

Slovenija se trenutno nahaja v oranžni fazi epidemije. V rumeno fazo, kjer so predvidena nova sproščanja, bi lahko po ocenah Instituta Jožef Stefan prešli v začetku marca. Za vstop v to fazo morata biti izpolnjena dva pogoja, to sta povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Nova faza: konec omejitve gibanja ponoči

Rumena faza epidemije predvideva sprostitev še preostalih razredov srednjih šol, nadaljuje se pouk na fakultetah, za vse se odprejo se dijaški in študentski domovi. Prav tako se odprejo še preostale servisne dejavnosti, odpravi se tudi omejitev gibanja ponoči. 

V vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah je po zadnjih podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport aktivno okuženih 119 otrok in 271 zaposlenih. V karanteni je 2.933 otrok oziroma 139 oddelkov. Glede na podatke, objavljene na spletni strani ministrstva, je relativni delež okuženih učencev po prvem tednu vrnitve učencev prve triade v šole v nekaterih regijah znašal 0,02 odstotka. V nedeljo, tik pred začetkom počitnic za učence vzhodnega dela Slovenije, je ta delež znašal 0,04. Delež okuženih otrok v vrtcih se v istem obdobju ni bistveno spreminjal in je znašal okoli 0,03 odstotka.

Šolski prag so osnovnošolci in dijaki zadnjih letnikov po večmesečnem šolanju na daljavo prestopili pretekli teden, ko so svoja vrata najprej odprle šole na zahodu Slovenije. Za vzhodni del države so se takrat začele zimske počitnice, danes pa so se v šolske klopi vrnili tudi otroci iz tega dela države. (STA)

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin