Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Ponedeljek,
29. 9. 2014,
16.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franc Kangler Maribor

Ponedeljek, 29. 9. 2014, 16.43

8 let

Zakaj Franc Kangler misli, da lahko Maribor rešijo Hrvati

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če želi ponovno postati župan, bo moral Franc Kangler v bitki za Maribor premagati Andreja Fištravca. Pravi, da gre na zmago. "Da nisem prepričan vanjo? Sem. Ne v prvem, zmagal bom v drugem krogu."

"Vključno s knjižnico, z Maksom, z brežino reke Drave in mostom, vse to bi jaz, če bi bil župan do konca mandata, izpeljal. Počrpal bi vsa evropska sredstva iz regionalnih razvojnih programov. Danes bi rezali trakove na odprtjih, ko bi predajali svojemu namenu pomembne objekte in dogodke, ne pa da krpamo od 50 do 100 metrov cest," nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki so ga pred slabima dvema letoma s položaja odnesle mariborske vstaje, danes odgovarja na vprašanje, v čem bi bilo mesto drugačno, če bi imel možnost dokončati svoj županski mandat.

Brez uresničenih projektov O oceni 1,5-letnega dela svojega naslednika Kangler ne želi govoriti. Sprva. Potem se le razgovori, o tekmecu, ki mu ankete pred nedeljskimi volitvami kažejo najbolje, pove, da ni uresničil niti enega projekta.

"Na mizi je imel sklep vlade za brv v višini 2,4 milijona evrov, pa je denar raje vrnil, kot pa da bi projekt izpeljal do konca. Na občino si je pripeljal slabo ekipo, ni izkoristil projektne pisarne, kjer so sposobni ljudje, ki takšne stvari znajo izpeljati," pravi Kangler. Hobotnica in radarji Hobotnica, njegova, s katero naj bi opletal v letih, preden je "padel", naj bi bila dodobra razvejana.

"Danes po hobotnici bolj sprašujejo gospoda Fištravca kot pa mene. Stojim za vsemi zaposlitvami, ki so bile na občini, bile so profesionalne," se brani in našteje sedem, osem sodelavcev, za katere pravi, da je njihovo zaposlitev opravičevala njihova strokovnost. "Ob pravi motivaciji pa je na občini tudi danes dobra ekipa, ki lahko še naprej dela dobro," je prepričan Kangler.

Spomin na radarje, ki so ga nazadnje tudi odnesli. Bi danes kot župan ravnal drugače? "Postavila jih je stroka, če bi jih postavljal jaz, bi jih postavil pred šolami in vrtci. Ko ti stroka reče, kje morajo stati radarji, potem se pa vmešaj kot župan, če si upaš. Verjameš stroki."

Kanček upanja za pravno državo Julija je vrhovno sodišče razveljavilo sodbo, po kateri bi moral Kangler zaradi dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita v zapor za sedem mesecev. Sojenje se vrača na prvo stopnjo. Kako se zaradi tega počuti sam, je to zanj moralna zmaga?

"Ne še. V veliko zadovoljstvo mi je, da je v Sloveniji za pravno državo vsaj kanček upanja. Zanimivo je, da v Mariboru ne na prvostopnem ne na višjem sodišču nihče niti v eni točki ni sledil mojemu odvetniku, velikemu strokovnjaku za kazensko pravo, profesorju prava, ki uči tudi sodnike in tožilce, vrhovno sodišče pa je ugotovilo hujše kršitve."

Ovadbe, zdravje, mediji Od deset do 12 ovadb je bilo takšnih, na katere so organi pregona zapisali njegovo ime. "Postopki tečejo. Nisem bil pa seznanjen še z nobeno ovadbo na tožilstvu in sodišču, o ničemer me ne obveščajo. Me pa vabijo na obravnave. Če se bom udeleževal obravnav? Ja, hvala bogu. Do zdaj sem se jih zmeraj, razen ko sem imel zdravstvene težave, to je po mojem mnenju opravičljiv razlog."

O njem smo lahko prebrali tudi to, da ima psihične težave. "Glavobol, nespečnost," razkrije Kangler in kot enega izmed razlogov navede besede sodnika, ki ga je obsodil na prvi stopnji. "Rekel je, da predstavljam nevarnost za politično življenje. Te izjave ni nihče problematiziral. Mislim, da takšen sodnik ne bi smel več soditi. Kakšno nevarnost pa predstavljam? Saj sem samo človek, državljan Republike Slovenije."

