SiolNET. Novice Slovenija
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zakaj bodo vojaška letala preletavala Slovenijo?

2,55

termometer

vojaško letalo
Foto: Matej Leskovšek

Na letališču Cerklje ob Krki danes začenjajo mednarodno vojaško vajo Kragulj Thunder 2016, na kateri se bodo pripadniki Slovenske vojske (SV) skupaj z letalskimi silami ZDA do sobote urili v taktičnih postopkih ob strateških zračnih operacijah.

Na našem edinem izključno vojaškem letališču se bodo slovenski in ameriški vojaki urili v postavljanju začasnih letaliških zmogljivosti, ravnanju ob izrednih dogodkih na letališčih ter padalstvu. V sklepnem delu vaje, ki bo potekla v četrtek in petek, se bodo urili v zaščiti letališča, pri tem pa bodo uporabljali tudi manevrsko strelivo. Letala bodo zato velik del države preletavala na nizkih višinah.

Urjenje bodo podpirala letala SV pilatus in transportno letalo ZDA hercules.

Preleti letal na nizkih višinah bodo danes in v soboto med 10. in 15. uro ter od torka do petka med 16. in 22. uro na treh smereh:

  • Cerklje ob Krki–Šentjernej–Novo mesto–Uršna sela–Dragatuš–Videm–Ljutomer–Dravograd–Slovenj Gradec–Boštanj–Cerklje ob Krki,
  • Cerklje ob Krki–Škocjan–Ljubljana–Ig–Gorenja vas–Žirovnica–Mojstrana–Žaga–Idrija–Kočevska Reka–Novo mesto–Šentjernej–Cerklje ob Krki,
  • Cerklje ob Krki–Vrhnika–Bilje–Razdrto–Portorož–Črni Kal–Piran–Črni Kal–Cerknica–Novo mesto–Šentjernej–Cerklje ob Krki.

Smer letenja bo določena glede na trenutne vremenske razmere. Med izvajanjem aktivnosti se bodo piloti v največji mogoči meri izogibali letenju nad večjimi naselji, so še sporočili z ministrstva za obrambo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin