Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 4. 2014,
16.38

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

analiza vlada volitve Alenka Bratušek Zoran Janković Borut Pahor Igor Lukšič Karl Erjavec

Sobota, 26. 4. 2014, 16.38

5 let, 7 mesecev

Zakaj bo Alenka Bratušek molčala do torka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ni se še zgodilo, da bi predsednik slovenske vlade odstopil. Koalicijski partnerji Alenke Bratušek govorijo o koncu vlade. So predčasne volitve res edini mogoč razplet najnovejše politične drame?

Alenka Bratušek je napovedala, da bo šele v torek govorila o nadaljnjih korakih po včerajšnjem porazu z relativno majhno razliko na kongresu Pozitivne Slovenije, ki jo je znova prevzel Zoran Janković. Takrat bo verjetno jasno, ali bo prva predsednica vlade v slovenski zgodovini tudi prva, ki bo odstopila s tega položaja.

Čas za razmišljanje Zakaj Bratuškova ni odstopila že včeraj ali danes in tako sprožila postopkov, ki lahko pripeljejo do novih volitev? Prvi razlog, zakaj bo molčala do torka, je verjetno v tem, da bo tako pridobila čas za razmislek o nadaljnih potezah in morebitni ustanovitvi nove stranke oziroma poslanske skupine.

Pozitivna Slovenija je zdaj razklana na dve struji, začelo pa se bo tudi preštevanje med poslanci, ki bodo ključni pri odločitvah v prihodnjih tednih.

Če bo imela Bratuškova na svoji strani veliko večino poslancev PS, ki so zdaj dokončno soočeni z možnostjo predčasnega zaključka mandata, se odpirajo nove možnosti. Te ne pomenijo nujno novih predčasnih volitev, čeprav so te najbolj verjetne.

Igor Lukšič ima posebno logiko Čeprav je predsednik druge največje vladne stranke SD Igor Lukšič danes dejal, da Socialni demokrati ne bodo sodelovali pri poskusih oblikovanja nove vlade brez parlamentarnih volitev, je treba njegovo izjavo vendarle jemati z nekaj pridržki. Pred 12 dnevi je namreč izjavil, da ima vlada "svojo logiko", saj je za njeno delovanje pomembno, da ima premierka podporo 46 poslancev.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je pred tedni omenjal možnost, da bi se Bratuškova v primeru poraza na kongresu s svojo poslansko skupino lahko odcepila od PS in z vlado delala dalje. Dejal je, da je ta možnost manj verjetna, res pa je tudi, da bi imela nova poslanska skupina v parlamentu pomembno vlogo.

Na politično prizorišče stopi Borut Pahor Razmere na politični sceni se bodo nekoliko zbistrile v torek, ko se bo Bratuškova sestala s predsednikom republike Borutom Pahorjem, ki ima pomembno vlogo pri razpisu novih volitev.

Če bo Bratuškova prihodnji teden odstopila, se bodo sprožili postopki, ki lahko pripeljejo do novih volitev, ki pa zaradi zakonskih in ustavnih rokov ne morejo biti pred jesenjo.

Najprej se mora z odstopom najpozneje v enem tednu seznaniti parlament, nato mora 30-dnevne posvete s predsedniki parlamentarnih strank izpeljati predsednik republike, ki mora preveriti, ali želi kdo predlagati novega mandatarja. To možnost ima najmanj deset poslancev. Poleg tega mora od razpisa volitev do glasovanja preteči najmanj 40 dni.

Znanstvena fantastika V preteklosti so se ob težavah pri sestavljanju vlade v medijih vedno pojavljali kandidati za tehničnega mandatarja z omejenim mandatom, a do zdaj se to še ni zgodilo. Po morebitnem odstopu Bratuškove sicer brezvladja ne bo, ker mora vladna ekipa tekoče posle opravljati do novih volitev.

Kaj pa, če se Alenka Bratušek po odstopu in začetku 30-dnevnega roka, v katerem je mogoče predlagati novega mandatarja, znova pojavi kot kandidatka za premierko? Znanstvena fantastika? Bomo videli.

Ne spreglejte