Tudi medijsko pokrivanje dogodkov v času, ko je bilo v Mariboru napeto kot elektrika, ni bilo korektno, je prepričan. "Je kdo poročal o tem, da so konec decembra 2012 z bencinom polili mojo hišo in prižgali ogenj. Je kdo poročal? To vedo vsi novinarji v Mariboru. Policiji sem predal posnetke o tem. O tem niso smeli poročati, ker ni zanimivo."

Turizem in vinske ceste Stanje v mestu ni rožnato, tovarne, ki so nekdaj zaposlovale več sto delavcev, ne obratujejo več. Mnogi menijo, da bi štajerski turizem, če bi z njim zastavili pravilno, lahko zelo pomagal kot nadomestek za izginjajoča delovna mesta.

Kangler pravi, da ima recept: "Maribor je na 70 odstotkih tistega, kar v turizmu lahko nudi, ima še veliko rezerve in če bi znali v regiji narediti zaokroženo celoto zimskega in letnega turizma, bi Maribor in regija lahko živela samo od tega. To je treba povezati v celoto. Pa vinske ceste. V Avstriji so zasedene leto dni vnaprej, sob ne dobiš. Gostje so Irci, Škoti, Angleži, ki pa čez mejo, ki je ni več, ne morejo dobiti enake storitve kot pri Avstrijcih."

Hrvati kot del rešitve Ko ga vprašamo, kaj ponuja volivcem v prihodnjih štirih letih, če se ti v nedeljo odločijo zanj, začne naštevati: "Rešitev Športnega centra Pohorje, to pomeni 500 na turizem vezanih delovnih mest, pa investicije, te bodo prišle prek primerne zakonodaje in davčnih olajšav, doseči pa je treba tudi, da lahko občina za en evro proda ali podari zemljišče, če nekdo pripelje nova delovna mesta, kot je to v Avstriji, kjer so zemljišča za gradnjo tovarn po 25, 30 evrov na kvadratni meter." Sovražnika vidi predvsem v administraciji, za katero pravi, da ubija državo in občine. Še enkrat se vrne k turizmu: "Turiste, ki se peljejo skozi Slovenijo, je treba ustaviti s ponudbo. Hrvatov ne bi smeli zanemarjati, predstavljajo 90 odstotkov turistov na Pohorju in so dobri gostje. Narediti moramo vse za čim boljšo ponudbo zanje. Prilagoditi se bo treba tudi z jezikom, s ponudbo v petih, šestih jezikih."

Cerar naj prisluhne županom Če postane župan, verjetno kmalu sledi srečanje z novim premierjem Mirom Cerarjem. "Svetoval bi mu, naj pogleda demografske podatke, število brezposelnih, rojstev in smrti, nato pa naj pelje politiko v smeri, da bo zagotavljala skladnejši razvoj vseh, ki živimo v tej mali Sloveniji. Občinam lahko hitro in učinkovito pomaga, če bo prisluhnil predlogom županov."

Predvolilni pogovor se težko konča brez vprašanja, kaj bo v nedeljo. Kangler napoveduje drugi krog, v njem vidi zdajšnjega župana in sebe. Končni rezultat? "Kandidiram zato, da zmagam. Da nisem prepričan? Sem. Ljudje vedo, kaj zmorem, kaj znam in kaj lahko naredim za to mesto."

Sprejel bi proteste in stisnil roko Proteste, če bi se spet zgodili, bi sprejel, pravi. "V Bruslju jih imajo vsak dan, pa imajo še vedno vlado in župana. Vsak protest sprejemam, če je pravilno organiziran. Nisem proti protestom. Ljudje pa želijo predvsem delo, da bodo zadovoljni. To je naš cilj."

Enako vprašanje kot za njegovega najhujšega tekmeca, le smer je obratna. Bo segel v roko Andreju Fištravcu, če ga premaga? "Zakaj pa ne? On je na soočenju odklonil rokovanje z mano, s tem je pokazal svojo širino. Spoštujem vsakega kandidata in vsakomur dam roko. V politiki ni zamer."

Ne spreglejte