Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
21. 8. 2014,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar Alenka Bratušek Sebastjan Jeretič Božidar Novak

Četrtek, 21. 8. 2014, 12.19

8 let

Zakaj je Cerar v resnici dal košarico Bratuškovi

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zakaj SMC Bratuškove noče v koaliciji? Je v resnici prevladal strah, da bi z vstopom ZaAB v vlado tja na neki način vstopila tudi Gregor Golobič in njegovo omrežje?

SMC je v sredo sklenila, da bo v koalicijo povabila le DeSUS in SD, Zavezništva Alenke Bratušek (ZaAB) pa ne. Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar pravi, da ta hip ni dovolj zaupanja za sodelovanje s to stranko. ZaAB je po oceni Cerarja povzročila politično nestabilnost z razpadom vlade, vprašljiv je tudi postopek izbire kandidatov za evropskega komisarja.

Afera, povezana s kandidaturo za evropsko komisarko, je le izgovor Politični analitik Sebastjan Jeretič meni, da je afera, povezana s kandidaturo za evropsko komisarko, bolj izgovor in da je prevladalo nezaupanje v omrežja Gregorja Golobiča, ki se jih drugi politični akterji bojijo. "Zaradi tega bo imel ostrejšo opozicijo, ampak bolj kot vstop v vlado bodo pomembna posamična kadrovska podjetja v državnih podjetjih, saj je to polje, kjer se ta omrežja najbolj borijo," je dejal in dodal, da je to nezaupanje znak, "da se nameravajo dosledno držati daleč od omrežij, ki so zadnjih 20 let vodila Slovenijo, bomo videli, ali bodo zdržali". Opozicija bo raznolika, a ostra Opozicija, v kateri bodo še SDS, NSi in Združena levica, bo zdaj bolj raznolika, ampak z vseh koncev ostra. Jeretič meni, da bo SMC nekaj časa še imela zaupanje ljudi, ker si ljudje težko čez noč priznajo, da so se zmotili. V roku leta ali leta in pol bo treba pokazati rezultate, in če teh rezultatov ne bo, bo zaupanje hitro padlo. Tako kot se dogaja pri nas, da se čez noč dvignejo mesije, tudi čez noč potonejo, še pravi.

Tudi politični analitik Božidar Novak je prepričan, da je v ozadju strah pred Golobičem: "Zelo preprosto. Oni so tehtali, kje dobijo več. Ali prek stranke ZaAB spustijo omrežje Gregorja Golobiča v vlado ali ne. Če bi ga spustili zraven, bi bila težava, saj Golobič obvlada obrt vladanja, to ni nič slabega, to, da ga ne spustijo, pa bo še bolj nevarno."

Novak: SMC je pravniški lobi na oblasti "Ker bo delal od zunaj, se bojim, da bo stvar še nevarnejša, ker Golobič in fantje to obvladajo. Stranka Mira Cerarja tega ne more obvladati, ker so stranka z ulice, od včeraj," pravi Novak. Ta meni, da opozicija ni nevarna, nevarna je pozicija, saj SMC ni rešitev, ampak težava.

"SMC je pravniški lobi na oblasti. Nič ne bi bilo narobe, če bi bil ta lobi legitimen. Če vsaj 20 odstotkov ali več državljanov ne verjame, da je sodba Janezu Janši legitimna, potem ima težavo, ker Cerar predstavlja pravniški lobi revolucionarnega prava pravne fakultete iz leta 1945."

"Šli smo na volitve, da stabiliziramo politično oblast. To bi se lahko naredilo tako kot v Nemčiji in Avstriji, kjer je velika koalicija, torej v našem primeru koalicija med SDS in SD, ki sta resni stranki, ki imata obrt vladanja. Zaradi všečnega programa pa je zmagala SMC, ki ni nič stabilizirala, ampak celo ekskomunicirala SDS," je še dejal Novak.

Ne spreglejte