Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 7. 2019,
16.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Simon Zajc kompostarna Ceršak civilna iniciativa

Petek, 5. 7. 2019, 16.07

4 leta, 9 mesecev

Zajc: Če kompostarna ne bo uresničila zahtev, bo morala zapreti svoja vrata #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Okoljski minister Simon Zajc je obiskal Občino Šentilj, kjer se je sestal z vodstvom občine, lastnikom podjetja Kogal Karlijem Udovičičem in predstavniki civilne pobude, ki nasprotuje delovanju kompostarne v Ceršaku. Po ogledu je minister poudaril, da bo podjetje v primeru ugotovitve napak v izdaji dovoljenj pomanjkljivosti moralo odpraviti.

Predstavniki šentiljske občine in civilne iniciative so že aprila obiskali Ministrstvo za okolje in prostor RS, kjer so pristojnim predstavili problematiko, zaradi katere se po njihovem mnenju zmanjšuje kakovost življenj ljudi v bližini kompostarne.

Minister bo v primeru ugotovitve napak zahteval njihovo odpravo

Minister za okolje in prostor Simon Zajc jim je že takrat zagotovil, da se bo ministrstvo z zadevo temeljito seznanilo, kompostarno pa so si ogledali tudi inšpektorji in pristojni z ministrstva. V današnji izjavi je minister dejal, da bo po dokončanju postopkov pregleda dokumentacije in inšpekcijskih odločb v primeru ugotovitve napak pri izpolnjevanju zahtev zakonodaje zahteval njihovo odpravo.

Okoljski minister Simon Zajc se je sestal z lastniki in nasprotniki kompostarne v Ceršaku. | Foto: STA , Okoljski minister Simon Zajc se je sestal z lastniki in nasprotniki kompostarne v Ceršaku. Foto: STA ,

"Če kompostarna ne bo uspela uresničiti omenjenih zahtev, bo morala prenehati z delovanjem, kar velja za vse podobne objekte v Sloveniji," je dejal Zajc, ki ugotovitve inšpekcije pričakuje v mesecu dni. Civilna iniciativa kompostarni nasprotuje že 15 let, njihova predstavnica Marija Janžek pa je povedala, da se do zdaj ni veliko spremenilo. Dve leti so namreč čakali na prihod pristojnega ministra, v tem času pa ugotavljali, da pravna država očitno ne deluje.

"Ministru Zajcu se zahvaljujemo, da nas je kot prvi minister vendarle uslišal. Dal nam je vsaj kanček upanja, da se bodo stvari premaknile, potem ko je že ob aprilskem protestnem shodu javno obljubil, da bodo preverili postopek pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja," je povedala Janžkova.

Civilna iniciativa: Smradu in muh v bližini hiš kljub obljubljenim ukrepom ni nič manj

Če bo postopek preverjanja potekal v skladu z zakonodajo, potem kompostarna novega okoljevarstvenega dovoljenja ne more dobiti, so prepričani predstavniki civilne iniciative. Smradu in muh v bližini njihovih hiš kljub obljubljenim ukrepom namreč ni nič manj, zato prebivalci zahtevajo zaprtje. "Če bi bile stvari v kompostarni urejene, kot bi to moralo biti, se ne bi že dve leti ukvarjali z njenim zaprtjem," je dodala predstavnica civilne iniciative.

Lastnik podjetja Kogal, ki upravlja s kompostarno, Karli Udovičič, je povsem drugačnega mnenja, saj po njegovem stvari še zdaleč niso tako slabe, kot jih predstavlja civilna iniciativa. "Zdaj nas je tukaj okoli deset, pa ne vem, če bi lahko naštel deset muh," je dejal Udovičič in dodal, da bi z veseljem nadgradili okoljevarstveno dovoljenje in procese ter hkrati znižali stroške poslovanja.

Ne spreglejte